Suomen EM-joukkueen kärkiurheilijoilta kovaa kritiikkiä SUL:lle – Kristiina Mäkelä latasi: ”Ei edullista urheilijalle”

Välieriin ja finaaliin selvinneiden suomalaisurheilijoiden palautumisaika jäi todella lyhyeksi ennen paluulentoa koti-Suomeen.

Suomalaisurheilijat kritisoivat SUL:n järjestämiä lentoaikatauluja. Kuvassa oikealla Topi Raitanen, keskellä Kristiina Mäkelä ja vasemmalla SUL:n valmennusjohtaja Jorma Kemppainen.

12.8.2018 11:12

Suomen yleisurheilun EM-joukkueen matkustusjärjestelyt ovat puhuttaneet Berliinissä. Kisojen avauspuolikkaalla huomiota herätti urheilijoiden sosiaalisessa mediassa käymä keskustelu hotellin ilmastoinnista.

Viime päivinä hämmennystä ovat aiheuttaneet puolestaan Suomen urheiluliiton järjestämät lentoaikataulut.

SUL:n valmennusjohtaja Jorma Kemppainen linjasi joukkueen ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa viime sunnuntaina, miten suomalaisurheilijat matkustavat paikan päälle ja takaisin kotiin.

– Pääsääntöisesti tänne tullaan kaksi päivää ennen kisaa ja heti sen finaalin tai palkintojenjaon jälkeen lähdetään pois. Tämä on tällainen lyhyt reissu, kuului Kemppaisen viesti.

12 tuntia paluulentoon

Viesti on vaikuttanut pääasiassa vain joukkueen kärkipään urheilijoihin, jotka ovat edenneet joko välieriin tai finaaliin. Ne kilpailtiin iltaisin muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Kisan jälkeen myöhäisestä ajankohdasta huolimatta urheilijoilla on ollut noin 12 tuntia aikaa paluulennon lähtöön. Yöuni on ollut tiukassa.

Yksi finaaliin edenneistä oli Topi Raitanen, joka juoksi 3 000 metrin esteiden loppukilpailussa myöhään torstai-iltana. Kahdeksanneksi sijoittunut Tuusulan kasvatti kertasi iloisena juoksuaan Berliinin olympiastadionin haastattelualueella paikallista aikaa kello 22.

Topi Raitanen kuvattuna torstaina 3000 metrin esteiden finaalissa.

HKV:n juoksija olisi puhunut vaikka aamuun asti uransa tähtihetkestä, mutta SUL:n aikataulu esti pidemmän rupattelun. Estemiehen ilta jatkui pitkälle yöhön ja kotiinlähtö odotti aamuaikaisella. Yöunille ei juuri jäänyt aikaa.

– Nyt pitäisi tehdä loppuverryttely ja sitten pitää odottaa tunnin bussia ja sitten 45 minuutin matka hotellille, Raitanen virkkoi.

Perillä piti sitten tankata.

– Hotellilla pitää syödä ja käydä suihkussa. Sen jälkeen menen sänkyyn, jossa todennäköisesti pyörin parisen tuntia ennen kuin uni tulee.

Sitten olikin jo herätyksen paikka.

– Aamulla pitää vielä pakata, joten ei unelle monta tuntia jää. Ei tämä mitään juhlaa ole, Raitanen pohti.

Bussi lentokentälle lähti aamulla klo 7.15, mikä ei finaalijuoksijaa miellyttänyt.

– Jos olisin itse saanut valita, niin vähän myöhäisemmän lennon olisin ottanut.

Hänen näkemyksellään ei ollut arvoa valmennusjohdon silmissä.

– Ei kysytty mielipidettä, Raitanen sanoi.

Osa urheilijoista olisi varmasti myös mielellään jäänyt seuraamaan muita kilpailuja oman suorituksen jälkeen.

