Suomalaisen olympiaurheilijan jättiyllätys – testamenttasi miljoonaomaisuuden Turkuun - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Suomalaisen olympiaurheilijan jättiyllätys – testamenttasi miljoonaomaisuuden Turkuun

90-vuotiaana kuollut olympiaurheilija Pekka Halme jätti miljoonaomaisuutensa lääketieteellisen tutkimuksen hyväksi.

Pekka Halmeen tavaramerkki oli baskeri, joka oli aina hypätessä päässä.­

13.9.2018 6:25

– Pekka Halme oli isokokoinen turkulainen kaveri. Halmeen tunnisti kentillä siitä, että hän hyppäsi aina musta baskeri päässä.

Näin muistelee yleisurheilulegenda Eeles Landström, seiväshypyn kaksinkertainen Euroopan mestari ja olympiamitalisti.

Vuonna 1952 Landström kuului Helsingissä 10-ottelijana samaan olympiajoukkueeseen kuin korkeushyppääjä Halme, jonka urheilu-ura on vuosikymmeniä kerännyt unohduksen pölyä.

Pekka Halme vuonna 2013.­

Turun Hirvensalossa maata viljellyt, viime tammikuussa 90-vuotiaana kuollut Halme palasi otsikoihin alkuviikosta, kun Turun Sanomat kertoi hänen lahjoittaneen omaisuutensa Turun yliopistosäätiölle lääketieteellisen tutkimuksen rahoittamiseksi 40 000 eurolla vuodessa.

Yliopistosäätiö perustaa nimikkosäätiön Pekka Halmeelle ja tämän aiemmin menehtyneelle veljelle Pellervo Halmeelle. Kumpikin kuoli naimattomana ja lapsettomana.

– Kyse on runsaasta miljoonasta eurosta erilaista sijoitusvarallisuutta ja maatilasta, jonka arvo ei ole yli puolta miljoonaa, kertoo Yliopistosäätiön asiamies Pekka Kanervisto.

Halmeen veljesten varallisuus oli enimmäkseen perua Turun kaupungin kanssa aikanaan tehdyistä mittavista maakaupoista.

– Omaisuus oli pankin varainhoidossa karttumassa. Testamenttiin liittyy hallintarajoitus eli veljeksiä auttaneen, mailla ikänsä asuneen henkilön elinikäinen asumisoikeus omakotitaloon ja määräaikainen oikeus talon ympäristöön, Kanervisto kertoo.

Hän ei koskaan tavannut Halmetta, vaan testamentti tuli yllätyksenä. Oman lääketiedetutkimusta rahoittavan säätiönsä perusti jo 1960-luvulla myös paljon tunnetumpi turkulainen yleisurheiluhahmo eli Paavo Nurmi.

Pekka Halme oli kiinnostunut matematiikasta, lääketieteestä, tähtitieteestä ja yhteiskunnallisista asioista.­

Nurmen nimikkosäätiö on erittäin varakas ja rahoittaa samoja tutkimusaloja kuin Halmeen säätiö jatkossa: sydän- ja verisuonitautitutkimusta.

Nurmen poika Matti Nurmi, 86, juoksi keskimatkoja samassa seurassa (Turun Urheiluliitto), jossa Halme hyppäsi korkeutta ja työnsi kuulaa.

Pekka Halme kuului urheilukaverinsa Erkki Myllymäen mukaan sukupolveen, jonka vanhemmat eivät liiemmälti arvostaneet urheilua:

– Pekka kertoi, että kotoa oli usein vaikeaa päästä maatöiltä harjoituksiin ja kilpailuihin. Niitä pidettiin turhuutena.

Turun Urheiluliiton seuratyöveteraani Leo Laaksonen kertoo, että Halmeen tunteneille testamentti ei ehkä tullut yllätyksenä.

– Hän oli opiskellut yliopistossa mm. matematiikkaa ja oli erittäin laajasti sivistynyt henkilö. Kodin kirjahylly paljasti, että oppimisen intohimo kohdistui ainakin matematiikkaan, lääketieteeseen, tähtitieteeseen ja yhteiskunnallisiin asioihin.

Miljoonalahjoittaja Pekka Halmeen yleisurheilukaveri, aitajuoksija Erkki Myllymäki, 87, kertoo Halmeelta vuosikymmeniä myöhemmin kuulemansa episodin Helsingin olympiakisoista.

– Turusta oli kisoihin valittu myös kuulantyöntäjä (Kaarto Rask, TuTo), ja kaverit asuivat samaa huonetta. Kaveri pyysi Pekkaa palauttamaan kuulia työntötreeneihinsä.

Pekka Halmeen tyylinäyte korkeushyppypaikalla.­

Harjoituskentällä Rask oli Halmeen kertoman mukaan masentunut, kun kisoihin korkeushyppääjäksi ilmoitettu avustaja palautteli kuulia rinkiin jämäkämmillä työnnöillä kuin erikoismies. Halmeen kuulaennätys oli 13,81 – tuolloin kovaa kansallista valuuttaa.

– Pekka kertoi, että huonekaveri haki viinakaupasta pullon ja karsinta meni ihan pieleen, Myllymäki nauraa.

Yksikään Suomen kolmesta työntäjästä ei päässyt loppukilpailuun.

Korkeushypyssä 28 miestä ylitti 187 sentin karsintarajan, joukossa Halme, joka sijoittui loppukilpailussa 11:nneksi.

Samalla 190 sentin tuloksella 14:nneksi hyppäsi Ruotsin Arne Ljungqvist, 87, josta tuli myöhemmin lääketieteen professori ja merkittävimpiä antidopingtyön uranuurtajia Kansainvälisessä olympiakomiteassa KOK:ssa ja Kansainvälisessä yleisurheiluliitossa IAAF:ssä.

Halme piipahti Ljungqvistin reviirillä 90-vuotishaastattelussaan Avussa 2017. Hän sanoi kannattavansa dopingaineiden kontrolloitua sallimista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?