Yleisurheilu

Yleisurheilun suurlupaus Wilma Murto jättää Suomen – uusi valmennus­ympäristö ulkomailla

Julkaistu:

Yleisurheilu
Seiväshyppääjän unelma muuttaa Uuteen-Seelantiin ei toteutunut, paikalliset urheilupäättäjät asettuivat esteeksi.
Seiväshyppääjä Wilma Murron, 20, ja valmentaja Jarno Koivusen pitkäaikainen yhteistyö on ohi. Nuori huippu-urheilija ilmoitti asiasta maanantaina managerinsa Tero Heiskan laatimalla tiedotteella.

Jatkossa Murto aikoo tavoitella maailmanhuippua ulkomaisen valmennusosaamisen ja huippuluokan harjoituskumppanien avulla.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Murto halusi asettua Uuden-Seelannin ykkösmetropoliin Aucklandiin maineikkaan valmentajan Jeremy McCollin vetämään lajiakatemiaan. Sen tähtihyppääjä on Rio de Janeirossa 2016 olympiapronssia saavuttanut Eliza McCartney, 21.

– Tieto pitää paikkansa. Wilmalla oli kova halu harjoitella McCollin porukassa, johon hän tutustui jo viime keväänä parin viikon reissulla Uudessa-Seelannissa. Mutta McColl joutui konsultoimaan asiasta työnantajiaan, joille kuvio ei käynyt päinsä. MM- ja olympiakisat ovat edessä, eikä kovaa potentiaalista kilpailijaa suostuttu ottamaan ryhmään mukaan, manageri Heiska kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös telinevoimisteluvalmentajana toimineen McCollin, 36, työnantajia ovat Uuden-Seelannin yleisurheiluliitto ja olympiakomitea. Jos Murto olisi päässyt harjoitusryhmään, Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö olisi osaltaan rahoittanut satsausta – kuten se rahoitti pikaluistelija Mika Poutalan monivuotista jääharjoittelua Kanadassa.

Lue lisää: Ruotsalaiselta tähtikolumnistilta täyslaidallinen Suomi–Ruotsi -maaottelulle – haukkui kakkosdivisioonan kisaksi: ”Kuka piittaa?”

Vaikka Oseania-kuvio meni mönkään, Murto aikoo 8. tätä kuuta päättyvän kilpailukautensa jälkeen jättää Suomen. Manageri Heiska kertoo, että pöydällä on nyt neuvotteluvaiheessa 2–3 eurooppalaista vaihtoehtoa.

Yhdysvaltain amatööripohjainen yliopistourheilujärjestelmä NCAA ei enää ole Murrolle vaihtoehto, sillä hänet lasketaan jo sponsori- ja kilpailutulojensa vuoksi ammattilaiseksi.

Murto kirjoitti viime keväänä ylioppilaaksi turkulaisesta Kerttulin urheilulukiosta neljän vuoden opintojen jälkeen, joten kouluvelvoitteet eivät häntä enää pidä kotimaassa.

Lue lisää: Ruotsi-ottelun tuomio: Asiantuntija otti sanansa takaisin Alisa Vainiosta

Vaikka Murto ei tällä kaudella ollut fyysisesti huippukunnossa, hän hyppäsi Jyväskylän Kalevan kisoissa ulkorataennätyksensä 460. Tammikuussa 2016 hän hyppäsi hallissa alle 20-vuotiaiden ME-tuloksen 471. Ennätyksen edellinen haltija oli nimenomaan Eliza McCartney.

Korjaus klo 15.43: Otsikkoa muokattu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt