Yleisurheilu

Ruotsi-ottelun tuomio: Asiantuntija otti sanansa takaisin Alisa Vainiosta

Julkaistu:

Yleisurheilu
Topi Raitasen nimi on nyt kaikkien suomalaisten yleisurheiluniilojen huulilla, mutta Alisa Vainiokin on yksi puheenaiheista.

Marko Lempinen

Puheenaihe: Kuka johtaa suomalaista yleisurheiluvalmennusta tulevaisuudessa? Miehissä tuli maaotteluvoitto, ja siitä venymisestä pitää nostaa hattua, mutta totuus ei tässäkään kohdin saa hämärtyä: tulos kertoi enemmän Ruotsin heikkoudesta kuin Suomen laadukkuudesta. Yleisurheilun johtoon kaivataan vahvaa johtajaa, ja pelkäänpä, ettei valmennusjohtaja Jorma Kemppaisen uskottavuus siihen riitä.

Varaslähtö: Jo runsaan sekunnin ennätysparannus! Nuoren Nea Mattilan oli tällä kaudella tarkoitus rikkoa 59 sekunnin raja 400 metrin aidoissa, mutta maaottelussa hän pinkoi jo 57,81. Mattila symboloi Suomen nuorissa yleisurheilijoissa piilevää potentiaalia, kuten myös 200 metrillä jälleen väläyttänyt Oskari Lehtonen. Mutta ovatko he(kään) valmiita harjoittelemaan huippu-urheilun vaatimusten mukaisesti?

Tähti:
Ruotsin kiekkosuuruus Daniel Ståhl, itseoikeutetusti. MM- ja EM-kisojen hopeamies heitti kauden rääppiäisissäkin peräti 68 metriä – maaottelun ainoan kansainvälisesti vertailukelpoisen huipputuloksen. Kun tämä panssarivaunu pyörii ympyrää ja sylkäisee sitten menemään, siinä ei paljon anteeksi pyydellä. Ståhl saapui Tampereen stadionille tähden elkein – taksilla Helsinki-Vantaan lentokentältä.

Päivän tyyli: Hymy. Vaikutti siltä, että valtaosa kilpailuissa omaan suoritukseensa pettyneistäkin urheilijoista oli hyvällä tuulella. Puhumattakaan onnistujista, joiden suut olivat hangonkeksillä. Eittämättä siksi, että raskas kausi oli viimein ohi. Urheilijat myös näyttivät jälleen viihtyneen aidosti maaottelun ilmapiirissä, joka parani myös katsomon puolella perjantaisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Päivän ilmiö: Tähän on vain yksi vaihtoehto, loistavan kauden tehnyt Topi Raitanen. Perjantaina Raitanen viihdytti 3 000 metrin esteissä, lauantaina 1 500 metrillä, jossa hänen kirinsä puri jälleen timanttisesti. Koko miesten maaottelu oli omanlaisensa ilmiö ja huipentui tähän päätösmatkaan, jossa Raitanen ratkaisi Suomelle voiton. Se oli osoitus rohkeudesta ja ennakkoluulottomuudesta.

Lauri Hollo

Puheenaihe: Alisa Vainion kaksi viime kautta ovat menneet eri syistä täysin metsään.

Ennustin itse keväällä, että parhaat juoksut on jo juostu, onneksi olin väärässä. Todella hieno 10 000 metriä 33.05,11, vain muutama sekunti ennätyksestä. Alisa Vainio is back. Mitä tulee syksyn maratonilta? Veikkaan, että aika kova tulos.


Varaslähtö: Onko perjantai oikea päivä pitää maaottelu? Yleisöä ei piisannut, ei huimaa tunnelmaakaan. Lauantai oli aivan eri maailmasta, väkeä ja mökää piisasi. Tätä on syytä miettiä, kun Ruotsi-ottelu palaa olympiastadionille 2020. Miltähän 5 000 katsojaa näyttäisi ja tuntuisi siellä? Yleisurheilun kuolemalta…

Tähti: Daniel Ståhl tuli taksilla kaamealla kiireellä ja myöhässä kisoihin suoraan Timanttiliigasta. Verryttely sujui tanssikengissä, mutta karju rykäisi kiekkoa avausheitollaan täysin tyynessä huikeat 68,00. Siihen sopiva vastainen ja 72 metriä olisi mennyt rikki. On se uskomaton äijä.

