Kommentti: Arsi Harjun olympiavoitosta on kulunut 18 vuotta – valmentaja lähetti Harjulle mystisen viestin ennen olympiafinaalia

Julkaistu:

Kuulantyöntö
Yleisurheiluväki on tyystin unohtanut Jorma Tuominiemen, joka valmensi Arsi Harjun olympiavoittajaksi, kirjoittaa Juha Kanerva.
Arsi Harjun Sydneyn olympiavoitosta on 22. syyskuuta kulunut 18 vuotta. Sen kunniaksi julkaisemme uudelleen Juha Kanervan kolumnin, joka on ilmestynyt Ilta-Sanomissa ensi kertaa 6. lokakuuta 2017.

Kuka on edellinen suomalaisen yleisurheilijan olympiavoittoon vienyt valmentaja? Hän on kuulantyöntäjä Arsi Harjun pitkäaikainen koutsi Jorma Tuominiemi.

Entä ketkä muut suomalaiset yleisurheiluvalmentajat ovat onnistuneet kasvattamaan kotimaisista suojateistaan olympiavoittajan? Jos unohdetaan ennen toista maailmansotaa saavutetut voitot, päädymme 12 olympiakultaan ja 9 urheilijaan.

Valmentajien määrä on vielä pienempi, sillä keihäsmiehet Tapio Rautavaara (1948) ja Pauli Nevala (1964) vastasivat pääosin itse treenaamisestaan.

Jäljelle jää kuusi nimeä: Rolf Haikkola (Lasse Virén 1972 ja 1976), Kari Sinkkonen (Pekka Vasala 1972), Taisto Polvi (Juha Tiainen 1984), Kalevi Härkönen (Arto Härkönen 1984), Leo Pusa (Tapio Korjus 1988 ja Heli Rantanen 1996) sekä Tuominiemi (Harju 2000).

***

Ovatko nämä arjen sankarit saaneet riittävästi tunnustusta suomalaisen urheilun eteen tehdystä työstä? Tuskin.

Haikkola täytti kesällä 90 vuotta ja muistutti juhlahaastattelussaan (HBL 14.7.) valmentaneensa koko uransa ajan oman siviilityönsä ohella ja ilmaiseksi.

Sinkkonen oli pitkään SUL:n palkkalistoilla ja sai tunnustusta ansioistaan mutta ryvettyi Martti Vainion dopingsähläyksen selvittelyn yhteydessä.

Polvi on valmentanut Tiaisen jälkeen nuoria moukarinheittäjiä, mutta paremmin jämsäläinen tunnetaan musiikkirintamalta.


Baritonin ansioluettelosta voidaan mainita roolit Ilmajoen musiikkijuhlilla, Ylläksen Velho-trilogia ja Martti Kitusen päärooli Virtain Karhu-oopperassa ja Saarijärven Runeberg-oopperan Saarijärven Paavon rooli. Olisiko Polven kyvyllä yhdistää lihasvoima ja rytmitaju käyttöä nykyurheilussa?

Keväällä 70 vuotta täyttänyt Pusa on tehnyt pitkän päivätyön sinivalkoisen keihäänheiton eteen. Hän oli perustamassa yhdessä Jorma Kinnusen kanssa Pihtiputaan keihäskarnevaaleja 1970 ja on valmentanut merkittävää urheilijajoukkoa vuodesta 1977 lähtien.

***

Tuominiemi aloitti yhteistyön Harjun kanssa 1987, ja 13 vuoden työ palkittiin olympiavoitolla Sydneyssä.

SUL ja Olympiakomitea puhuvat kovasti valmentaja-urheilija-pareista, mutta tässäkin tapauksessa mentori sai seurata suojattinsa uran pääkilpailun kotisohvalta tv:n ääressä.


"Koutsaus" tapahtui puhelimitse välikäden kautta. Karsintakilpailun jälkeen valmennusjohtaja Into Turvanen soitti ja kysyi, miltä Arsin pyörähdykset näyttivät. Hyvältä, Tuominiemi vastasi.

Kun Turvanen tiedusteli lisäohjeita finaalia varten, valmentaja käski sanomaan Arsille seuraavat sanat: "Nyt on se aika, jolloin mykkä poika laulaa ja laulaa nuotilleen." Turvanen ei ymmärtänyt viestin sisältöä mutta vei sen perille. Finaalissa Harju näytti jenkkimörssäreille, että sinä iltana ringin kingi oli hiljainen suomalainen.

Ovatko nämä arjen sankarit saaneet riittävästi tunnustusta?

Ja vielä...

Olympiavoiton jälkeen Tuominiemi sai taputuksia selkään, mutta arvostus ei juuri noussut. Vuoden 2001 MM-kisat valmentaja seurasi jälleen televisiosta, ja tuloksenakin oli "vain" MM-pronssi. Sen jälkeen liitosta ei ole Tuominiemelle soiteltu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt