Dopingkohun keskellä oleva ruotsalaismitalisti ei kestänyt painetta – lähtee yllättäen kotiin EM-kisoista ennen päämatkaansa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Dopingkohun keskellä oleva ruotsalaismitalisti ei kestänyt painetta – lähtee yllättäen kotiin EM-kisoista ennen päämatkaansa

Kymppitonnin pronssia juossut Meraf Bahta lähtee EM-kisoista ennen 5 000 metrin juoksua.

Meraf Bahta jättää paraatimatkansa 5000 metriä väliin.­

11.8.2018 17:32

EM-kisojen alla ja niiden aikana dopingskandaalin keskellä ollut ruotsalaisjuoksija Meraf Bahta lähtee kotiin ennen 5 000 metrin juoksua.

Bahta oli vahva mitalikandidaatti lauantai-iltana käytävään kisaan. Hän voitti 5 000 metrin EM-kultaa Zürichistä 2014 ja saman matkan EM-hopeaa Amsterdamista 2016.

Syy Bahtan, 29, lähtöön liittyy häneen yhdistettyihin dopingsyytöksiin ja paineeseen, jota hän on asian tiimoilta kokenut. Ruotsin yleisurheiluliitto julkaisi lauantaina tiedotteen Bahtan lähtöpäätöksestä.

Bahta (oik.) voitti Berliinin EM-kisoissa pronssia 10000 metrillä.­

Bahtaa epäillään dopingrikkeestä, sillä hän jätti kolme kertaa 12 kuukauden aikana raportoimatta olinpaikkansa antidopingsääntöjen mukaisesti ja vältti näin ollen kolme mahdollista dopingtestiä.

Ruotsin yleisurheiluliiton puheenjohtaja nosti mahdolliseksi syyksi Bahtan heikon englannin kielen taidon. Bahta sai maansa liitolta luvan osallistua EM-kisoihin, sillä hänen tutkinnan alla olevia rikkeitään käsitellään Ruotsissa vasta kisojen jälkeen.

– Toivon, että media osoittaa kunnioitusta Merafia kohtaan ja antaa hänen odottaa päätöksiä asiassa. Hän on kokenut valtavaa painetta, joka on vaikuttanut häneen siitä asti, kun asia tuli ilmi ja pahentunut sen jälkeen, kun asia nousi julkisuuteen, Ruotsin maajoukkueen johtaja Karin Torneklint sanoi tiedotteessa Aftonbladetin mukaan.

Torneklintin mukaan päätös kotiin lähtemisestä syntyi lauantaiaamuna.

Eritrealaislähtöinen Bahta juoksi keskiviikkona pronssille 10 000 metrin kisassa. Hänen mitalinsa on kuitenkin vaarassa vaihtaa omistajaa, mikäli Bahta todetaan syylliseksi dopingrikkeeseen. Lisäksi Bahtaa uhkaa jopa kahden vuoden kilpailukielto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?