Suomen EM-joukkueen valopilkku on 32-vuotias elämäntapaurheilija, ystävä riemastui suorituksesta: ”Nyt oli palkkapäivä!” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Suomen EM-joukkueen valopilkku on 32-vuotias elämäntapaurheilija, ystävä riemastui suorituksesta: ”Nyt oli palkkapäivä!”

Camilla Richardssonilla (vas.) on vahva rooli EM-kisojen yllättäjän Janica Rauman tarinassa.

Julkaistu: 11.8.2018 11:23

Janica Rauma onnistui EM-kisoissa. Hänet sinne ylipuhunut Camilla Richardsson riemastui.

Suomen yleisurheilumaajoukkueen taival Berliinin EM-kilpailuissa ei ole varsinaisesti ollut mitään riemumarssia. Pienellä kaivelulla joukkueesta voi kuitenkin löytää myös positiivista väreilyä.

Yksi iloinen yllättäjä ja venyjä on estejuoksija Janica Rauma.

Rauma teki nyt aikuisten arvokisadebyyttinsä Berliinissä 32-vuotiaana. Ja tapa millä hän sen teki, oli kaikin puolin muikea.

Rauma paransi 3 000 metrin esteiden ennätystään hulppeasti kymmenellä sekunnilla. Aika 9.41,70 uupui kolmisen sekuntia paikasta loppukilpailuun. Samalla se oli kauden kotimainen kärkiaika.

Estejuoksija Janica Rauma paransi hulppeasti ennätystään.

Rauma yllätti suuresti myös itsensä, sillä hän oli odottanut korkeintaan viiden sekunnin parannusta ennätykseensä.

”Kai sitä voisi yrittää”

Rauman suorituksen arvoa nostaa entisestään se, että hän on ollut vuosikausia jatkuneen vammakierteen pyörteissä. Urakehitystä ovat haitanneet eriasteiset jalkavaivat.

Itse asiassa Rauma ei aikonut edes juosta esteitä enää tällä kaudella. Euroopan mestari Jukka Keskisalo ja harjoituskaveri Camilla Richardsson taivuttelivat hänet kuitenkin jatkamaan.

Euroopan mestari Jukka Keskisalo patisteli Janica Raumaa EM-kisoihin. Kuvassa Keskisalo juoksee Joensuun Eliittikisoissa 2014.

Richardsson, 24, on Rauman erittäin hyvä treenikaveri. He ovat tutustuneet toisiinsa muun muassa harjoitusleireillä ulkomailla.

– Minusta Janica oli jo talvella todella hyvässä kunnossa. Silti hän valitteli, ettei hän varmaankaan pääse EM-kisoihin. Sitten sanoimme Jukan kanssa hänelle, että todellakin pääset, jos vain teet töitä. Sitten Janica totesi, että kai sitä voisi sitten yrittää, Richardsson kertoo.

– Sitten siitä tuli sellainen pieni projekti, Richardsson jatkaa.

Yhdessä kohti Dohan MM-kisoja

Richardsson joutui itse jättämään EM-kisat väliin nilkkavamman takia. Loukkaantuminen oli valtava pettymys Richardssonille, mutta hän on silti vilpittömästi iloinen ja onnellinen Rauman onnistumisesta.

– Vitsi minä olin niin iloinen, kun Janica juoksi noin hienosti! Hän on panostanut monta vuotta juoksuun, mutta vastoinkäymisiä ja vammoja on riittänyt.

– Nyt oli palkkapäivä! Richardsson riemuitsee.

Camilla Richardsson riemuitsee täysin palkein Janica Rauman onnistumisesta EM-kisoissa.

Richardsson on jutellut Rauman kanssa myös EM-kisojen aikana.

– Hän oli tietysti tosi tyytyväinen. Olihan se hurja parannus ennätykseen.

Juttutuokioissaan Richardsson ja Rauma olivat myös sopineet, että he tähtäävät ja harjoittelevat yhdessä kohti ensi vuonna Qatarin Dohassa järjestettäviä MM-kisoja.

Richardsson itse kärsii parhaillaan nilkkavammasta. Hän ei osaa vielä sanoa, koska täysipainoinen harjoittelu voisi olla taas mahdollista. Richardssonin mukaan hänen nilkkansa kuvataan viikon päästä uudelleen.

Richardsson otti estemestaruuden Kalevan kisoissa, mutta nilkkavamma ilmeni vasta kisan jälkeen. Vamma oli niin paha, että se vesitti osallistumisen EM-kisoihin.

– Oli karua seurata EM-kisaa sivusta, vaikka Janica menestyikin noin hienosti. Aika rankkaa tämä on, hän myöntää.

– Janican suoritus antaa kuitenkin minulle voimaa. Hän on myös tukenut minua tosi paljon tämän nilkkavamman aikana. Olen saanut häneltä tosi paljon hienoja tsemppiviestejä, Richardsson raportoi.

Asiantuntija: Rauma on elämäntapaurheilija

Myös Ilta-Sanomien yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo on vakuuttunut Rauman suorituksesta.

– Olihan se kova. Lohkaisi kymmenen sekuntia ennätyksestä ja teki kauden kotimaisen kärkituloksen.

– Jos joku olisi povannut Raumalle tällaisia suorituksia ennen kauden alkua, niin hänet olisi varmaankin naurettu hoitoon, Hollo veistelee.

Janica Rauma teki arvokisadebyyttinsä 32-vuotiaana.

Hollon mukaan itsensä tuplamaisteriksi lukenut Rauma (filosofia ja humanistiset tieteet) on hieno esimerkki siitä, että kova työ tuo tulosta, vaikka ikää olisikin 32 vuotta.

– Rauma on vähän sellainen elämäntapaurheilija. Voi olla, että hän jatkaa uraansa vielä pitkäänkin. Nyt tuli hyvä suoritus ja tulos, niin kyllähän se varmasti virtaa jatkoon antaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?