Nezirin valmentaja hämmästeli

Ilta-Sanomat tiedusteli myös muiden iltajaksossa kilpailleiden suomalaisurheilijoiden aikatauluja. 100 metrin aitojen finaalista vaivaisella neljällä tuhannesosalla pudonnut Nooralotta Neziri ei vastannut kyselyyn, mutta hänen henkilökohtainen valmentajansa Petteri Jouste kertoi suojattinsa aikataulusta. Se noudatteli Raitasen edellä kertomaa.

Jousteen mukaan Neziri oli dopingtestissä vielä kello 22.30 ja hotellilla aikaisintaan kello 24. Lähtö hotellilta lentokentälle oli 7.30. Tilanne ei ollut Nezirille optimaalinen, sillä hän on mukana unenseurantaohjelmassa.

– Hän nukkuu normaalisti 9–10 tunnin unia. Kyllä se on tärkeässä osassa, mutta aina niihin lukemiin ei päästä, Jouste sanoi lauantaina.

Hän korosti myös, että valttikortit ovat ennen kaikkea urheilijoilla: vaihtoehtojen määrä kasvaa parempien saavutusten myötä.

– Tietenkin mitä kovempi urheilija on, sitä paremmin on taloudellisia resursseja. Niillä pystyy sitten itse järjestelemään asiat vielä paremmin eikä tarvitse tyytyä kaikkeen. Tällä hetkellä mennään aina sen mukaan, mitä on järjestetty.

– En tiedä, miksi (lähtö-)matkustukset olivat noin aikaisin. Sitä pitäisi kysyä Jorma Kemppaiselta, (SUL:n valmennusjohtaja), mutta nämä olivat poikkeuksellisen lyhyitä käyntejä, Jouste kommentoi SUL:n lyhyitä EM-matkoja.

Ammattivalmentajana pian 30 vuotta toimineen Jousteen mukaan liitto kuunteli urheilijoita kiitettävästi siinä, että esimerkiksi Nezirillä oli menomatkallaan mahdollisuus valita aamu- ja päivälennon väliltä. Neziri pystyi saapumaan kisapaikalle kolme päivää ennen suoritustaan, kun taas valtaosalla valmistautuminen tapahtui kahdessa päivässä.

– Kyllähän aina toivoisi, että koko joukkue voisi matkustaa kilpailupaikalle hyvissä ajoin ja olla siellä yhdessä koko kisojen ajan. Se olisi optimaalisinta joukkuehengen kannalta, mutta mikäli näin olisi tehty, reissu olisi maksanut liitolle 15 000 euroa lisää. Siitä oli puhetta. Kun tietää liiton taloustilanteen, niin kompromisseja on joskus tehtävä.

Mäkelä pettyi

Kolmiloikan finaalissa yhdeksänneksi sijoittunut Kristiina Mäkelä kertoi IS:lle olleensa halukas saapumaan kisapaikalle Nezirin tavoin kolme päivää ennen suoritusta, mutta lento Berliiniin onnistui päivä toivomusta myöhemmin.

EM-finaalissa myöhään perjantai-iltana kilpaillut Mäkelä ei suostunut SUL:n edellä mainittuun tiukkaan paluuaikatauluun. Hän jäi Berliiniin omakustanteisesti viikonlopun yli.

– Minulle olisi suorastaan rangaistus lähteä heti kilpailun jälkeisenä päivänä kotiin. Ammennan kaiken motivaation ja vuoden aikaisen kovan kurin siitä, että saan nauttia urheilijaperheestä oman suoritukseni jälkeen, Mäkelä viestitti.

Kristiina Mäkelä jäi kilpailunsa jälkeen Berliiniin omakustanteisesti.

Mäkelän mukaan urheilijan nopea paluu Suomeen on ymmärrettävää, mikäli urheilija itse toivoo sitä. Hänen mukaansa SUL:n Berliinissä käyttämä nopea toimintamalli ei kuitenkaan palvele huippu-urheilua.

– Palautuminen vähäunisen yön jälkeen aikaisella aamulennolla ei ole edullista urheilijalle, jonka pitäisi olla keskiössä. Kyseinen toiminta ei ole edullista urheilijalle henkisesti eikä fyysisesti, Mäkelä arvioi.

