Sponsori pelasti SUL:n nolosta tilanteesta sokean pituushyppääjän paljastuksen jälkeen

Sponsori on luvannut maksaa parayleisurheilun EM-kisoissa mitalitta jäävien suomalaisurheilijoiden omavastuusummat.

Ronja Oja nosti omavastuuasian keskusteluun. Kuva Rion paralympialaisista.

23.8.2018 11:46

Parhaillaan käynnissä oleviin parayleisurheilun EM-kisoihin osallistuvilta suomalaisurheilijoilta vaadittava 900 euron omavastuusumma on herättänyt keskustelua.

Asia nousi esille, kun pronssimitalin saavuttanut pituushyppääjä Ronja Oja, 26, iloitsi Twitterissä, ettei hänen täydy mitalin myötä maksaa omavastuuta.

Oja kertoi Suomen urheiluliiton asettaneen 900 euron omavastuun EM-kisoihin osallistuville urheilijoille. Omavastuuta ei tarvitse maksaa, mikäli palaa kisoista mitalistina.

Asia on herättänyt ihmettelyä ja tuohtumusta, sillä samanlaista omavastuuta ei ole käytössä vammattomien arvokisoissa aikuisten tasolla. Nuorten arvokisoissa omavastuu on normaalikäytäntö.

Lue lisää: Sokea suomalaishyppääjä paljasti – parayleisurheilija joutuu maksamaan 900 euroa, jos ei saavuta EM-mitalia

Ojan keskustelunavaus on nyt johtanut urheilijoiden kannalta iloiseen lopputulokseen. SUL nimittäin tiedotti, että sen yhteistyökumppani JYSK kuittaa mitalin ulkopuolelle jääneiden urheilijoiden omavastuut.

SUL:n tiedotteessa paraurheilijoiden omavastuuta perustellaan kisojen korkeammilla kustannuksilla.

– Vammaisyleisurheilu on kalliimpaa kuin vammattomien yleisurheilu johtuen niin tarvittavista avustajista kuin Kansainvälisen Paralympiakomitean (IPC) keräämistä tuntuvista osallistumismaksuista, Suomen Paralympiakomitean pääsihteeri Tero Kuorikoski kommentoi.

– Silti tavoitteena jatkoa varten tulee olla se, että tällaisia urheilijakohtaisia omavastuuosuuksia ei vammaisurheilun arvokisoissa tarvita. Tämä taas liittyy siihen, millaiset taloudelliset edellytykset vammaisurheilun hoitaakseen ottaneilla integraatiolajiliitoilla on vammaishuippu-urheilun hoitamiseen, Kuorikoski jatkoi.

Ratakelauksen supertähti Leo-Pekka Tähti on saavuttanut EM-kisoissa jo kaksi mitalia, kultaa sekä 200 että 400 metrillä. Omavastuusumma on siis hänen osaltaan kuitattu menestyksellä.

Suomella on Berliinissä käytävissä parayleisurheilun EM-kisoissa 11 hengen joukkue. Urheilijoista jo viisi (Leo-Pekka Tähti, Ronja Oja, Henry Manni, Amanda Kotaja ja Toni Piispanen) on saavuttanut mitalin ja näin ollen vapautunut 900 euron omavastuusta.

Sponsori joutuu siis kuittaamaan enintään 5400 euron kokonaissumman.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?