Sokea suomalaishyppääjä paljasti – parayleisurheilija joutuu maksamaan 900 euroa, jos ei saavuta EM-mitalia

SUL vaati parayleisurheilun EM-kisoihin osallistuvilta 900 euron omavastuuta, mikäli urheilija ei saavuta mitalia. Myöhemmin ilmoitettiin, että sponsori kuittaa omavastuut.

Ronja Oja nosti esille parayleisurheilijoilta vaadittavan omavastuun. Kuva Rion paralympialaisista 2016.

23.8.2018 11:06

Berliinissä on parhaillaan käynnissä parayleisurheilun EM-kisat. Kilpailut ovat suomalaisittain alkaneet loistavasti: kolmen kisapäivän jälkeen suomalaisurheilijat ovat keränneet jo kuusi mitalia.

Mitaleita onkin taloudellisesti kannattavaa saavuttaa. Suomen yleisurheiluliitto SUL nimittäin asetti kisoihin osallistuville suomalaisurheilijoille 900 euron omavastuun. Omavastuuta ei pidä maksaa, mikäli palaa kisoista kotiin mitalin kanssa.

Asia nousi keskusteluun, kun pituushyppääjä Ronja Oja iloitsi saavuttamastaan pronssimitalista Twitterissä. Oja saavutti pronssia T11-luokan pituushypyssä tuloksella 426.

– Eilisessä pituuskisassa en ollut tyytyväinen hyppyihini, mutta mitali kyllä maistuu. Nyt voi olla rennommin mielin, kun kisojen omavastuu tuli näin kuitattua. Säästin sievoisen summan, Oja kirjoitti.

– SUL asetti meille paraEMkisoihin 900 euron omavastuun, joka pitää maksaa, jos ei saa mitalia, hän täsmensi, kun omavastuuasia herätti kysymyksiä.

Ojan keskustelunavaus johti urheilijoiden kannalta lopulta iloiseen lopputulokseen. Oja kirjoitti viestinsä keskiviikkoiltana ja torstaina aamupäivällä SUL tiedotti, että mitalitta jäävien suomalaisurheilijoiden omavastuusummat kuittaa liiton sponsori.

Lue lisää: Sponsori pelasti SUL:n nolosta tilanteesta sokean pituushyppääjän paljastuksen jälkeen

Aihe ehti joka tapauksessa kirvoittaa sosiaalisessa mediassa tuohtuneita kommentteja. Ojan päivitystä kommentoineet kokivat paraurheilijoiden omavastuun kohtuuttomaksi.

Berliinissä pidettiin elokuun alussa myös vammattomien yleisurheilijoiden EM-kisat. Näihin kisoihin osallistuneilta suomalaisurheilijoilta omavastuuta ei vaadittu.

Toimitusjohtaja kommentoi käytäntöä

Ilta-Sanomat tiedusteli SUL:n toimitusjohtajalta Harri Aallolta parayleisurheilijoilta vaadittavan omavastuun perusteita. Kesän alussa toimitusjohtajaksi tullut Aalto kehotti ensisijaisesti ottamaan asiassa yhteyttä valmennusjohtaja Jorma Kemppaiseen, mutta kommentoi asiaa kuitenkin omista lähtökohdistaan.

– Meillä on ollut tämä käytäntö tietyissä kisoissa, esimerkiksi nuorten kisoissa jonkun verran. Tässä tullaan taas siihen, onko se oikein, onko se väärin, Harri Aalto kommentoi.

– Täytyy tietysti tarkastella sitä, näidenkin keskustelujen jälkeen, toimitusjohtaja jatkoi.

IS ei ole tavoittanut Kemppaista.

Aallon mukaan nuorten arvokisojen kohdalla omavastuun perusteena on se, että sen myötä kisoihin on mahdollista lähettää suurempi joukkue.

Parayleisurheilun EM-kisoissa ei ole kyse nuorista eikä joukkuekaan ole iso, Berliinissä Suomea edustaa 11 urheilijaa.

Tähän ei kai pitäisi päteä samat lähtökohdat kuin nuorten arvokisoihin?

– Joo, varmasti näin on. Olen itse tullut tähän tehtävään vasta vähän aikaa sitten, mun on hirveän vaikea antaa perusteluja, miksi se on tehty tuolla tavalla. Periaatteet arvokisoihin tehdään syksyllä, Aalto vastasi.

– Totta kai meidän täytyy miettiä tilanne sen suhteen, kun tämä nousi esille ja sain itsekin siitä tiedon. Totta kai pohditaan varmasti mitä tehdään tämän suhteen, hän jatkoi.

Valmennusjohtaja Jorma Kemppainen perusteli Ylen haastattelussa paraurheilijoiden omavastuusta kustannuksilla ja tasavertaisuudella.

Kemppainen kertoi omavastuun tulleen laajasti käyttöön Uudessa-Seelannissa vuonna 2011 pidettyjen parayleisurheilun MM-kisojen jälkeen.

– Silloin huomattiin, että kustannukset per urheilija olivat huomattavan suuret verrattuna vammattomiin tai jopa nuoriin. Sen jälkeen on pyritty siihen, että kaikki urheilijat olisivat kokolailla samalla viivalla kustannusten suhteen. Siitä eteenpäin on ollut pienempiä tai suurempia maksuja nuorten ja parayleisurheilun MM- ja EM-kisoissa, Kemppainen kommentoi Ylelle.

Juttua ja ingressiä päivitetty kello 12.05: Lisätty tieto siitä, että SUL:n sponsori kuittaa mitalitta jäävien suomalaisurheilijoiden omavastuut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?