Yleisurheilutähti katosi kentiltä vain 26-vuotiaana mutta palasi nyt 7 vuoden tauolta – kertoo elämänsä rajuista käänteistä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Yleisurheilutähti katosi kentiltä vain 26-vuotiaana mutta palasi nyt 7 vuoden tauolta – kertoo elämänsä rajuista käänteistä

Linus Thörnbladin psyyke petti sairaalloisen harjoittelun takia. Nyt hän puhuu vaikeuksistaan, jotta muut eivät sortuisi samaan.

Linus Thörnblad voitti ensimmäisen Ruotsin mestaruutensa Eskilstunassa viime lauantaina.

29.8.2018 6:16

Ruotsin yleisurheilu eli 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä huimaa menestyskautta, kun länsinaapurin urheilijat saavuttivat olympia-, MM- ja EM-tasolla kaikkiaan 26 ulkoratojen mitalia. Huimasta saaliista Ruotsin yleisurheilupiirit saivat enimmäkseen kiittää korkeushyppääjiä, jotka toivat vuosina 2000–08 Kajsa Bergqvistin ja Stefan Holmin johdolla sinikeltaisille peräti 12 ulkoratojen ja 13 sisäratojen arvoläpyskää.

Jälkimmäisistä mitaleista kaksi toi Linus Thörnblad, ihmeteiniksi vuonna 2003 tituleerattu 18-vuotias hyppääjälupaus, josta lajipiireissä kaavailtiin Holmin perillistä. Thörnblad olikin Holmin perintöprinssi, mutta kuningasta hänestä ei tullut, vaan kohtalo oli paljon julmempi.

Vuonna 2010 Thörnblad sairastui vaikeaan masennukseen, joka katkaisi hänen urheilu-uransa ja johon hän syö edelleen lääkkeitä.

– 2010-luvun alku oli elämäni surkeinta aikaa, Thörnblad, nyt 33-vuotias, kertoo puhelimitse kotoaan Malmöstä.

Vaikka Thörnblad on päässyt pahimmasta jo yli, täysipäiväinen työ on hänelle edelleen tuntematon käsite.

Linus Thörnblad MM-kisoissa 2010.

Liikaa harjoittelua liian pienellä levolla

Vaikeuksien kierre paheni syksyllä 2009, kun Thörnblad joutui leikkaukseen lonkan rasitusmurtuman vuoksi. Hänen mukaansa vaikea vamma juonsi kuitenkin juurensa kauemmas, jo vuosia jatkuneeseen yltiöpäiseen harjoitteluun.

Kun Thörnblad päätyi 19-vuotiaana Mutaz Essa Barshimia nykyisin luotsaavan puolalaisen Stanislaw Szczyrban alaisuuteen, määrä oli vallitseva tekijä ruotsalaisen harjoituspäiväkirjoissa.

– Näin jälkikäteen ajateltuna yhteistyömme ei ainakaan helpottanut tilannettani, sillä harjoittelin jo nuoresta pitäen aivan liikaa ja aivan liian pienellä levolla.

– Kun tunsin kipua, työnsin sen aina vain pois mielestäni. Poltin kynttilää molemmista päistä.

Ennen leikkaustaan Thörnblad ehti myös tehdä tulosta. Hän hyppäsi ulkoratojen ennätyksensä 234 vain 21-vuotiaana ja vuotta myöhemmin hallissa peräti 238. Sillä hän on Pohjoismaiden kaikkien aikojen tilastossa kolmantena Patrik Sjöbergin, 242, ja Holmin, 240, takana.

Uran paketointi oli kuitenkin väistämättä edessä.

”Itkin usein monta tuntia putkeen”

Tyrmäysisku tuli vuoden 2010 Barcelonan EM-finaalissa, jossa suosikkeihin kuulunut Thörnblad jäi neljänneksi jouduttuaan keskeyttämään jalkavamman takia. Raskaan kuntoutuksen jälkeen uusi takaisku oli yksinkertaisesti liikaa.

Thörnblad kertoo, ettei jaksanut muuta kuin nukkua ja että arkea häiritsivät hallitsemattomat itkukohtaukset.

– Kysyin itseltäni, minkä ihmeen takia itken; minulla on hieno elämä, saan elantoni urheilusta, ympärilläni on hyviä ystäviä ja pääsen kiertämään maailmaa. Itkin silti usein monta tuntia putkeen, sillä olin palanut niin loppuun, Thörnblad kertoo.

Pitkä tie

Käänne parempaan tapahtui syksyllä 2012, kun Thörnblad sai masennuslääkityksensä kuntoon ja pystyi aloittamaan työt kotikaupunkinsa Malmön lähistöllä sijaitsevassa nuorisokodissa. Siellä hän tekee edelleen 25–30-tuntisia työviikkoja.

