Julkisuudesta kadonnut ja yleisurheilun ME-tuloksia murskannut nainen löytyi yllättäen – kilpaili poikansa nimellä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Julkisuudesta kadonnut ja yleisurheilun ME-tuloksia murskannut nainen löytyi yllättäen – kilpaili poikansa nimellä

Ruotsalaislehti Expressen julkaisi tuoreen valokuvan takavuosien skandaalijuoksijasta Wang Junxiasta.

Kiinalaisjuoksija Wang Junxia voitti 10 000 metrin MM-kultaa 1993 Stuttgartissa.

22.9.2018 7:30

Kiinasta kuului ravisuttavia yleisurheilu-uutisia 25 vuotta sitten.

Kiinalaiset naiskestävyysjuoksijat tekivät syyskuussa 1993 kuuden päivän aikana käsittämättömiä maailmanennätystuloksia maansa mestaruuskisoissa. Ennätyskarkeloiden päätähti oli Wang Junxia.

10 000 metrillä Junxia latasi taululle tuloksen 29.31.78. Aiempi ME parani käsittämättömät 42 sekuntia. Tuloksen kovuudesta kertoo sekin, että Etiopian Almaz Ayana rikkoi sen vasta Rio de Janeiron olympialaissa 2016.

3 000 metrillä Wang kellotti 8.06.11, joka on yhä 25 vuotta myöhemmin ME-tulos. Sen lisäksi Qu Junxia, Zhang Linli ja Ma Liyan juoksivat samoissa kisoissa maailman kaikkien aikojen tilaston toiseksi, kolmanneksi ja neljänneksi parhaat ajat.

1 500 metrillä Qu Junxian juoksema 3.50.46 pysyi maailmanennätyksenä vuoteen 2015, jolloin Etiopian Genzebe Dibaba rikkoi sen Timanttiliigan kisassa Monacossa.

Vuoden 1993 hirmuaikojen jälkeen Junxia ei yltänyt vastaaviin suorituksiin enää koskaan. Esimerkiksi seuraavana vuonna Junxia juoksi 10 000 metrillä parhaimmillaan ajan 30.50,34 – eroa edellisvuoden haamuaikaan kertyi liki minuutti ja 20 sekuntia!

Vuoden 1996 Atlantan olympialaisten jälkeen Junxiaa ei ole juuri nähty julkisuudessa. Nyt ruotsalaislehti Expressen kuitenkin väittää löytäneensä tuoreen valokuvan 45-vuotiaasta juoksijalegendasta.

Expressenin julkaisema kuva on napattu Yhdysvaltojen Denverissä järjestetyssä juoksutapahtumassa. Junxia juoksi kilpailunumerolla 1 820. Erikoiseksi tapauksen tekee se, että ruotsalaislehden mukaan tuo kilpailunumero oli kisassa varattu Yibo Zhanille – joka on Wang Junxian poika.

Junxia ja Zhan ovat asuneet jo vuosien ajan Denverissä. Esimerkiksi viime vuonna Denverin kiinalainen koulu kertoi nettisivuillaan, että koulun oppilaat voivat päästä Wang Junxian ja Yibo Zhanin juoksuvalmennukseen. Kaksikko oli luvannut valmentaa vapaaehtoistyönä.

Dopingpaljastus vuonna 2016

Kiinalaisten juoksuihmeen arkkitehtina oli valmentaja Ma Junren. Hän selitti kiinalaisjuoksijoiden huimia tuloksia esimerkiksi kilpikonnakeitosta saaduilla voimilla.

Wang Junxia oli aikoinaan Ma Junrenin tiukassa valmennuksessa.

Vuonna 2016 julkisuuteen tuli vuonna 1995 toimittaja Zhao Yulle lähetetty kirje, jossa paljastettiin laaja dopinginkäyttö.

– Ma pakotti meitä käyttämään valtavia annoksia kiellettyjä aineita, kiinalainen nettisivusto Sina paljasti vuodelta 1995 olevan kirjeen sisällöksi.

Wang Junxia voitti Atlantan olympialaisissa kultaa 5 000 metrillä ja hopeaa 10 000 metrillä. Stuttgartin MM-kisoissa 1993 hän voitti kympin mestaruuden.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?