Ruotsin yleisurheilun naistähti julkaisi kaunistelemattoman kuvan vartalostaan: ”Näytän tältä – rasvaa, arpia ja läiskiä” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Ruotsin yleisurheilun naistähti julkaisi kaunistelemattoman kuvan vartalostaan: ”Näytän tältä – rasvaa, arpia ja läiskiä”

400 metrin Euroopan mestarin Moa Hjelmerin Instagramissa julkaisema kaunistelematon kuva vartalostaan kerää kiitosta.

Moa Hjelmerin rehellisyys keräsi kiitosta.­

26.10.2018 11:44

Moa Hjelmer, 28, halusi päivityksellään kritisoida nykyajan ulkonäkökeskeistä kulttuuria. Hän lähestyi aihetta ensin huumorin kautta.

– Tänään paljastan avoimesti, miltä huippu-urheilija voi näyttää. Aika herkullista, eikö?

– ”Onko tuo rasvaa, missä ovat lihakset?”

– Kyllä, paljon rasvaa. Mistä luulet lihaksien rakentuvan? Lihakset ovat siellä sisällä, jossa niistä on eniten hyötyä, Hjelmer kirjoitti.

Sitten hän vakavoitui ja selitti, miksi on tärkeää julkaista kuvia, joita ei pidetä kauniina, hyvin treenattuina tai symmetrisinä.

– Koska suurimmalla osalla meistä ei ole huippuunsa treenattuja kehoja, vaan jotain muuta.

– Meille kuitenkin syötetään kuvia (normin mukaisista) täydellisistä kropista. Se vahingoittaa meitä. Itsemme vertailu usein saavuttamattomaan ihanteeseen saa meidät tuntemaan olomme huonoksi ja alentaa itsetuntoamme.

Moa Hjelmer juoksi Suomi–Ruotsi-maaottelussa Tampereella elokuun lopussa.­

Hjelmerin mielestä ihmisten kuvavirtaan pitää saada myös kuvia tavallisista naisvartaloista, sillä näin voidaan paremmin ymmärtää, että ihmisten kropat voivat ja saavat näyttää erilaisilta.

– Se voisi saada meidät tuntemaan olomme paremmaksi.

– Minä treenaan kuusi kertaa viikossa ja olen Ruotsin nopein nainen ratakierrokselta. Minä näytän tältä: rasvaa, arpia ja iholäiskiä – ja silti kaunis! Sehän olen minä! Hjelmer kirjoitti.

Juoksija sai Instagramissa paljon positiivista palautetta. Hän avasi motiivejaan vielä lisää Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n haastattelussa.

Hjelmer kertoi SVT:lle, että sai kuulla ikäviä kommentteja vartalostaan jopa vuonna 2012, jolloin hän juoksi EM-kultaa. Pulskaksi kutsuminen sai nuoren urheilijan pään sekaisin.

Nyt, kahden lapsen äitinä, Hjelmer on oppinut tulemaan sinuiksi vartalonsa ja sen muutosten kanssa.

– Ihmiset näkevät valtavasti vaivaa ulkonäkönsä ja kroppansa eteen, vaikka se on vain sivuseikka. Huippu-urheilussa väliä on vain tuloksilla, ei sillä minkä näköisenä ne saavuttaa, Hjelmer sanoi SVT:lle.

Moa Hjelmer on urallaan voittanut mm. 400 metrin EM-kultaa Helsingissä 2012 ja EM-hallipronssia Göteborgissa 2013 (kuvassa).­

Hjelmer sanoi julkaisevansa kuviaan auttaakseen nuoria naisia ja kroppansa muutosten kanssa kamppailevia tuoreita äitejä.

– Saan paljon hyvää palautetta. Jatkan osin sen takia.

Moa Hjelmer on ennenkin ottanut rohkeasti kantaa kipeisiin asioihin. Viime vuonna hän kertoi tulleensa vanhemman joukkuetoverinsa raiskaamaksi Helsingissä vuonna 2011 Suomi–Ruotsi-maaottelun jälkeen.

Hjelmer kertoi tapauksesta #metoo-kampanjan yhteydessä. Hänen ulostulonsa sai Ruotsin yleisurheiluliiton aloittamaan tutkimuksen seksuaalisesta hyväksikäytöstä yleisurheilun huipulla.

Tutkimuksessa viisi ruotsalaista maajoukkueurheilijaa kertoi joutuneensa seksuaalisen hyväksikäytön, väkivallan tai muun häirinnän uhriksi yleisurheilun parissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?