Onnea arkeen on tuonut ennen kaikkea vaimo, jonka Thörnblad vei vihille viime kesänä. Matka nykytilanteeseen on ollut kuitenkin pitkä.

– En koskaan hautonut itsemurhaa, mutta vaikeimmilla hetkillä mieleeni hiipi ajatuksia, onko tämä tällaista koko loppuelämäni.

– Aloin nähdä valonpilkahduksia tunnelin päässä, kun uskaltauduin ulos kävelemään viideksi minuutiksi. Seuraavalla viikolla kävelin kaksi kertaa 10 minuuttia. Se oli lähtötilanteeni.

Ruotsin mestari

Uskomatonta kyllä, Thörnblad palasi seitsemän vuoden kilpailutauolta Eskilstunassa viime lauantaina ja voitti heti Ruotsin mestaruuden – ensimmäistä kertaa urallaan ulkoradoilla! Kun vastassa ei ollut Holmin veroista hyppyhirmua, kultaan riitti niinkin vaatimaton tulos kuin 211.

Se ei himmennä Thörnbladin saavutuksen arvoa. Suurin voitto on kuitenkin pystyä nauttimaan jälleen elämästä.

– Minulle merkitsi todella paljon se, että pystyin tapaamaan vanhoja ystäviäni ja viettämään ikimuistoisen viikonlopun, Thörnblad painottaa.

– On tärkeää muistaa, että asiat voivat muuttua parempaan päin, mutta se vaatii aikaa. Vaikeat asiat on vain jaksettava käydä läpi ajan kanssa, sillä pakottaminen ei yksistään toimi, nykyisin myös mielenterveysjärjestöjen tapahtumissa luennoiva Thörnblad sanoo.

Ei Tampereelle

Kun viikonloppuna Tampereella järjestettävän yleisurheilun Suomi–Ruotsi-maaottelun urheilijalistat julkaistiin maanantaina, listalta löytyi myös Thörnbladin nimi.

Thörnblad ilmoitti kuitenkin Ilta-Sanomille, ettei häntä nähdä hyppäämässä Ratinassa.

– Ruotsin mestaruuskisat olivat minulle tärkeä osa käynnissä olevaa paranemisprosessia, mutta mistään isommasta paluusta tässä ei ole kysymys.

Hämmentävintä Thörnbladin Ruotsin mestaruudessa on se, että hän kertoo tehneensä kultamitalinsa eteen vain neljä hyppyharjoitusta. Ennen huhtikuuta miestä ei nähty korkeuspaikalla lähes seitsemään vuoteen.

– Hyppäsin heti ensimmäisellä kerralla puolikkaalla vauhdilla 205. Se harjoitus päättyi kuitenkin loukkaantumiseen. Mieli teki heti kokeilla rajoja, mutta keho ei kestänyt entiseen malliin.

Linus Thörnblad MM-kisojen katsomossa kesällä 2017 Lontoossa.

Pitkästä hyppytauosta huolimatta 180-senttinen Thörnblad on edelleen rautaisessa kunnossa: rasvaprosentti on vielä 10 ja kilpailupainokin noussut vain rahtusen, 76,5:sta 82 kiloon.

Vaikka malmöläistä ei nähty kahdeksaan vuoteen Ruotsissa kisalappu rinnassaan (kauden 2011 ainoa kisa oli Espanjassa 23.7.), laji-ihmisille hänen äänensä on tullut tutuksi Ruotsin Eurosportin kommentaattorina.

– Aluksi tein sitä pelkästä rahasta, sillä oli vaikeaa nähdä kilpakumppanien voittavan mitaleita ja istua itse selostamossa. Nyt olen kuitenkin oppinut nauttimaan siitä.

Viime kesänä Lontoon MM-kisoissa Thörnblad kuvattiin myös katsomossa, kun hän ohjeisti sinikeltaista edustusasua kantanutta Erika Kinseyä (o.s. Wiklund).

Yhdysvalloissa asuva Kinsey, 30, pettyi jäätyään karsintaan, ja hänen ja Thörnbladin yhteistyö päättyi kisojen jälkeen.

– Täysipäiväinen valmentaminen ei ole vielä minun juttuni. Koen, että tällä hetkellä voin parhaiten auttaa ihmisiä kertomalla oman tarinani.

Karl Linus Thörnblad

Syntynyt 6. maaliskuuta 1985 Lundissa.Asuu Malmössä vaimonsa Nazanin Nazarin kanssa.Seura: Malmö AI.

Ennätys: ulkoradoilla 234 sisäradoilla 238

Saavutukset:sisäratojen MM-hopea 2006sisäratojen EM-hopea 2007alle 20-v EM-pronssi 2003alle 23-v EM-kulta 2007

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?