Kommentti: Haukuttu Jorma Kemppainen maksoi kalliisti myös muiden epäonnistumisista – mieleen tuli Tuntemattoman sotilaan klassikkokohtaus - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kommentti: Haukuttu Jorma Kemppainen maksoi kalliisti myös muiden epäonnistumisista – mieleen tuli Tuntemattoman sotilaan klassikkokohtaus

Jorma Kemppisen pesti SUL:n valmennusjohtajana päättyi kuuden vuoden jälkeen.

Julkaistu: 29.9.2018 11:17

Ilmeisesti kohtalonsa aavistanut Jorma Kemppainen ei edes yrittänyt puolustautua julkisuudessa, kirjoittaa Pekka Holopainen.

Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan tunnetuimpia kohtauksia on komppanianpäällikkö Lammion ja jatkosodan hyökkäysvaiheen uuvuttamien miesten debatti Äänislinnassa.

Hyökkäyshaluttomat mosurit vaativat, että Lammion joviaalista alaisesta, Koskelasta, tulisi päällikkö. Lammio vastaa, ettei kyse ole punakaartista, jossa komppanianpäällikön nimen ratkaisee huutoäänestys.

Klassikkoteoksen klassikkokohtaus tuli mieleen perjantaina, kun Suomen urheiluliitto kertoi uutisen, joka loppukesästä näytti väistämättömältä mutta näin syyskylmillä jo hieman yllätti. Kuusi vuotta valmennusjohtajana toiminut Jorma Kemppainen siirretään sivuun, seuraajahaku alkaa heti.

Puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi iloitsi, miten Kemppaisen kyvyt ja taidot ovat jatkossakin liiton käytössä. Lue: Suomessa vakituisessa työsuhteessa olevaa henkilöä ei potkita pihalle ilman päteviä perusteita ellei haluta maksaa palkkaa kotiin tai golfkentälle.

Raivoisasti kölin ali

Suomalaisen yleisurheilun punakaarti, kuvakieltä ilman poliittista latausta, sai kuitenkin haluamansa huutoäänestyksessään. Kulissijupina muuttui päättyneellä kaudella jopa raivoisaksi, vahvasti naisvetoiseksi valmennuspäällikön kölinalivetelyksi – kuin kaikki suomalaisen yleisurheilun akuutit ja pitkäaikaiset ongelmat olisi aiheuttanut yksi mies.

Muutos entiseen oli käsittämätön. Kemppainen oli synnyttänyt mielikuvan huumorintajuisesta ja avuliaasta liittovirkamiehestä, joka ei nostattanut vahvoja tunteita.

Kemppaisen valintaakin moitittiin ”tylsäksi” 2012. EM-Berliinin ennakkopuheita ”paluusta voittajien pöytiin” pidettiinkin keskisuomalaiselta aivan ennenkuulumattomana rockaamisena, vaikka käteen jäikin Saksassa tyhjä arpa.

Jorma Kemppainen joutui vaikeaan paikkaan, kun hänet valittiin vuonna 2012 Urheiluliiton valmennusjohtajaksi.

Raskaimman kaliiperin nimistä vain keihäänheittäjä Antti Ruuskanen oli virkavuosina Kemppaista julkisesti arvostellut, kun valmennusjohtaja vaati puolitoipilaalta yläsavolaiselta viime hetken EM-valintanäytön Kuopion Kalevan kisoissa 2014.

Prosessin lopputulos on hyvin tiedossa; Zürichistä napsahti EM-kultaa, ja kaunat haudattiin urheilijahotellin baaritiskillä.

Imagohaitta

Jo loppukesästä näytti, että Kemppaisesta oli tullut Urheiluliitolle imagohaitta – silloin päivät ovat luetut. Kun liitossa kaikkialla muualla sakkaa, edes välit urheilijoihin kannattaa pitää säällisinä.

Ilta-Sanomien yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo totesi jo 6. elokuuta, että ”kenttä” haluaa Kemppaisen tilalle Yle Urheilun lajiekspertin, seuravalmennuksessa meritoituneen Jarkko Finnin.

Kentän luottamuksen menettänyt Kemppainen kiistatta astui kauden mittaan muutamaan pahaan miinaan. Useat EM-joukkueen urheilijat arvostelivat häntä tylystä ja etäisestä käytöksestä Berliinin EM-kisoissa.

Kun parayleisurheilijoiden omavastuuasia nousi tapetille, Kemppaisen semanttinen mediaosaaminen ei ollut aivan Jari Sarasvuon luokkaa. Urheiluliiton päälle lensi lokaa asiasta, johon järjestö ei ollut mitenkään syypää.

Useat urheilijat olivat tyytymättömiä liitolta saamaansa tukeen eli rahan määrään. Resurssiasiat kulminoituivat Kemppaiseen, joka nöyrästi tyytyi rooliinsa kusitolppana.

Yhtä lailla faktaa on sekin, että Kemppainen maksaa raskaasti muidenkin tekemistä virheistä. Hän ei kertaakaan kauden aikana maininnut, että on ylipäätään saanut huippu-urheiluvalmennukseen kanavoitavaksi vuodessa satojatuhansia euroja vähemmän kuin vielä vuosikymmenen taitteessa ja suunta on yhä alaspäin.

Kemppainen ei ollut hakemassa vuoden 2012 EM-kisoja, jotka tuottivat miinusta 3,6 miljoonan verran – ja ovat tavalla tai toisella kaiken nykykurimuksen takana. Eikä Kemppainen ole hoitanut Urheiluliiton viime vuosina surkeasti epäonnistunutta varainhankintaa.

Perjantai oli monille edustusurheilijoille ja valmentajille ilon, varsinkin vahingonilon, päivä. Nyt teloituskomppania jää odottamaan, kuka on kaiken muuttava messias.

Kun katsoo Suomen urheiluliiton tilinpäätöstä, ymmärtää odottavan ajan pitkäksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?