Fysiikkaguru lataa suorat sanat Suomen yleisurheilun ongelmasta: ”Nykyään kentälle mennään pitämään hauskaa” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Fysiikkaguru lataa suorat sanat Suomen yleisurheilun ongelmasta: ”Nykyään kentälle mennään pitämään hauskaa”

Useiden huippu-urheilijoiden luottomiehellä Hannu Rautalalla on vahva näkemys suomalaisen yleisurheilun tilasta.

Hannu Rautalan oppeja arvostetaan laajasti huippu-urheilupiireissä.

28.10.2018 19:15

Turkulainen yleisurheiluvalmentaja ja NHL-kiekkoilijoiden fysiikkavalmentaja Hannu Rautala luotsasi Suomen mestariksi kahdeksan yleisurheilijaa seitsemässä ei lajissa.

Heidän joukossaan ovat muun muassa olympiakävijä, 10-ottelija Johannes Lahti, kolmiloikkaaja Johan Meriluoto sekä nuoremmista urheilijoista korkeushyppääjä ja 7-ottelija Maiju Mattila.

Rautalan valmennusura alkoi tasan 50 vuotta sitten, vuonna 1968.

– Valmennuksen taso oli Suomessa silloin vähintään yhtä korkea kuin nykyään, hän sanoo.

Suomen yleisurheilun kriisistä on puhuttu viime aikoina paljon. Rautalalla on oma näkemyksensä asiasta.

– Nykyään yleisurheilussa mennään kentälle pitämään hauskaa. Ennen oli hauskaa, kun seisoi keskimmäisellä pallilla. Nyt on kiva istua katsomossa ja läpsyttää, kun muut urheilevat, hän sanoo.

Hän ei usko, että kyse on suomalaisen valmennusosaamisen tasosta tai liian lepsusta harjoittelusta.

– Varsinkin lahjakkaat pojat hakeutuvat muihin lajeihin. Lisäksi on kaikennäköisiä epäolennaisia juttuja. Kun lähdetään seuraamaan uusia muoti-ilmiöitä ja muuttamaan harjoittelua, punainen lanka tahtoo kadota, eikä tule välttämättä yhtään parempaa tulosta.

Mieluummin harjoituskentällä kuin katsomossa

Rautalan mukaan parhailla valmentajilla pitäisi olla parhaat urheilijat, mutta näin ei välttämättä aina ole. Lisäksi entisten huippujen tietoutta ei osata hyödyntää tarpeeksi.

– Arto Bryggare juoksi 35 vuotta sitten aidat 13,35, jolla edelleen mentäisiin finaaliin arvokisoissa. Miksei hyödynnetä tällaisia ihmisiä, joilla on oma kokemus ja tietotaito? hän kysyy.

Rautala on ollut valmentajana mukana muutamissa MM- ja EM-kisoissa. Hän viihtyi harjoituskentällä paremmin kuin katsomossa.

– Halusin nähdä, mitä maailman huiput tekevät ennen kisaa. Pyörää ei kannata keksiä uudestaan, sillä kaikki perustuu johonkin. Harjoituskentällä oppi enemmän kuin kisan aikana.

Rautala poimii suomalaisesta yleisurheilusta muutaman kirkkaan helmen.

– Tämä nuori keihäänheittäjä, (Oliver) Helander ja estejuoksija Topi Raitanen. Naisista Kristiina Mäkelä. Hänellä on nyt kaiken jälkeen hyvä valmentajakin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?