Yleisurheilu

Keihään arvokisamitalistin raskas syksy – menetti isänsä ja valmentajansa, joutui taas olkapääleikkaukseen

Keihään arvokisamitalistin raskas syksy – menetti isänsä ja valmentajansa, joutui taas olkapääleikkaukseen

Julkaistu:

Yleisurheilu
Surutyötä tekevän Ari Mannion olkapää leikattiin uudestaan kuukausi sitten.
Keihäänheittäjä Ari Mannion, 31, kesä ja syksy ovat olleet synkkää aikaa. Mannio edusti Suomea vielä vuonna 2016 sekä EM- että olympiakisoissa, mutta olympiavuoden lopussa urheilijaa jo pitkään vaivannut heittokäden olkapää jouduttiin operoimaan.

Mannio joutui tekemään saman ratkaisun kuin myös olkapääoperoitu kollegansa Antti Ruuskanen, eli koko kilpailukausi 2017 jäi kuntoutumisen varmistamiseksi väliin. Mannio palasi kilpailemaan päättyneenä kesänä Alajärvellä 5. heinäkuuta noin vuoden ja 10 kuukauden tauon jälkeen ja heitti 72,98. Puolitoista viikkoa myöhemmin toinen yritys Sastamalassa päättyi onnettomasti, sillä Mannion olkapää petti ja kilpailu jäi kesken. Sen jälkeen häntä ei ole kilpailupaikoilla näkynyt.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan uusi vamma osoittautui niin vakavaksi, että heittokäden olkapää vaati jälleen leikkaushoitoa. Olkapäästä oli revennyt ns. labrum eli olkapään lapaluun puoleisen nivelpinnan rustorengas, eräänlainen olkapään tasapainottaja.

– Yleisellä tasolla, ilman mitään nimiä, voin kommentoida, että kyseinen vamma korjataan yleensä leikkaamalla, jos kyseessä on huippu-urheilija ja varsinkin heittolajin huippu-urheilija. Tavankansalainen pystyy sen kanssa usein pärjäämään ilman leikkaustakin, kertoo urheiluortopedi-kirurgi Tuomo Karila.

Karilan mukaan labrum-leikkauksessa käynyt heittolajin urheilija voi yleensä aloittaa harjoittelun noin neljän kuukauden päästä operaatiosta, mutta varsinaisen lajiharjoittelun vasta myöhemmin.

Mannio ei ole kommentoinut uransa jatkoa. Hän elää perheineen tällä hetkellä suruaikaa. Manniota koko tämän urheilu-uran ajan valmentanut isä, Tapio Mannio, menehtyi äkillisesti viime kuun lopussa.

Mannio on edustanut Suomea arvokisoissa kuudesti vuosina 2011–16. Paras saavutus on EM-pronssi Helsingissä 2012.