Nooralotta Neziri saavutti kunniakkaan merkkipaalun – ”Yksi välietappi elämässä” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Nooralotta Neziri saavutti kunniakkaan merkkipaalun – ”Yksi välietappi elämässä”

Nooralotta Neziri yhdisti onnistuneesti yliopisto-opinnot ja kokopäiväisen urheilun.

Julkaistu: 28.8.2018 7:19

Nooralotta Neziri sai yliopisto-opintonsa valmiiksi.

Valoisana persoonana tunnetulla pika-aiturilla Nooralotta Nezirillä on tänä kesänä riittänyt aiheita entistä leveämpään hymyyn.

Vaikka Berliinin EM-kilpailuissa hänen kohtalonaan oli pudota finaalista vaivaisella neljällä tuhannesosalla, Neziri on noussut hermoston ylikuormitustilan pilaaman viime kauden jälkeen takaisin eurooppalaiselle aitajuoksuhuipulle.

Hyvin pyyhkii myös siviilipuolella. Tuoreena ilonaiheena Neziri, 25, sai kuluvalla viikolla maaliin kuuden vuoden projektin, kun Turun yliopiston Porin yksiköstä lyötiin käteen kauppatieteiden maisterin paperit.

– Tavoitteeni oli saada gradu kasaan jo 2017, mutta muutto Jyväskylään pidensi projektia. Mikään kiire tässä ei kuitenkaan ollut, Neziri kertoo.

Lukion jälkeen välittömästi yliopisto-opintonsa aloittaneen Nezirin mukaan opiskelu ja urheilu-ura kulkivat käsi kädessä ilman, että kummastakaan olisi ollut toiselle haittaa.

– Alussa läsnäolopakkoa oli enemmän, mutta asuin lähellä koulua ja harjoituspaikkoja. Leirejäkään ei ollut niin paljon kuin viime vuosina, ja ylipistossa opinnot olivat muutenkin paketissa jo toukokuun aikoihin.

– Olen aina tykännyt lukea ja kirjoittaa, joten opiskelu antoi urheilulle pikemminkin aina tervettä vastapainoa. Urheilijan ura on kuitenkin aika lyhyt aika elämässä, ja vaikka se on nyt kaikki kaikessa, joskus se päättyy – niin pelottavalta kuin se tuntuukin, Neziri muistuttaa.

Neziri puristi voittoon torstaina Lappeenrannassa sateisesta kelistä huolimatta.

Nezirin pro gradu -tutkielman aiheena oli urheilijoiden itsensä johtaminen ja motivoiminen. Näitä oppeja hän on tarvittaessa valmis hyödyntämään työelämässä jo urheilu-uransa aikana.

– Haluan erikoistua pitkällä tähtäimellä työelämän johtamiseen tai markkinointiin. Tällä hetkellä olisin kiinnostunut esimerkiksi luennoimaan, miten ne näyttäytyvät urheilijan arjessa. Sen pitäisi olla kuitenkin projektiluonteista, sillä keskityn nyt täysillä urheilu-uraani.

– Valmistuminen oli minulle yksi välietappi elämässä.

Koska valmistuminen osui elokuuhun, siis kilpailukauden ollessa vielä käynnissä, Neziri kertoo, ettei juhlahetki muuttanut arjen peruskuvioita.

– Äiti ja isovanhemmat kävivät vierailemassa luonani Jyväskylässä, ja kävimme ulkona syömässä, Neziri sanoo.

Hän kertoo juhlamaljassa olleen samppanjan sijaan vettä.

Vaikka yksi työ on valmis, Suomen ykkösaituri haluaa ulosmitata kuntonsa päätyössään eli kymmenen aidan selvittämisessä mahdollisimman nopeasti sadan metrin matkalla. Nezirin mukaan rahkeita on parantaa jopa omissa nimissä olevaa Suomen ennätystä 12,81.

– Lappeenrannassa satoi lämmittelyn aikaan kaatamalla, ja heikosta startista ja vastatuulesta huolimatta juoksin 13,21.

– Jos Ruotsi-ottelussa olosuhteet ovat suosiolliset, pystyn juoksemaan alle 12,90, miksen jopa ennätykseni, Neziri sanoo viitaten ensi viikonloppuna Tampereella kilpailtavaan yleisurheiluklassikkoon, Suomi–Ruotsi-maaotteluun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?