Näin valmennusjohtaja vastaa kritiikkiin

Valmennusjohtaja Jorma Kemppainen, ymmärrätkö urheilijoiden närkästyksen?

– Totta kai ymmärrän urheilijoita, jos näin on käynyt. Sillä hetkellä kun lippuja on ostettu, aikataulut ovat olleet kaikilla selvillä. Palautuminen ei käytännössä kärsi siinä kohtaa. Siinä tulee kilpailun jälkeen monesta muustakin syystä lyhyempi yöuni. Monella urheilijalla jatkuu kausi, jolloin on tärkeää jatkaa kotonaan normaalia arkea ja valmistautumista seuraaviin kilpailuihin. Sellaisia ei kenelläkään lähipäivinä varmaan ole, Kemppainen vastasi.

Kemppainen ei usko Raitasen palautumisen kärsineen, vaikka maaliintulon ja hotellilta lähdön välillä oli vain reilut kahdeksan tuntia.

– Topi on kilpaillut illalla ja lähtenyt aamulla kotiin. Hän on ollut pääkaupunkiseudulla omien huoltojensa sekä omien sukulaistensa parissa varhaisessa vaiheessa. Uskon, että palautuminen ei ole vaarantunut missään vaiheessa.

Urheilijoilla oli mahdollisuus valita menomatkalla, haluavatko he aamu- vai iltapäivälennon. Miksi näin ei ollut paluumatkalla?

– Ei siihen varmaan ollut mitään kummempaa syytä. Jos mietitään kilpailusuorituksen kannalta – mikä on kaikkein tärkein – niin meno on ollut se juttu. Paluu on katsottu sillä tavalla sopivasti, ettei kello 12:n huoneen luovutuksen jälkeen tarvitse jäädä hotellin aulaan notkumaan esimerkiksi 6–8 tunniksi.

– En ole lentojen ostamisen ekspertti, mutta kyllä nämä aamulennot ja myöhäisen illan lennot ovat kustannuksiltaan fiksuja verrattuna siihen, että otetaan keskeltä päivää olevia tyyriimpiä lentoja.

Nyt kun muutama urheilija ja valmentaja ovat kyseenalaistaneet paluun rytmityksen, aiotteko ottaa asian puheeksi SUL:ssä ja jatkossa kuunnella urheilijaa ja valmentajaa paluuasioissa?

– Käymme ilman muuta menot ja paluut läpi. Sen verran vielä, että käyttämässämme lennonvarausjärjestelmässä urheilija saa sähköpostina tai tekstiviestinä tiedon lipustaan, minkä jälkeen asiasta voi reklamoida maajoukkueemme managerille. Sen mitä muistan, niin tämäntyyppisiä reklamointeja ei ole tullut.

Jorma Kemppainen on SUL:n valmennusjohtaja.

– Ja näistä aikaisista lennoista... En tiedä, olenko vain vanhaa sukupolvea, mutta minulle puoli kymmenen tai kello kymmenen lennon lähtö ei edusta hirveän aikaista aikaa. Aikainen edustaa sellaista, jolloin herätys on kello 4–5 aikaan, Kemppainen sanoo ja korostaa, että keskipäivän lennot ovat huomattavasti kalliimpia kuin nykyinen, käytössä oleva formaatti.

Oletteko saaneet lennoista ylipäätään palautetta ennen tätä puhelua?

– Emme ole. Olen joka aamu ollut kiittämässä urheilijoita ensinnäkin suorituksista ja toivottamassa turvallista matkaa. Ajattelen, että olisin varmaan saanut palautteen silloin, mutta minulle sitä ei ainakaan ole tullut.

– Ja itse asiassa kun lähetit viestin (haastattelupyynnön) asiasta, laitoin viestin joukkueen staffin rinkiin, eikä sielläkään ollut mitään. Ammut tykillä kärpäsiä tällä kertaa, Kemppainen kuittasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?