Uunituoreet kuvat: Kuulalegenda Mika Halvari, 48, teki uskomattoman muodonmuutoksen – ”Sanoisin laihduttaneeni 80 kiloa”

Julkisuudesta vetäytynyt mörssäri löysi hikiliikunnan nautinnot varttuneella iällä.

Mika Halvari on laihtunut aktiiviajoistaan 80 kiloa. Oikeanpuoleinen kuva on vuodelta 2001.

29.9.2018 17:12

Kun yleisurheilumaajoukkue kokoontui täksi viikonlopuksi Pajulahden urheiluopistolle, yksi mies käänsi katseet: Mika Halvari, 48, joka saapui paikalle arvokisatyöntäjä Arttu Kankaan uunituoreena valmentajana.

Näky oli yksiselitteisesti hämmentävä, kun nykyään lommoposkinen ja tiukkavyötäröinen kuulalegenda asettui kuvattavaksi opiston edustalle. Ero aktiivivuosien pitkälti yli 150-kiloiseen olemukseen on erittäin dramaattinen.

– Tarkkaa lähtöpainoa en ihan muista, mutta sanoisin laihtuneeni noin 80 kiloa. Ja aloitin painonpudotusprojektin vasta elokuussa 2014, aktiiviuransa kauteen 2004 lopettanut kemiläinen kertoi.

Isokokoinen aktiivikuulantyöntäjä jopa yrittää pitää painonsa ruokavaliolla korkeana eikä harrasta pitkäkestoista aerobista liikuntaa, joten Halvari joutui opettelemaan aivan uusille tavoille.

– Opettelin hikiliikunnan varttuneemmalla iällä. Erinomaista laihdutusapua on tullut ruokavalion lisäksi siitä, että asun kahden runsaasti liikuntaa tarvitsevan koiran kanssa ja pyöräilen erittäin paljon, tarvittaessa vaikka 20 asteen pakkasella.

– Lihasmassaa on tietysti lähtenyt, mutta lihaskuntoni on yhä erittäin hyvä. Punttisalilla teen nykyään mieluiten aerobista kuntopiiriä, Kemissä asuva vuoden 1995 MM-hopeamitalisti kertoo.

Pisimmillään hallissa peräti 22,09 työntänyt persoona sanoo, että oli jo käynnistänyt jopa maratonjuoksuun tähtäävän harjoitusohjelman, kun tuli yllättävä takapakki.

– Jouduin leikkaukseen, josta toipuminen veikin budjetoitua pidempään. Mistään henkeä uhkaavasta ei ollut kyse, mutta maratonprojekti on ainakin nyt tauolla.

Halvari oli hurjassa talvikunnossa olympiavuonna 2000, jolloin hän työnsi hallissa 22,09. Se on edelleen voimassa oleva Pohjoismaiden ennätys ja jolla Halvari on sisäratojen kaikkien aikojen tilastossa 11:ntenä.

Mika Halvari on Arttu Kankaan uusi valmentaja.

Halvari työskentelee Torniossa tullin virkamiehenä; hän on palvellut tullilaitosta jo vuodesta 1995.

– Aktiiviuran loppuminen ei aiheuttanut mitään henkilökohtaista kriisiä siksikään, että elämässä oli urheilun rinnalla ollut muutakin. Pidän työstäni kovasti.

Usea otsikoista tuttu ex-huippu on uran loppumisen jälkeen tarttunut, ja hukkunut, pulloon.

– En sylje mukiin, mutta alkoholi ei koskaan ole ollut ongelma. Kylillä ja kujilla varmaan liikkuu hurjia tarinoita minusta ja alkoholista, mutta ne ovat matkan varrella paisuneet aika monenteen potenssiin.

Halvari ei huippukuulantyöntäjänä ollut varsinainen linssilude ja huulenheittäjä, vaikka häntä silloinkin maajoukkueen sisärenkaassa pidettiin varsin huumorintajuisena tyyppinä.

– Julkisuus oli minulle urheilun seuraus, ei tavoite. Siinä missä vielä 1980-luvun lopulla kerran pyynnöstä jopa lauloin nuorten SM-kisoissa keskellä kenttää, menin vuosien mittaan yhä enemmän kuoreeni, kun julkinen mielenkiinto lisääntyi. Esimerkiksi terveysmurheistani, joita riitti, en ikinä puhunut mitään. Olen jälkeenpäin pohtinut, olisiko pitänyt. Se olisi ehkä selittänyt joitakin asioita.

Mika Halvari palasi kuularinkiin vuonna 2001 pahan akillesjännevamman jälkeen.

Mika Halvari Pajulahden urheiluopiston kahvilassa lauantaina 29.9.2018.

Uransa jälkeen Halvari ei pitkään aikaan seurannut urheilua kovin aktiivisesti, mutta mielenkiinto varsinkin oman lajin kuulumisiin on viime vuosina herännyt.

– Miesten kuulassa on nyt loistotyyppejä kansainvälisellä huipulla, vielä kun tv-ohjaajat joskus muistaisivat näyttää heitä verryttelevien juoksijoiden sijaan. Ja laji on vaikea. Jos se olisi helppo, The Mountain (Hafbör Julius Björnsson, islantilainen 190-kiloinen voimamieskisojen tähti) tulisi ja työntäisi 30 metriä. Mutta nyt hän häviäisi valmentamalleni 16-vuotiaalle pojalle.

48-vuotias Halvari on tehnyt pitkän uran Suomen tullissa.

Mika Halvari Ateenan MM-kisoissa 1997. Tulos 20,13 riitti viidenteen sijaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?