Japanilaislääkärit varoittavat Tokion olympiajärjestäjiä kuumasta pätsistä – ”Maratonin alkamisaika voi johtaa kuolemaan” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Japanilaislääkärit varoittavat Tokion olympiajärjestäjiä kuumasta pätsistä – ”Maratonin alkamisaika voi johtaa kuolemaan”

Japanissa oli kesällä ennätyshelle, ja vastaava kuumuus on mahdollista kesän 2020 olympiakisojen aikana.

Tokion kisakylässä lienee helteiset olosuhteet heinä-elokuussa 2020.­

2.11.2018 9:26

Tokiossa oli alkuviikosta mielenkiintoinen tapaaminen, kun Japanin lääkäriliiton ja Tokion lääkärikillan edustajat olivat Tokion olympiakisojen järjestäjien vieraina. Vaikka kisat käydään vasta vuonna 2020, valmistelut ovat hyvässä vauhdissa.

Esimerkiksi eri lajien aikataulut on lyöty lukkoon aika tarkasti. Kisat ajoittuvat heinä-elokuun vaihteeseen eli kaikkein kuumimpaan ajankohtaan. Tästä syystä järjestäjät joutuvat miettimään joidenkin lajien alkamisaikaa, jotta paahtava kuumuus ja erittäin korkea kosteusprosentti eivät uuvuttaisi kilpailijoita.

Esimerkiksi maratonjuoksun alkamisaikaa on aikaistettu puolella tunnilla. Tämän hetken suunnitelman mukaan miesten ja naisten maraton käynnistyisi kello 7 aamulla.

Lähes sata kuoli kesällä 2018

Edellä mainittujen lääkärijärjestöjen mielestä puolen tunnin siirto ei ole riittävä. He pelkäävät osallistujien ja myös heidän taustajoukkojensa terveyden puolesta.

”Emme olisi vierailleet järjestelykomitean luona, ellemme olisi todella huolestuneita tilanteesta, Tokion lääkärikillan puheenjohtaja Haruo Ozaki sanoi Insidethegames-sivuston mukaan.

– Pelkäämme, että suunniteltu alkamisaika voi johtaa kuolemaan.

Tilastojen mukaan 96 ihmistä kuoli kesällä kuumuuteen Tokion metropolin alueella. Mennyt suvi oli harvinaisen helteinen Japanissa: Tokiossa mitattiin pahimmillaan 41,1 asteen lämpötila.

Jos kesällä 2020 on samanlaiset olosuhteet, vaaravyöhykkeessä ovat niin urheilijat, kisavieraat kuin kaupungin asukkaat.

– Sydänkohtauksen vaara on korkea juoksijoille, mutta myös heidän huoltojoukoilleen ja katsojille, maan lääkäriliiton vanhempi tutkija Kimiyuki Nagashima sanoo.

Tavallinen kansa kärsisi

Hän muistuttaa siitä, että lääkärien pitää ehtiä huolehtimaan myös paikallisista asukkaista.

– Jos joudumme nostamaan ensiavun tarvetta kisapaikoilla, sillä on vakavia seurauksia terveyskeskusten ja sinne hakeutuvien potilaiden hoitamiseen.

Edellä mainituista syistä japanilaislääkärit esittävät, että Tokion kisojen maratonjuoksut siirrettäisiin alkamaan jo kello 5 aamulla. Kisajärjestäjien edustaja ilmoitti, että ehdotusta käydään läpi työryhmässä, jossa on edustajia Kansainvälisestä olympiakomiteasta ja paralympiakomiteasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?