Päivän tyyli: Suomalaisnaisilla oli poikkeuksellisen tyylikkäät bling-blingit viritettynä kasvoilleen. Näyttivät ihan oikeasti tyylikkäiltä. Tulosten valossa tyylikkäimmät naisemme olivat pika-aiturit, Maria Huntington pituudessa, Alisa Vainio kympillä, Nea Mattila pitkissä aidoissa, Krista Tervo moukarissa ja Aino Pulkkinen 200 metrillä.

Päivän ilmiö: Suomen lytätyt mailerit. Täysin altavastaajien asemasta maaottelun kääntö voitoksi päätöslajissa 1500 metrillä. Topi Raitasen huikea isku, Joonas Rinteen loppusuoran upea kiri ja Tuomo Salosen taistelu sinetöivät miesten voiton. Vastassa oli 3.36 ja 3.38 tällä kaudella juosseet börjet. Loistava esitys, joka antaa toivoa!

Pekka Holopainen

Puheenaihe: Perjantaina vaikutti siltä kuin Ruotsi-ottelun näyttämöksi jo lähitulevaisuudessa riittäisi esimerkiksi Porin stadion. Vaikka lauantain ajoittainen rankkasade oli illan tapahtumalle melkoinen uhka, Ruotsi-ottelu näytti vielä voimansa. Ratina täyttyi jopa kiitettävästi, ja tunnelma oli aivan erinomainen. Urheiluliiton kannattaa tarkkaan pohtia palatako lainkaan kalliille Olympiastadionille.

Varaslähtö: Kun biomekaniikan tohtorismies Aki Salo valittiin lauantaina Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen Kihun johtajaksi, uutinen oli erinomainen varsinkin Suomen erinomaiselle pikaviestikvartetille. Salolla oli tärkeä rooli biomekaniikan osaajana Britannian olympiakomitean ja yleisurheiluliiton viestiprojekteissa viime vuosikymmenellä. Komein tulos oli miesten olympiakulta Ateenassa 2004.

Tähti: Ratinan suurin stara ei lauantaina yllättäen löytynyt juoksuradalta tai kenttälajipaikoilta, vaan katsomosta. Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto lähetti alkuillasta medialle sähköpostin, jossa kertoi liiton pitkästä aikaa löytäneen kumppanikseen todella raskaan sarjan toimijan, OP Vakuutus Oy:n. Jos tällainen uutinen on joskus tullut tarpeeseen, niin juuri nyt ja juuri Urheiluliitolle. Lisää kaivataan.

Päivän tyyli: Kun kentälle kesken arvotapahtuman juoksutetaan satoja yleisurheilujunioreita tai lapset kilpailevat pääsuoralla aitajuoksuviestissä, yleisurheilupuritaania voisi kaivella. Turhaan! Lapset saivat upean elämyksen ja motivaatiobuustin. Jos jossain niin Ruotsi-ottelussa voidaan kokeilla vaikka mitä. Miten olisi keihäänheiton molempien käsien yhteistulos, jossa Suomi ja Ruotsi taistelivat olympiakullasta jo 1912?

Päivän ilmiö: Venäläisrahalla pyörivän Jokerien ”jääkiekkobisneksen” toimitusjohtaja Jukka Kohonen vimmastui, kun Helsingin Sanomien Kuukausiliite käytti ”oikeudettomasti” kansikuvana narrilogoa ja upotti siihen presidentti Vladimir Putinin kasvot. Urheiluliiton kölin alta vedelty valmennusjohtaja Jorma Kemppainen ihmetteli Jokerien herkkänahkaisuutta. Hän olisi otettu mistä tahansa julkisuudesta kyseisen julkaisun kannessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt