Kohun keskelle joutunut Annimari Korte kyseenalaistaa Veikkauksen vallan – ”Mitkään sopimukset eivät velvoita minua mihinkään” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kohun keskelle joutunut Annimari Korte kyseenalaistaa Veikkauksen vallan – ”Mitkään sopimukset eivät velvoita minua mihinkään”

Pika-aituri Annimari Kortteen mielestä Veikkauksen ei pitäisi pystyä rajoittamaan urheilijan työntekoa.

Annimari Korte kyseenalaistaa Veikkauksen monopoliaseman.­

16.8.2018 5:55

Veikkauksen asema suomalaisessa urheilussa on puhuttanut jo vuosia. Kansallinen rahapelimonopoli toimii usean lajiliiton ja urheilutapahtuman yhteistyökumppanina. Veikkausvaroin tuetaan muun muassa Palloliittoa, Jääkiekkoliittoa, Urheiluliittoa ja Hiihtoliittoa.

Veikkaus-yhteistyö on vuosien varrella aiheuttanut aika ajoin päänvaivaa eri lajien urheilijoille. Lajiliittojen ja Veikkauksen väliset sopimukset nimittäin estävät liittojen alaisia urheilijoita toimimasta missään roolissa Veikkauksen kanssa kilpailevien ulkomaalaisten rahapelisivustojen ja -yhtiöiden palveluksessa.

Asia nousi tuoreeltaan esille keskiviikkona, kun Ilta-Sanomat uutisoi pika-aituri Annimari Kortteen kirjoittaneen artikkeleita Urheiluvedot.com -sivustolle. Sivustolta pääsee pelaamaan ulkomaalaisten yhtiöiden rahapelejä.

LUE LISÄÄ: Ylittikö Annimari Korte rajan? Veikkaus ärähti, SUL puhutteli: ”Ei ole sopusoinnussa sopimuksen kanssa”

Korte, 30, on siviiliammatiltaan toimittaja. Hän täsmentää IS:lle, ettei ole kuluvan yleisurheilukauden aikana saanut maksua mistään kirjoittamastaan jutusta. Kortteella ei myöskään ole SUL:n kanssa voimassa olevaa urheilijasopimusta – vaikka hän edusti Suomea Berliinin EM-kisoissa.

– Mitkään sopimukset eivät velvoita minua mihinkään, Korte alleviivaa.

Veikkauksen rooli Suomen urheilussa mietityttää Kortetta. Monopoliasemansa turvin yhtiöllä on valtaa jopa rajoittaa urheilijoiden toimeentuloa.

– Muissa urheilulajeissa ulkomaalaiset vedonlyöntiyritykset ovat isoimpia tukijoita. Ne mahdollistavat tosi monen urheilijan urheilemisen, Korte sanoo.

– Mähän teen toimittajan töitä. Vaikka sivusto olisi rahoitettu jonkun vedonlyöntiyhtiön avulla, niin en tee töitä sille vedonlyöntiyhtiölle, vaan sivustolle. Ei tuollaista pitäisi mitenkään pystyä rajoittamaan.

Annimari Korte ei koe toimineensa sääntöjenvastaisesti.­

Suomalaisessa yleisurheilussa ei tunnetusti liiku valtavasti rahaa. Kokopäiväinen urheileminen vaatii monen tapauksessa tukirahaa ja sponsoreita. Korte työskenteli huhtikuuhun asti kokopäiväisesti toimittajana. Seuraavat kaksi vuotta hän aikoo panostaa täysillä urheiluun ja toivoo sen myötä myös pääsevänsä SUL:n tukien piiriin. Tähän mennessä hän ei ole tukia saanut.

Jos Korte pääsisi tukijärjestelmän piiriin, hänellä ei olisi ongelmia noudattaa Veikkauksen ja SUL:n välistä sopimusta.

– Tietenkin jos saan tukea SUL:lta, kunnioitan heidän sopimuksiaan, hän painottaa.

Mikäli hän kuitenkin jäisi tukien ulkopuolelle, hän toivoo, että voisi vastaanottaa rahallista tukea ja tehdä töitä ilman rajoitteita.

– Jos SUL ja Veikkaus eivät mahdollista täysipäiväistä urheilua, niin ei heidän pitäisi pystyä rajoittamaan jonkun työntekoa, Korte sanoo.

Kortteen mielestä on pelkästään positiivista, että Veikkauksen monopoliasemasta keskustellaan.

– Olisi hyvä, että oikeasti ymmärrettäisiin näiden sopimusten rajoittavan sponsoreiden hankkimista ja joissain tapauksissa työnkin tekoa.

Veikkauksen mieli ei muuttunut

Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski on yhä sitä mieltä, että toimittajan töitä aiemmin tehneen aitajuoksijan Annimari Kortteen kirjoittelu Urheiluvedot.com-sivustolle ei ole sopusoinnussa rahapelimonopoli Veikkauksen ja SUL:n välisen yksinoikeutta koskevan sopimuksen kanssa.

Nummikoski esitti yllä mainitun kantansa Ilta-Sanomille jo tiistaina. Veikkauksen mielipide ei ollut muuttunut keskiviikkona, vaikka kävi ilmi, ettei Kortteella ollut urheilijasopimusta SUL:n kanssa päättyneellä kaudella, eikä hän kuulunut SUL:n tukien piiriin.

– Meidän näkökantamme on sillä tavalla selkeä, että meillä on sopimus liiton kanssa. Meillä on täysi syy olettaa, että kaikki ketkä ovat liiton piirissä, ovat myös tietoisia sopimuksen kirjaimista ja hengestä, Nummikoski sanoi keskiviikkona.

Nummikoski painotti, ettei Veikkaus ole sopimussuhteessa urheilijaan, vaan ainoastaan liittoon.

Hän ei ottanut kantaa siihen, millä oikeudella SUL rajoittaisi ilman urheilijasopimusta EM-kisoissakin kilpailleen Kortteen kirjoittelua kansainvälisten vedonlyöntiyhtiöiden toimintaa Suomessa tukevalle sivustolle.

– Sitä keskustelua täytyy käydä SUL:n kanssa.

Veikkaus kuuluu SUL:n pääyhteistyökumppaneihin, ja sopimus kieltää Urheiluliiton alaisia urheilijoita ja henkilökuntaa toimimasta missään roolissa ulkomaisten, Veikkauksen kanssa kilpailevien rahapelisivustojen ja -yhtiöiden palveluksessa. Kuvassa Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski­

Nummikoski sanoi, että Veikkaus on keskustellut Kortteen tapauksesta SUL:n kanssa, muttei paljastanut keskustelujen sisältöä tarkemmin. Nummikosken mukaan osapuolten on tarkoitus keskustella vielä yksityiskohtaisemmin pölyn laskeuduttua, mutta keskustelut ”eivät ole olleet dramaattisia”.

Ilta-Sanomat kysyi Nummikoskelta, miksi Veikkaus haluaa rajoittaa yksittäisen urheilijan työntekomahdollisuuksia. Korte on tosin sanonut, ettei ole saanut palkkaa Urheiluvedot-sivustolle kirjoittamistaan artikkeleista.

– Sopimuksessa säädetään yksinoikeudesta. Silloin katsotaan, että sen sopimuksen mukaisesti toimitaan. Se on olennaista. Meillä ei ole yksittäiseen urheilijaan suhdetta.

Asia herätti runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa keskiviikkona.

Koetteko, että tästä keskustelusta seuraa mainehaittaa Veikkaukselle?

– Toivottavasti tämä antaa sellaisen kuvan, että Veikkaus pitää huolta sopimuksistaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?