Yleisurheilu

Kuva: Venäläisen yleisurheilun olympiavoittajan tilastokummajainen herätti huomion – ”Ei pitäisi hyväksyä”

Julkaistu:

Yleisurheilu
Venäjä on ollut suljettuna kansainvälisestä yleisurheilusta jo pian kolme vuotta, mutta venäläisurheilijoiden kotimaassaan tekemät tulokset ovat kelvanneet kansainvälisille listoille.
Yleisurheilukausi 2018 on suurten kilpailujen osalta paketissa, ja harva kärkinimi kilpailee enää tänä syksynä.

Kun tarkastellaan kauden tulossatoa, kesä on tarjonnut kolme ulkoratojen maailmanennätystä. Niiden yhteisenä nimittäjänä on se, että kaikkien takana on nainen: Kenian Beatrice Chepkoech juoksi 3 000 metrin esteet ME-aikaan 8.44,32, Kiinan Rui Liang käveli 50 kilometriä 4.04.36:een ja Venäjän Jelena Lashmanova 20 kilometriä aikaan 1.23.39.

Kolmesta ennätyksestä Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on jo vahvistanut Liangin tuloksen maailmanennätykseksi, ja loppuvuonna myös Chepkoechin Monacon Timanttiliigassa juoksema aika pääsee historiankirjoihin ME-nimikkeellä.

Sen sijaan Lashmanovan, 26, kohdalla tilanne on toinen. Hän kuuluu venäläisurheilijoihin, joilla ei ole ollut oikeutta kilpailla kansainvälisissä ympyröissä ns. neutraalin urheilijan statuksella (ANA eli Authorised Neutral Athletes).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuten artikkelin pääkuvaan liitetyistä kuvakaappauksista käy ilmi, Lashmanovan aika löytyy sekä IAAF:n että Euroopan yleisurheiluliiton EA:n kaikkien aikojen listauksissa ykköspaikalta.

IAAF:n listauksessa kärkitulos tarkoittaa luonnollisesti maailmanennätystä ja EA:lla Euroopan ennätystä. EA:n tuloksen perässä komeilevat myös kirjaimet WR maailmanennätyksen merkiksi.

Toistaiseksi IAAF ei ole kuitenkaan vahvistanut Lashmanovan aikaa ME:ksi eikä EA Euroopan ennätykseksi. Molempien liittojen hallituksessa istuvan suomalaisjäsenen Antti Pihlakosken mukaan näin ei myöskään tapahdu.

– Aikaa ei pitäisi hyväksyä ennätykseksi, sillä Venäjä ei tällä hetkellä kuulu liittona IAAF:ään, Pihlakoski kommentoi Lashmanovan tulosta, jonka venäläinen käveli kansallisessa kilpailussa Tsheboksaryssä 9. kesäkuuta.


Venäjä on ollut suljettuna kansainvälisestä yleisurheilusta marraskuusta 2015 alkaen, kun maassa paljastui valtiojohtoinen dopingohjelma. Sen jälkeen vain osa venäläisurheilijoista on päässyt kilpailemaan neutraaleina urheilijoina, eikä varsinkaan kävelijöillä ole ollut asiaa erityisvapauksiin.

Sitten pannan alkamisen yksikään kävelijä ei ole saanut kilpailuoikeutta ulkomaille, sillä nimenomaan kävely on ollut Venäjän dopingsotkun pahin pesäke. Laji on nimittäin tuottanut pitkälti päälle 20 käryä, kun pakasteessa olleita dopingnäytteitä on analysoitu uudelleen.

Yksi kärynneistä oli vuonna 2012 olympiavoittoa juhlinut Lashmanova, jonka vuonna 2014 antama näyte sisälsi kiellettyjä aineita. Kahden vuoden kilpailukiellon kärsinyt Lashmanova kuului valtaosaa kärynneistä valmentaneen Viktor Tsheginin kävelijäkatraaseen.

Lashmanovan tämänvuotinen tulos on ensimmäinen venäläisen tekemä maailmanennätys kohta kolme vuotta kestäneessä pannassa. Pihlakoski ei halunnut ottaa kantaa, voiko aika jäädä kaikkien aikojen listalle, vaikkei sitä ratifioitaisi ME:ksi.

– Asiaa on selvitettävä, Pihlakoski sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt