Salattu raportti 30 vuoden takaa julki – Ben Johnsonilta raju väite yleisurheilun jättiskandaalista - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Salattu raportti 30 vuoden takaa julki – Ben Johnsonilta raju väite yleisurheilun jättiskandaalista

Ben Johnsonin dopingkäry vuoden 1988 olympialaisissa shokeerasi maailmaa. Nyt entinen huippujuoksija väittää, että olympiavoitto riistettiin häneltä kyseenalaisen menettelyn jälkeen.

Ben Johnson murtui kyyneliin todistaessaan kanadalaisten johtamassa dopingtutkinnassa vuonna 1989. Juoksija myönsi käyttäneensä steroideja vuosia.­

1.10.2018 20:49

Moni yleisurheilun ystävä muistaa vieläkin elävästi 30 vuoden takaiset tapahtumat.

Kanadalainen Ben Johnson oli kiitänyt Soulin olympialaisten 100 metrillä ylivoimaiseen voittoon maailmanennätysajalla 9,79. Suvereeni suoritus keräsi ylistystä.

Kolme päivää myöhemmin tuli urheilumaailmaa järkyttänyt ilmoitus: Johnsonin dopingnäytteestä oli löytynyt kiellettyä ainetta, anabolista steroidia stanozololia.

Kanadalaisen voittojuoksu hylättiin ja yhdysvaltalaissprintteri Carl Lewis nimettiin voittajaksi. Juoksijasankari Johnson sai kultamitalin sijaan kannettavakseen dopinghuijarin viitan.

Nyt Johnson kuitenkin väittää, että hän olisi voinut sittenkin pitää mitalinsa. Näkemyksen taustalla ovat kanadalaisen The Toronto Star -lehden haltuunsa saamat asiakirjat.

Kanadalaislehti julkaisi pari päivää sitten kopion vuoden 1988 kisojen laboratorioraportista, joka sisälsi myös Johnsonin dopingtestitulokset. 30-sivuisessa raportissa on lääketieteellistä faktaa, päivämääriä ja ajankohtia sekä näytteiden koodeja ja testituloksia, jotka johtivat Johnsonin virtsasta löytyneen stanozololin jäljille.

Ben Johnson tuuletti olympiavoittoaan Soulin kisoissa 24.9.1988. Kolme päivää myöhemmin hän menetti mitalinsa ja ME-aikansa.­

Johnsonin ja hänen tukijoidensa mukaan raportissa on useita kyseenalaisia kohtia.

– Jos olisin nähnyt tämän Soulissa, olisin saanut pitää mitalini, 56-vuotias entinen sprintteri sanoi The Toronto Starille.

Raporttia ei luovutettu kanadalaisille

Positiivisesta dopingnäytteestään järkyttynyt Johnson kiisti Soulin olympialaisissa jyrkästi käyttäneensä kiellettyjä aineita. Käryä seuranneessa kanadalaisten dopingtutkinnassa hän kuitenkin tunnusti käyttäneensä pitkään steroideja.

Soulin olympialaisissa tehdyt löydöt osoittivat kiistatta, että Johnsonin näytteessä oli steroideja. Johnsonin leiri on kuitenkin kyseenalaistanut voimakkaasti tavan, jolla sprintterin testituloksia käsiteltiin.

The Toronto Starin mukaan raportissa on käsin tehtyjä epämääräisiä merkintöjä, poistettuja kohtia, kysymysmerkkejä, muutettuja laboratoriokoodeja ja ilmeisesti sekaannusta, mitä steroidia Johnsonin kehosta löydettiin.

Kanadan joukkue pyysi saada nähdä laboratorioraportin Johnsonin käryn jälkeen 1988, mutta Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n lääketieteellinen komitea kieltäytyi luovuttamasta tietoja – jolloin komitean työtä ei voitu haastaa.

Ben Johnson jäi urallaan kiinni dopingista kaikkiaan kolme kertaa.­

Entisen pikajuoksijan mukaan KOK:n edustajat eivät halunneet hänen tai hänen valmentajansa Charlie Francisin näkevän raporttia.

Johnson kokee, että muuten antidopingviranomaisten toiminnasta olisi löydetty porsaanreikiä, joilla dopingtuomion olisi voinut kumota.

– Charlie oli nerokas. Hän olisi huomannut virheet.

”Tein joitain virheitä”

Johnson sai Soulin kärystään kahden vuoden kilpailukiellon. Hän yritti paluuta mutta kärysi uudelleen vuonna 1993. Kanadalainen jäi kiinni dopingin käytöstä myös vuonna 1999, minkä jälkeen hän vetäytyi kilpakentiltä.

Uransa jälkeen Johnson on toiminut muun muassa juoksuvalmentajana. Kuvassa ex-sprintteri esitteli vauhtiaan vuonna 2013.­

Uransa jälkeen Johnson on työskennellyt muun muassa juoksuvalmentajana ja luennoinut huippu-urheilusta.

Kolmen lapsen isoisä on antanut vuosien varrella raadollisia kommentteja dopingin ja yleisurheilun suhteesta.

– Kun katson taaksepäin, tein joitain virheitä. Käytin steroideja, mutta kaikki muutkin olivat samalla tasolla. Tällä alalla puhtaat eivät pärjää.

Johnsonilla oli pointtinsa. Jälkeenpäin on kerrottu, että kaikkiaan kuusi juoksijaa Soulin olympialaisten 100 metrin finaalissa (Johnson mukaan lukien) käytti todistettavasti kiellettyjä aineita.

Yksi kuudesta oli kultamitalin Johnsonin käryn jälkeen saanut Carl Lewis, jonka kolme positiivista testitulosta vuoden 1988 USA:n olympiakarsinnoissa tulivat ilmi 2003. USA:n olympiakomitea päästi Lewisin kuitenkin pälkähästä lätkäisemällä hänelle pelkän varoituksen.

Vuodesta 2013 alkaen Johnson on kiertänyt maailmaa puhumassa dopingin ongelmista Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n ”Valitse oikea tie” -kampanjan (#ChooseTheRightTrack) keulakuvana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?