Yleisurheilu

Nyt se on varmaa: Alisa Vainio palaa sensaationsa alkulähteelle

Julkaistu:

Yleisurheilu
Alisa Vainio juoksee vaikeiden vuosien jälkeen jälleen maratonin, josta tuli 2015 hänen huikea läpimurtonsa.
Päättyvä yleisurheilukausi sisälsi suomalaisittain kolme komeaa paluuta urheilijoilta, joiden suorituskyvystä ei viime tai parinkaan viime kauden perusteella ollut juuri takeita: kestävyysjuoksija Alisa Vainio, aitajuoksija Nooralotta Neziri ja keihäänheittäjä Antti Ruuskanen.

Ruuskasen ja Nezirin lento riitti Berliinin EM-kisoihin ja 6:nteen ja 9. sijaan saakka, mutta Vainiota Urheiluliitto ei Saksaan esittänyt, vaikka paikka olisi kisojen odotuslistalta irronnut.

Viime viikonvaihteen Ruotsi-ottelussa tällä kaudella 5 000 metrin ennätystään jo parikymmentä sekuntia kohentanut Vainio juoksi 10 000 metrillä alle seitsemän sekunnin päähän ennätyksestään 32.58,17. Porin Kalevan kisoissa 2015 syntynyt ennätysaika oli suomalaisen yleisurheilukesän suuria sensaatioita.

Ehkä jopa isoin pommi jysähti kuitenkin 19.9.2015, kun tuolloin vasta 17-vuotias Vainio juoksi Joutsenossa Kullervo-maratonin ikäisekseen häikäisevästi 2.33.24. Aika vei Vainion tuolloin Suomen kaikkien aikojen tilaston kuudenneksi, 2000-luvun silloin kovimmalla ajalla ja ylipäätään nopeimmalla suomalaisnaisen kotimaassa tekemällä kellotuksella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aika alitti jopa Rio de Janeiron olympiamaratonin näyttörajan, mutta Vainio oli kuninkuusmatkalle alaikäinen eikä päässyt kisoihin.


Alkuviikosta Vainion valmentajalla Jarmo Viskarilla oli iloista kerrottavaa. Joutsenon tänä vuonna SM-statuksella juostavan Kullervo-maratonin lähtölistalle ilmestyy tuttu nimi.

– Kyllä se on meillä kalenterissa. En tiedä, onko reitti ihan sama kuin 2015, mutta varmasti pääpiirteittäin. Nyt Alisa vähän palautuu Ruotsi-ottelun urakoinnista ja valmistautuu kotiharjoittelulla maratonille. Toivotaan kilpailupäiväksi tuuletonta säätä ja sellaista 12:ta lämpöastetta, Viskari sanoi.

Hän myöntää, että tilanne on kauden päätteeksi erinomainen, kun valmentaja voi ilmoittaa urheilijansa maratonille ja olla varma tämän kilpailemisesta, ilman esimerkiksi sairastumisen kaltaista viime hetken takaiskua.

– Kausi on kokonaisuutena mennyt hyvin, ja tilanne on myönteinen ja tasapainoinen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt