Kuvat: Kansanedustaja Kari Uotila on laskenut juoksukilometrejään vuodesta 1991 – lopputulos vetää monen kuntoilijan hiljaiseksi

Julkaistu:

Yleisurheilu
Innokkaana jalkapalloilijana ja lenkkeilijänä tunnettu kansanedustaja Kari Uotila sai YK:n päivän kunniaksi täyteen 40 000 juoksukilometriä.
Elokuvan Forrest Gump päähenkilö juoksi Amerikan halki useampaan kertaan ja taittoi matkaa yli 24 000 kilometriä. Näyttelijä Tom Hanksin esittämän hahmon kilometrimäärä on kadehdittava, mutta se ei ole mitään Forrest Gumpin suomalaisen vastineen rinnalla.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Kari Uotila alkoi kirjata juoksukilometrejään vuonna 1991. Forrest Gumpin lukemat täyttivät aika päivää sitten, ja keskiviikkona oli vuorossa todellinen juhlapäivä. Espoolainen sai täyteen 40 000 kilometriä. Sillä lukemalla kiertää maapallon, ja sen Uotila on nyt tehnyt.

Juoksijat yhteisrintamaan

Viimeisen etapin ajankohdaksi muodostui YK:n päivä (24.10.) sekä paikaksi tuttu ja turvallinen Baana, joka kulkee Eduskuntatalon vierestä. Eduskunnan urheilukerhon pitkäaikaisena aktiivina tunnettu Uotila halusi juhlistaa merkkipäiväänsä yhteislenkillä.

Pikku parlamentin edustalta lähtikin iltapäivällä tusinan verran hölkkääjiä viiden kilometrin taipaleelle. Mukana oli muutama kansanedustaja, avustajia sekä eduskunnan virkailijoita.

Kun porukka saapui kierroksensa jälkeen takaisin Arkadianmäen lähistölle, paikalla oli arvovaltainen vastaanottokomitea puhemies Paula Risikon johdolla. Uotilan vetäessä letkaa paikalla ollut väki puhkesi raikuviin ”Uotu, Uotu!” -huutoihin.

Maalissa Uotila pääsi puhemiehen lämpimään halaukseen, ja muita onnittelijoita riitti jonoksi asti viileästä ilmasta huolimatta.

Kabulissa raunioiden keskellä

Raskaan urakkansa jälkeen Uotila jaksoi vielä saapua lehdistön tentattavaksi.

– Olipa hieno tilaisuus. En meinannut saada sanaa suustani. Tämä tuntui niin mahtavalta, Uotila sai puristetuksi.


Valtaosan 40 000 kilometristään hän on taivaltanut Espoossa, Helsingissä, mökkipaikkakunnalla Pertunmaalla tai vaimon kotipaikalla Tohmajärvellä.

– Aika monta kertaa on tullut juostua Olarin ja eduskunnan väliä.

Lenkkitossut ovat kulkeneet miehen mukana niin työ- kuin lomamatkoilla. Lisäksi jalkapallon suurkuluttaja on käynyt maailmalla seuraamassa kuningaslajia eri kaupungeissa.

– Kaikkiaan olen juossut 151 paikkakunnalla, Uotila heittää ulkomuistista.

Muisti ei petä, koska hän on tallentanut kaikki juoksumetrinsä manuaaliseen kalenteriin, joka on matkalla Urheilumuseoon.

Juoksemaan Uotila on lähtenyt, vaikka olosuhteet eivät ole olleet kaikkein suotuisimpia.

– Olin vuonna 2004 Kabulissa ihmisoikeusryhmän mukana. Siellä jouduin käymään lenkillä puoliksi salaa, koska ISAF:n kriisinhallintajoukot eivät ehkä olisi päästäneet minua hölkkäämään raunioiden keskelle, Uotila kertoo Afganistanin-matkastaan.

Jatkossa pienempiä annoksia

Toinen mieleenpainuva ympäristö oli Huippuvuoret, jossa järjestettiin Pohjoismaisten parlamenttien välinen hiihtokilpailu talvella 2006.

– Siellä oli kiväärimiehet vartioimassa ladun varrella, jotta jääkarhut eivät päässeet yllättämään hiihtäjiä, Uotila kertoo.

Juoksulenkkinsä hän teki asutuskeskuksessa, jossa ei tarvittu aseellista vartiota.

Uotila on pitänyt itsensä työkunnossa liikkumalla ja kehottaa kansalaisia samaan.

– Joku tavoite olisi hyvä asettaa. Se voisi olla vaikka työmatkaliikunta kymmenen kertaa loppuvuoden aikana, Uotila vinkkaa.

Uotila jää sivuun ensi kevään eduskuntavaaleissa, joten hänellä on jatkossa enemmän aikaa juoksuharrastukselle. 63-vuotiaana hän ei kuitenkaan aio rääkätä itseään liiallisesti.

– Olen miettinyt, että jatkossa vuosiannokseni voisi olla 420 kilometriä eli edestakainen matka Olarista Pertunmaan mökille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt