Ben Johnsonin teko leimattiin ”hulluksi” – pelottava näky hetki ennen skandaalia: ”Silmämunat olivat niin keltaiset” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Ben Johnsonin teko leimattiin ”hulluksi” – pelottava näky hetki ennen skandaalia: ”Silmämunat olivat niin keltaiset”

Ben Johnson karkasi muilta Soulin olympialaisten 100 metrin finaalissa 1988. Hänen takanaan juoksivat USA:n Carl Lewis, Britannian Linford Christie ja USA:n Calvin Smith.

Julkaistu: 24.9.2018 20:55, Päivitetty 25.9.2018 9:41

Yleisurheilun jättiskandaalista on kulunut 30 vuotta. Pikajuoksija Ben Johnson kärysi unohtumattomasti Soulin olympialaisissa 1988.

Se oli käsittämätöntä ylivoimaa. Kanadalainen Ben Johnson, hallitseva 100 metrin maailmanmestari ja maailmanennätysmies ampaisi muiden edelle jo ensi metreillä, irtosi rintamasta jo ennen puoliväliä ja rullasi ylivoimaiseen olympiavoittoon Etelä-Korean Soulissa 24.9.1988 ME-ajalla 9,79.

Carl Lewis ylitti maalilinjan 13 sekunnin sadasosaa myöhemmin.

Kolme päivää myöhemmin Johnson hylättiin: virtsanäytteestä oli löytynyt kiellettyä ainetta, anabolista steroidia stanozololia.

Ben Johnson oli täysin ylivoimainen Soulin 100 metrillä.

Johnsonin MM-kultajuoksu jäi Suomessa Tapio Korjuksen keihäskullan varjoon: ne kun saavutettiin peräkkäisinä päivinä. 28.9.1988 Ilta-Sanomien otsikot kirkuivat: ”Hurmio vaihtui häpeäksi”, ”Johnsonin ura ohi” ja ”Johnson käytti hormoneja jo kaksi vuotta sitten”.

Johnson kielsi ensin dopingin käytön mutta myönsi sen seuraavana vuonna. Johnsonin valmentaja Charlie Francis kertoi suojattinsa käyttäneen kiellettyjä aineita vuodesta 1981.

Jälkeenpäin ajateltuna dopingin käytön jäljet olivat selkeästi nähtävillä. The Guardianissa muisteltiin erään yhdysvaltalaisen valmentajan haastattelua. Tämä näki Johnsonin juuri ennen kohtalokasta 100 metrin kisaa.

– Hänen silmämunansa olivat niin keltaiset maksan työskennellessä prosessoidaakseen steroidit, että joko hän on hullu tai sitten hänellä on erittäin hyvä vakuutus, kyseinen valmentaja sanoi Sports Illustratedissa.

Johnson kärysi kielletystä aineesta kolme päivää voittonsa jälkeen.

Jälkeenpäin on myös todettu, että Johnson ei ollut ainoa: saman finaalin viisi muutakin urheilijaa – mukaan lukien pahin kilpakumppani Carl Lewis – on todistettavasti käyttänyt kiellettyjä aineita. Lewis on itse myöntänyt antaneensa ennen Soulin olympialaisia kolmesti positiivisen dopingnäytteen, mutta Yhdysvaltain liitto katsoi asian läpi sormien ja tulkitsi asian niin, ettei Lewis ollut pyrkinyt parantamaan urheilusuorituksiaan kielletyillä aineita.

Siksi jotkut ovat sanoneet Johnsonin joutuneen liian kovan ryöpytyksen kohteeksi.

– Me kohtelimme häntä todella rumasti. Kanadalaiset vielä rumemmin kuin muut, entinen treenikaveri, vuoden 1992 pika-aitojen olympiavoittaja Mark McKoy kommentoi kanadalaiselle The Starille.

Tapahtuman puiminen on jatkunut vuosikausia ja saanut erikoisiakin sävyjä. Johnson kertoi vuonna 2006 joutuneensa salaliiton uhriksi. Hänen mukaansa joku oli laittanut steroideita hänen olueensa.

– Minulla on informaatiota, kuinka temppu tehtiin, miksi se tehtiin ja kuka oli homman takana, Johnson kertoi tuolloin.

Hän myös kertoi Carl Lewisin olleen osallisena asiassa. Tämä on kieltänyt asian jyrkästi.

Lue lisää: Ben Johnson: Lewis oli käryni taustalla

Johnson yritti paluuta kahden vuoden kilpailukieltonsa jälkeen mutta kärysi uudelleen 1993 ja sai ikuisen kilpailukiellon. Vuonna 1999 kävi ilmi, että kilpailukiellon langettamisessa oli ollut teknisiä virheitä ja siksi Johnson sai tehdä vetoomuksen päätöstä vastaan. Lopputulema oli, että Johnson sai kilpailla Kanadassa mutta kukaan ei saanut kilpailla häntä vastaan rangaistuksen uhalla. Myöhemmin sinä vuonna Johnson kärysi kolmannen kerran ja vetäytyi kilpakentiltä.

Johnson palasi Souliin vuonna 2013.

Sen jälkeen Johnsonin tiedetään toimineen valmentajana ainakin Libyan johtajan Muammar Gaddafin jalkapalloilevalle pojalle, Al-Saadi Gaddafille, jalkapallolegenda Diego Maradonalle sekä viimeisimpänä NHL-tähti P.K. Subbanille. Vuonna 2010 hän julkaisi omaelämäkerran Seoul to Soul.

Lue lisää: NHL:n supertähdeltä hämmentävä tempaus – pestasi valmentajakseen Ben Johnsonin!

Johnson on ollut Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n dopingin vastaisen kampanjan ”Valitse oikea tie” keulakuvana. Hän ei kuitenkaan ole koskaan vaikuttanut kovin katuvalta. Hän on sanonut suoraan, ettei usko kenenkään menestyvän huipputasolla ilman dopingia.

– Kun katson taaksepäin, tein joitakin virheitä. Käytin steroideja, mutta kaikki muutkin olivat samalla tasolla. Tällä alalla puhtaat eivät pärjää.

– Tämän päivän sprintterit käyttävät kaikenlaisia dopingaineita – epoa, kasvuhormonia ja insuliinia. He ottavat kaikkia näitä aineita lyödäkseen 9,79:n, hän on sanonut.

Johnson on kommentoinut harvoin juoksu-uransa aikaisia tapahtumia. Hän antoi CBC:lle harvinaisen kommentin hiljattain.

– Olen siirtynyt eteenpäin vuoden 1988 tapahtumista ja nautin elämästä perheeni ja luotettavien ystävien ympäröimänä. En ole antanut sen ajan määritellä itseäni. On ikävää, että jotkut media-alan ja urheiluhallinnon ihmiset edelleen panettelevat minua. Elämä on liian lyhyt.

Lue lisää: Dopingmies Ben Johnson iskee Martti Suosaloa pataan suomalaiselokuvassa - katso videolinkki

Soulin 100 metrin olympiafinaalin ajat

Ben Johnson, Kanada 9,79Carl Lewis, USA 9,92Linford Christie, Britannia 9,97Calvin Smith, USA 9,99Dennis Mitchell, USA 10,04Robson da Silva, Brasilia 10,11Desai Williams, Kanada 10,11Raymond Stewart, Jamaika 12,26

Lewis, Christie ja Smith nousivat mitalisijoille Johnsonin hylkäämisen jälkeen.

Edit 25.9. klo 9.34: lisätty finaalin ajat jutun loppuun, otsikkoa muokattu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?