Yleisurheilu

Raskaan sarjan yritysjohtajasta tulee yleisurheilun uusi nokkamies, urheilijoiden suosikki syrjäytettiin

Julkaistu:

Yleisurheilu
OP-ryhmän ylimpään johtoon kuuluva Olli Lehtilä valitaan ensi viikolla Urheiluliiton uudeksi puheenjohtajaksi. Hallitukseen tulossa raskaimman sarjan yritysjohtaja.
Suomalaisen urheilun mielenkiintoisin kabinettipäätös syntyy ensi viikon lauantaina eli 17. marraskuuta Helsingissä.

Yleisurheilun kattojärjestön Suomen Urheiluliiton liittovaltuusto valitsee uuden puheenjohtajan nuijaa vuodesta 2012 saakka heiluttaneen Vesa Harmaakorven seuraajaksi ajanjaksolle 2019–2021.

Jännitysmomenttia valintaan ei sisälly, sillä Ilta-Sanomat sai tiistaina haltuunsa liittovaltuustotapaamisen valmisteluasiakirjat.

Liittovaltuuston puheenjohtajan Jarmo Hakasen johtama, puheenjohtajavalintaa valmistellut ehdollepanotoimikunta ehdottaa uudeksi liittoveturiksi odotetusti Olli Lehtilää, 56.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Lehtilän valinta on jo ennen liittovaltuuston tapaamista valmiiksi lobattu ja pohjustettu.

Kuudesta puheenjohtajakisaan ilmoittautuneesta toimikunta haastatteli lopulta 27. lokakuuta Lehtilän, pitkäaikaisen SUL-vaikuttajan Kimmo Oilan, 51, ja urheilijoiden selväksi suosikiksi nousseen ex-kymmenottelija, kauppatieteiden tohtori Sami Itanin, 31.

Haastatteluiden perusteella toimikunta päätyi ehdottamaan Lehtilää liittovaltuustolle. Itani jatkaa liiton hallituksessa, josta Oila on erovuorossa.

Lehtilä kuuluu OP-ryhmän ylimpään johtoon ja vastaa yhtiön vakuutusliiketoiminnasta. Hänen työnantajansa kuuluu myös Urheiluliiton merkittäviin sponsoreihin.

Lehtilän luottamustoimista kiinnostavin on hallitusjäsenyys Yleisurheilun tuki -säätiössä, jonka antamat vuosittaiset satojentuhansien eurojen avustukset ovat olleet elintärkeitä viime vuodet suurissa talousvaikeuksissa olleelle Urheiluliitolle.

OP-ryhmän ote suomalaisessa huippu-urheilussa on luja, sillä pääjohtaja Timo Ritakallio on jo Olympiakomitean ja yhtiön ylimpään johtoon kuuluva Harri Nummela Jääkiekkoliiton puheenjohtaja.

Lisäksi Lehtilän esikuntaan kuuluva Hanna Hartikainen johtaa puhetta Golfliitossa.

Myös Urheiluliiton hallitukseen on tulossa kiinnostavia nimiä. Ehdollepanotoimikunta esittää liittovaltuustolle, että se valitsisi hallitukseen jättiyhtiö Fortumin toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin, Kimmo Oilan, pääministerin EU-neuvonantajan, ex-europarlamentaarikko Riikka Pakarisen (os. Manner) sekä If-vakuutusyhtiön lakiasiainjohtajan Rami Urhon.

Spekulaatioissa pyöri myös jääkiekkomesenaatti, St1-miljardööri Mika Anttosen nimi, mutta hän ei ole ehdokaslistalla.

Liittovaltuustolle 17. marraskuuta esiteltävien talouslukujen mukaan tilikauden 2017 peräti 435 000 euroa miinusmerkkinen tulos olisi päättyvän vuoden aikana kääntymässä peräti 192 000 euroa voitolliseksi, mm. siksi, että oli Suomen vuoro isännöidä Ruotsi-ottelua.

Useiden Urheiluliiton tunnuslukuja, tapahtumamenekkiä ja taloushistoriaa tuntevien henkilöiden mukaan arvio on hyvin optimistinen. Vuodelle 2019 liitto on budjetoimassa käytännössä nollatuloksen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt