Sokea pituushyppääjä paljasti 900 euron kipupisteen – kommentoi nyt itse Suomen urheilua sekoittanutta kohua

Ronja Oja on hämillään mitalitwiitillä aiheuttamastaan kohusta.

Ronja Oja on voittanut parayleisurheilun EM-kisoissa kaksi mitalia.

24.8.2018 14:59

Ronja Ojan muutaman päivän takainen twiitti nostatti laajan keskustelun. Oja kertoi silloin, että mikäli hän ei olisi voittanut tiistaina pituushypyn pronssimitalia parayleisurheilun EM-kisoissa, hän olisi joutunut maksamaan 900 euron omavastuuosuuden.

Viesti liittyi siihen, että Suomen yleisurheiluliitto SUL oli asettanut kisoihin osallistuville suomalaisurheilijoille 900 euron omavastuun. Omavastuuta ei pidä maksaa, mikäli palaa kisoista kotiin mitalistina.

Keskusteluun ovat sen jälkeen liittyneet muun muassa Invalidiliiton pääjohtaja Petri Pohjonen ja Suomen urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto. Asiasta on kohistu jopa Ruotsissa asti.

Oja on kohusta hämillään. Hän halusi iloita viestissään vain siitä, että säästi suuren summan.

– Olen saanut lähinnä positiivista palautetta ja sellaista, että ”hyvä kun nostit asian esille”. Ei minulla ollut siinä mitään suurta ajatusta taustalla, eikä tarkoituksena ollut, että nostan asian nyt yhteiskunnalliseen keskusteluun, Oja kommentoi Ilta-Sanomille.

Ojan mukaan SUL:n urheilujohto ei ole ollut häneen yhteydessä keskustelunavauksen tiimoilta.

Oja kertoo, että paraurheilijat ovat tienneet omavastuuosuudesta pitkään ja sama käytäntö on ollut käytössä aiemminkin kisoissa.

– Meillä kisoissa oleville urheilijoillehan tämä ei ollut mikään yllätys. Olemme kuitenkin muutamien urheilijoiden kanssa keskustelleet sillä tavalla, että on hyvä, että asia on noussut nyt laajempaankin keskusteluun, Oja kertoo.

”Asia, josta kannattaa keskustella”

Berliinin EM-kisoissa elokuun alussa kilpailleilla ei-vammaisurheilijoilla ei ollut edustusmatkalla omavastuuosuutta. Kun vammaisurheilijoilla on, pidetään linjausta epätasa-arvoisena.

Ojan mukaan kysymys on kimurantti mahdollisen epätasa-arvon osalta.

– Jossain määrin siinä voi olla sitä, kun emme ole Suomen urheiluliiton urheilijoina samalla viivalla kaikkien muiden kanssa, Oja pohtii.

– Minusta on positiivinen asia, että tästä nyt puhutaan ja ylipäätään tasa-arvosta urheilussa. Se on asia, josta kannattaa keskustella, silloin voi muutoksiakin tapahtua.

Mikäli Oja ei olisi voittanut mitaleita EM-kisoissa, hän olisi saanut apuja 900 euron omavastuun maksuun seuraltaan Helsingin Kisa-Veikoilta sekä Urheiluliiton valmennustuen tukirahastosta.

– Kyllä se olisi vähentänyt sitä rahaa, mitä on käytettävissä muihin urheilukuluihin. Olisin saanut omavastuun maksettua, mutta hyvä näin, että sain täällä mitalin, Oja naurahtaa.

Oja on voittanut parhaillaan Berliinissä käynnissä olevissa parayleisurheilun EM-kisoissa 100 metrin juoksukultaa sekä pronssia pituushypystä näkövammaisten T11-luokassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?