Kommentti: EM-Berliinin järjestelyt pettivät pahasti – tilanne kärjistyi kriisikokoukseen asti - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kommentti: EM-Berliinin järjestelyt pettivät pahasti – tilanne kärjistyi kriisikokoukseen asti

EM-kisojen järjestelyissä on nähty monenlaisia kömmähdyksiä, joita saksalaisjärjestäjät yrittävät selitellä parhain päin, kirjoittaa Juha Kanerva Berliinistä.

11.8.2018 10:35

Kun miesten kuulantyönnön palkinnot jaettiin keskiviikkona, puolalainen Euroopan mestari Michael Haratyk hämmentyi kansallishymnin alkaessa. Ämyreistä ei tullutkaan hänelle tuttu Puolan kansallislaulu, vaan ihan joku muu.

Naisten 10 000 metrillä järjestäjät eivät puolestaan saaneet kilpailijoita oikeaan järjestykseen. Saksan oma edustaja Alina Reh tuli maaliin neljäntenä, mutta löysi itsensä tuloslistoilta viidenneltä sijalta. Virhe oikaistiin myöhemmin. Sijoitus on sikäli merkittävä, että se saattaa poikia myöhemmin pronssimitalin. Ruotsin Meraf Bahta juoksi maaliin kolmantena, mutta hänen kesken oleva dopingtapaus saattaa johtaa mitalin menettämiseen.

Myös heittolajeissa on nähty mokia, jotka ovat johtuneet toimitsijoiden huolimattomuudesta tai ongelmista mittaustekniikassa. Jälkimmäinen onkin puhuttanut Berliinissä oikein urakalla. Niin paljon, että kisajärjestäjät joutuivat pitämään torstaina kriisikokouksen asian tiimoilta. Paikalla olivat järjestelykomitean edustajien lisäksi mittauksista vastaavan Atosin sekä Euroopan yleisurheiluliiton edustajat.

Keskiviikkona käyty miesten pituuskilpailu oli hyppääjille pienimuotoinen painajainen. Kilpailijat eivät tienneet pitäisikö itkeä vai nauraa, kun hyppyjen pituudet ilmoitettiin sattumanvaraisesti, ja niitä mitattiin vastalauseiden jälkeen uudelleen. Voittaja (Kreikan Miltiadis Tentoglou tuloksella 825) saatiin selville ilman suuria suruja, mutta muut mitalistit joutuivat kärvistelemään odottaessaan vielä yöllä varmistusta sijoituksistaan.

Miesten hyppyjen mitat olivat liian lyhyitä, koska ne mitattiin urheilijan kropan sijasta heidän varjostaan. Kuulostaa oudolta, mutta Saksan yleisurheiluliiton valmennusjohtajan mukaan asialle on selitys.

– Se on mahdollista tietyissä valo-olosuhteissa, Idriss Gonschinska sanoi Berliner Morgenpostissa.

Kyse oli ilmeisesti liian kirkkaasta auringosta, joka muutti mittalaitteiden säätöjä. Asiantuntemusta laitteiden käytöstä pitäisi löytyä, sillä mittauslaiteryhmässä on mukana aikanaan 871 hypännyt Sebastian Bayer.

Hiekkalaatikolla nähtiin toinenkin ex-huippuhyppääjä eli suomalaisille tuttu Heike Drechsler. Hän ilmoitti omana mielipiteenään, että perinteisellä mittanauhalla pärjättäisiin paremmin. Atosin laitteilla hypyn pituus välähtää salamana taululle, mutta nopeudesta ei ole suurta iloa, kun hypyt on mitattu väärästä kohdasta.

Saksan hyppääjien lajivalmentaja Uwe Florczak kävi asiasta todella kuumana.

– Tällainen tilanne on sanoinkuvaamaton, valmentaja höyrysi saksalaismedialle.

Perjantai-iltana hypätyn naisten 3-loikkakisan aikana aurinko ei paistanut, ja lämpötilakin oli lähes kymmenen astetta vähemmän kuin kisojen alkupäivinä. Joko tämä tai järjestäjien kriisikokous oli saanut hyppypaikan laitteet kuntoon. Tai siltä se ainakin katsomoon näytti.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?