Kristiina Mäkelä avasi EM-finaalin jälkeisiä tuskan hetkiään – pysäyttävä kohtaaminen kisapapin kanssa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kristiina Mäkelä avasi EM-finaalin jälkeisiä tuskan hetkiään – pysäyttävä kohtaaminen kisapapin kanssa

Kristiina Mäkelä kilpaili perjantaina kolmiloikan EM-finaalissa.

Kristiina Mäkelä kilpaili perjantaina kolmiloikan EM-finaalissa.

Julkaistu: 12.8.2018 13:50

Yhdeksäs sija kauden pääkisassa oli Kristiina Mäkelälle kova pala purtavaksi.

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä, 25, lähti kovin odotuksin perjantaina hypättyyn Berliinin EM-finaaliin, sillä takataskussa olivat loistavasti sujunut Kalevan kisojen finaali ja EM-karsinta.

Ennen finaalin alkua Mäkelä oli ylittänyt 14 metriä kuudella peräkkäisellä suorituksellaan, joissa keskiarvo oli 14,21.

Luotto omaan tekemiseen oli kova, mutta finaalissa hänen parhaakseen jäi 14,01. Sillä hän sijoittui yhdeksänneksi, mikä tarkoitti karsiutumista kolmelta viimeiseltä kierrokselta.

Kilpailun jälkeen Mäkelä piti itsensä kasassa haastattelualueella, mutta joukkueen hotellilla tunteet ottivat vallan.

– Sitä on aika sumussa, kunnes kohdalle osuu ihminen, jolle ei enää pysty pitämään yllä sellaista normaalia pettymystilaa. Tällä kertaa se ihminen oli joukkueemme pappi Leena (Huovinen).

– Kun Leena tuli kysymään vointiani, ulos tuli vain itkutulva. Paikalle tuli vielä joukkueen hieroja Pena (Pentti Niemi). Hän ja Leena ovat minulle todella tärkeitä ihmisiä. Heidän kanssaan oli hyvä purkaa tuskaa ja käsiteltyä asioita, Mäkelä kertoi Ilta-Sanomille puhelimitse sunnuntaiaamuna.

Heti finaalin jälkeen Mäkelä kertoi stadionilla, että vaisuun suoritukseen osasyynä oli ”henkilökohtainen ongelma”. Hän ei kuitenkaan avannut asiaa tarkemmin.

– Ilmaisin mielestäni aika selvästi, mistä on kysymys. En silti halua, että siitä lähdetään puhumaan. Kyse on sen verran henkilökohtaisesta asiasta, Mäkelä toisti sunnuntaina.

Kristiina Mäkelä oli kolmiloikassa Euroopan 9. paras.

Kristiina Mäkelä oli kolmiloikassa Euroopan 9. paras.

Orimattilassa syntynyt ja Helsingissä nykyisin asuva Mäkelä ei palannut muun joukkueen tavoin Suomeen heti kisasuorituksen jälkeisenä päivänä. Hän oli hyvissä ajoin varannut huoneen hotellista, joka ei ole kaukana Suomen joukkueen majoituksesta.

Lue lisää: Suomen EM-joukkueen kärkiurheilijoilta kovaa kritiikkiä SUL:lle – Kristiina Mäkelä latasi: ”Ei edullista urheilijalle”

Mäkelä kertoi, että hänelle on tärkeää olla lähellä muita urheilijoita ja jakaa kokemuksia heidän kanssaan. Myös muiden onnistumisista nauttiminen auttaa vaikeuksien keskellä.

– Urheilijaporukassa on helpointa käsitellä pettymystä, koska he tietävät pelin hengen. Epäonnistuminen on osa urheilua. Kaikki eivät voi onnistua, mitaleja on vain kolme ja voittajia yksi.

– Itselleni perjantai oli palkkapäivä, ja epäonnistuin silloin. Se vaikuttaa koko seuraavaan kilpailukauteen. Ei voi muuta kuin tehdä entistä kovemmin töitä. Tiedän, että täällä olo korjaa minut parhaiten, Mäkelä sanoi.

Hän aikoo palata Berliinin olympiastadionille sunnuntai-iltana, jolloin lajikollega Simo Lipsanen kilpailee miesten kolmiloikan EM-finaalissa. Koska illalla myös kilpaileva Suomen miesten pikaviestijoukkue ei ole Euroopan kärkitasoa, Lipsanen on Suomen viimeinen mitalitoivo.

Berliinin kisat ovat järjestyksessään 24. EM-kekkerit, ja toistaiseksi Suomi on jäänyt historian saatossa mitaleitta vain kerran, Budapestissa 1966.

Mäkelä arvioi, että mitalille päästäkseen Lipsasen on loikittava 17 metrin tuntumaan. Lipsasen kauden paras tulos on 16,84 ja viimevuotinen ennätys 17,14.

– Toivon kovasti, että Simolla on tänään paras päivänsä, Mäkelä sanoi.

Tuoreimmat osastosta