Yleisurheilu

Yleisurheilun maailmanmestari kuoli vain 49-vuotiaana

Julkaistu:

Yleisurheilu
Puolimaratonin maailmanmestari Paul Koech on poissa.
Yleisurheiluväkeä kohtasi tiistaina suru-uutinen, kun tunnettu kenialainen kestävyysjuoksija Paul Koech menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen nairobilaisessa sairaalassa.

Koech oli kuollessaan vain 49-vuotias.

– Paul oli loistava rata-, maasto- ja katujuoksija. Hän oli todellinen joukkueurheilija Kenian maajoukkueessa, Kenian yleisurheiluliitto ilmaisi lausunnossaan Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n mukaan.

Koech aloitti uransa pikamatkoilla, mutta lopulta hänestä tuli yksi 1990-luvun lopun kovimmista kestävyysjuoksijoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muistissa ovat varsinkin hurjat kaksinkamppailut Paul Tergatin kanssa sekä maasto- että ratajuoksuissa. Tuohon aikaan puhuttiin yleisesti ”kahden Paulin näytöksistä”.

Koechin suurin henkilökohtainen saavutus oli puolimaratonin maailmanmestaruus Sveitsin Zürichissä 1998. Lisäksi Koech oli kahdeksan vuoden ajan (1996–2003) maastojuoksun MM-kisoissa joka kerta kuuden parhaan joukossa ja Kenian voittoisan MM-kultajoukkueen jäsen.

Radalla Koechin ennätykset ovat edelleen kovaa valuuttaa. Hän juoksi 5 000 metriä parhaimmillaan 12.56,29 ja 10 000 metriä aikaan 26.36,26, jonka Koech juoksi Brysselissä juuri Tergatin perässä, kun Tergat teki elokuussa 1997 silloisen maailmanennätyksen 26.27,85.


Koechin aika kymppitonnilla on yhä maailman kaikkien aikojen seitsemänneksi kovin tulos.

Ratamatkoilla Koech jäi ilman henkilökohtaista arvokisamitalia. Parhaimmillaan hän oli Ateenan MM-kisoissa (1997) 10 000 metrillä neljäs ja Atlantan olympiakisoissa (1996) kuudes.

Uransa viimeisinä vuosina Koech kokeili myös maratonia, ja silläkin matkalla paras tulos oli niinkin kova kuin 2.07.07.

Koech oli toisen menestyneen kestävyysjuoksijan Sally Barsosion setä. Barsosio mm. voitti Ateenan MM-kisoissa kultaa 10 000 metrillä.

Barsosio sanoi kenialaiselle The Standard -lehdelle menettäneensä oppi-isänsä ja läheisen ystävänsä.

– Paul Koech vieraili kotonamme eräänä päivänä 1993. Puhuttuaan äitini kanssa yleisurheilusta Paul haastoi minut ottamaan urheilun vakavasti. Hän lupasi tukea minua ja sen hän teki. Hän oli mahtava mies, Barsosio sain The Standardille.

Urheilu-uransa jälkeen Koech työskenteli majurina Kenian armeijassa.

Koech joutui sairaalaan ankaran päänsäryn takia kesäkuussa eikä sairaalasta enää koskaan palannut.