Valentin Kononen paljastaa syyn suomalaiskävelijöiden EM-katastrofiin – ”En syytä ketään yksittäistä henkilöä”

Julkaistu:

Yleisurheilu
Syy Berliinin EM-kävelyn suomalaiskatastrofiin löytyi juomapulloista.
Suomen mieskävelijöiden 50 kilometrin kilpailusta yleisurheilun EM-kisoissa tuli täysi painajainen viime elokuussa.

Aku Partasen harteille oli ladattu mitalitoiveita, mutta ne muuttuivat Berliinin kilpailun aikana pelottavaksi hoiperteluksi.

Suomalaisista vain Jarkko Kinnunen selviytyi maaliin kärsimysnäytelmästä, kun taas Partanen ja Aleksi Ojala joutuivat keskeyttämään.

Epäonnistumisen syitä on analysoitu ankarasti. Ne löytyivät.

Kinnusen ja Partasen valmentaja Valentin Kononen kertoi, että urheilijoiden sippaamiset johtuivat nesteen imeytymisongelmasta. Suomalaisurheilijoiden käyttämää urheilujuomaa ei olisi saanut sekoittaa kalsiumpitoiseen veteen.

– Kisapaikalla jaetussa vedessä oli liian suuri määrä kalsiumia. Juoma ei imeytynyt, vaan jäi kellumaan vatsaan, Kononen kertoi.

Ongelmien syyt selvisivät jälkianalyyseissä.

– Kyseessä oli inhimillisten virheiden sattuma. Syylliset löytyvät tiimistä, enkä syytä ketään yksittäistä henkilöä, Kononen sanoi.

Suomalaiset ottivat virheistä opiksi.

– Sen takia Jarkko (Kinnunen) lähti syksyllä kisoihin. Halusimme varmistaa, miten se ennen kisaa viimeisten neljän päivän valmistautuminen tehdään – jopa minuuttien tarkkuudella. Kaikki syömiset ja juomiset katsottiin tosi tarkasti.

Sunnuntaina Kinnunen, 34, onnistui mainiosti Saksassa, kun hän sijoittui Ascherslebenin viidelläkympillä toiseksi. Aika 3.52.40 on hänen uransa kahdeksanneksi paras ja yli puoli tuntia parempi kuin Berliinin EM-kisoissa.

– Nyt ei ollut mitään ongelmaa. Jarkko pystyi juomaan hyvinkin paljon. Kun homma on saatu selväksi, Akukin sai siitä arvokasta tietoa, valmentaja Kononen kertoi.

Berliinissä kilpailtiin yli 30 asteen lämpötilassa. Lämpö ei ollut ratkaiseva tekijä epäonnistumisille. Nesteen imeytymisongelmat olisivat tuntuneet nähtyä viileämmässäkin säässä.

Ensi vuoden MM-kisat järjestetään Qatarin Dohassa, jossa lämpötilat nousevat vieläkin korkeammiksi kuin Saksassa.

Sen takia esimerkiksi 50 kilometrin kilpailu alkaa vasta kello 23 – lämpötila voi toki olla silloinkin yli 30 astetta.

– Keli on mikä on. Valmistavat leirit ja muut suunnitelmat tehdään siten, että kaikki mahdollinen on huomioitu kilpailua varten, Kononen sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt