Avainhenkilö halusi pois Urheiluliitosta – ”Haasteita on tullut monesta suunnasta, eikä vähiten taloudesta” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Avainhenkilö halusi pois Urheiluliitosta – ”Haasteita on tullut monesta suunnasta, eikä vähiten taloudesta”

Auli Miettinen jättää Suomen Urheiluliiton.

Julkaistu: 19.9.2018 6:45

Yleisurheilun kattojärjestön jättävä talousjohtaja toivoo jatkossa rohkeampaa ja nopeampaa päätöksentekoa.

Yleisurheilun kattojärjestö Suomen Urheiluliitto menettää yhden avainhenkilöistään, sillä talousjohtaja Auli Miettinen on irtisanoutunut. Hän jättää liiton kuluvan syksyn aikana omasta aloitteestaan.

– Lähden omista, henkilökohtaisista syistäni, mutta hoidan ensin joitakin työtehtäviä loppuun, liiton talousjohtajana neljä vuotta työskennellyt kauppatieteiden maisteri kertoi tiistaina.

Miettinen työskenteli ennen Urheiluliittoa mm. Hiihtoliitossa ja alppihiihdon lajiyhdistyksessä Ski Sport Finlandissa.

Miettisen ja muiden Urheiluliiton kirstunvartijoiden työ on viime vuodet ollut erittäin raskasta. Vuoden 2012 EM-kotikisat tuottivat 3,6 miljoonaa euroa tappiota, liiton tuorein tilinpäätös oli 433 000 euroa tappiollinen, myyntiluvut ovat pudonneet dramaattisesti ja liiton kyky rahoittaa huippu-urheilua ja valmennusta on romahtanut. Suomi on yleisurheillut nyt kolmet aikuisten arvokisat putkeen mitalitta.

SUL:n sieraimia ovat viime vuosina pitäneet vedenpinnan päällä Yleisurheilun tuki -säätiön maksamat subventiot. Säätiörekisteri on tänä syksynä vaatinut uhkasakon voimin Yleisurheilun tukea toimittamaan tilinpäätöksensä kaupparekisteriin.

– Neljän vuoden jakso on ollut mielenkiintoinen, mutta ei ole salaisuus, että haasteita on tullut monesta suunnasta, eikä vähiten taloudesta, sanoi Miettinen, jolla ei kertomansa mukaan ole uutta työpaikkaa odottamassa.

Urheiluliiton talousasiat ovat olleet viime aikoina otsikoissa lähinnä negatiivisista lähtökohdista. Yleisurheilumaajoukkue on jo kaksi täyttä kautta antanut ilmaista näkyvyyttä varustejätti Asicsille, sillä japanilaisyhtiön kanssa solmittu sopimus päättyi kauteen 2016. Koska uutta varustekumppania ei ole löytynyt, liitto on käyttänyt vanhoja Asicsin vetimiä.

Lue lisää: Talousvaikeuksien kanssa painivalla Urheiluliitolla ei ole vieläkään varustesopimusta – toimitusjohtaja vastaa kritiikkiin

Samaan Rion olympiakauteen päättyi myös muita suuria sopimuksia, joille ei ole löydetty korvaajia kuin nimeksi. Muista kumppaneista Intersport jätti Urheiluliiton, koska katsoi sen rikkoneen yhteistyösopimuksen henkeä. Urheiluliiton järjestämät juoksutapahtumat eivät ole tuottaneet rahaa vanhaan malliin.

Auli Miettinen muotoilee kokemuksensa yleisurheilun järjestöelämästä kieli keskellä suuta:

– Toivon, että urheiluelämä kykenee jatkossa tehokkaampaan ja nopeampaan päätöksentekoon ja reagointiin, talouden kannalta ja muutenkin. Ei ole tätä aikaa, ettei uskalleta tehdä päätöksiä ja reagoida. SUL:n tilinpäätöksiä lukemalla näkee, että joitakin asioita olisi voinut paremminkin tehdä.

SUL valitsee marraskuussa uuden puheenjohtajan; samalla hallitus uudistuu osittain.

Talousjohtajauransa lopussa Miettisellä on medialle myös myönteistä kerrottavaa:

– Ruotsi-maaottelu elo-syyskuun taitteessa tuotti voittoa lähes 500 000 euroa. Yksi syy on se, että kulut Tampereen Ratinassa järjestettävästä maaottelusta ovat niin valtavasti pienemmät kuin jos ottelu olisi Olympiastadionilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?