EM-tuomio: Valmennusjohtaja Kemppaisen otsalla valuu jo kylmä hiki – rehvakkaat mitalipuheet osoittautumassa palturiksi - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

EM-tuomio: Valmennusjohtaja Kemppaisen otsalla valuu jo kylmä hiki – rehvakkaat mitalipuheet osoittautumassa palturiksi

Ilta-Sanomien raati purkaa persoonalliseen tapaansa perjantain tapahtumat ja puheenaiheet EM-tuomiossa.

Suomen Urheiluliiton Jorma Kemppainen julisti EM-kisojen mitalitavoitteeksi 3–4 mitalia. Toistaiseksi kasassa on tasan nolla.­

11.8.2018 6:36

Raadissa ovat IS:n yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo, kisoista paikan Berliinissä raportoiva toimittaja Atte Husu sekä Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Pekka Holopainen.

Näin he näkivät perjantain kisapäivän.

Lauri Hollo

Puheenaihe: Valmennusjohtaja Jorma Kemppainen ilmoitti rehvakkaasti, että nyt palataan mestarien pöytään ja tavoite on 3–4 mitalia. Hiukan kiire alkaa tulla; saldo on toistaiseksi nolla ja ketäs meillä on jäljellä? Öö, onhan niitä. Simo Lipsanen 3-loikassa, kävelijä Elisa Neuvonen ja miesten pikaviestijoukkue...

Varaslähtö: Näin valmentajana on sanottava, että on kyllä tyystin hanurista, että TV-kamerat ja haastattelijat pääsevät kisoissa verryttelykentälle. Se on monelle urheilijalle suorituksen kannalta erittäin herkkä hetki. Verkkakenttä on pyhä paikka, mihin ei todellakaan kaivata ketään ylimääräisiä kyselemään tyhmiä. Fy fan.

Tähti: 17-vuotias Jakob Ingebrigtsen rutisti itsensä 1 500 metrin Euroopan mestariksi. Meni kärkeen jo varhaisessa vaiheessa ja piti paikkansa loppuun asti niukin naukin. Huikea kaveri! Veljesten unelmatripla ei toteutunut, mutta nyt kaikilla veljeksillä on Euroopan mestaruus tästä lajista. Uskomatonta.

Kaikki kolme Ingebrigtsenin veljestä ovat nyt Euroopan mestareita 1500 metrillä. Jakob, 17, (kesk.) juhli EM-kultaa Berliinissä.­

Päivän tyyli: Yrmeys. Naiskorkeushyppääjät ovat vallan hilpeää porukkaa. Hymyilikö kukaan finaalin aikana? Kultaa voittanut Maria Lasitskene ei varmaan hymyilisi, vaikka voittaisi samana päivänä olympiakultaa ja Lotossa seitsemän oikein. Ei käy näiden justiinoiden puolisoita kateeksi.

Päivän ilmiö: Mittalaitteet on todennäköisesti hankittu kisoihin paikallisen halpahallin ylijäämävarastosta. Täysin käsittämätöntä tökkimistä, vaikka nyt elettiin jo kisojen viidettä päivää. Luulisi, että laitteet olisi saatu kuntoon. Miksi ihmeessä esim. 7-ottelun keihäässä ei saatu Lucia Vadlejchille tulosta? Uskomatonta tällä tasolla.

Pekka Holopainen

Puheenaihe: Kun samana iltana loppukilpailuissa esiintyy ensin kaksi veljestä eli tutusti belgialaiset Borleet 400 metrillä ja lopuksi kolme kappaletta norjalaisia Ingebrigtsenin veljeksiä 1 500 metrillä ollaan lajihistorian äärellä. Ja kun mestari on 17-vuotias Jacob Ingebrigtsen, sanat loppuvat kesken.

Varaslähtö: Yle Urheilun EM-paketti on tuttuun tapaan ollut rautaa, perinnelaji on Pasilan kovaa ydinosaamista. Uusi elementti eli urheilijoiden haastatteleminen verryttelykentällä juuri ennen suoritusta on kuitenkin mielenkiintoinen. Tästä olisi kiva kuulla vaikka osaston Halvari, Parviainen, Hartonen, Bryggare, Räty näkemys.

Tähti: Naisten keihäänheitto jos mikä on ollut saksalaisen yleisurheilun painava ankkuri. Aaltoliikettä kuvaa, että loppukilpailuun selvisi vain Christin Hussong, mutta hän ei kotiyleisön edessä tärissyt. Ylivoimainen kulta EM-kisaennätyksellä oli erittäin jämerä suoritus.

Christin Hussong voitti EM-kultaa ylivoimaisesti uudella kisaennätyksellä 67,90.­

Päivän tyyli: Saksalaisista, joskus vähintään erikoisista urheilijanimistä Schweinsteiger eli sianastuja ei enää maajoukkuetasolla jalkapallossa esiinny. Naisten korkeushypyn kolmonen Marie-Laurence Jungfleisch ei juuri futislegendalle häviä. Jätetään kuitenkin suomennos tekemättä.

Päivän ilmiö: Joskus on käynyt niin että yleisurheilijat eivät ole päässeet starttiinsa stadionille esimerkiksi liikenneruuhkien tai väärinkäsitysten takia. Harvemmin on käynyt kuin Saksan 7-ottelijoille Mareike Arndtille ja Louisa Grauvogelille. Kisakuljetus joutui kolariin, ja lääkäri ilmoitti naisten EM-ottelun olevan ohi ennen 800 metrin juoksua.

Atte Husu

Puheenaihe: Kolaroineet seitsenottelijat. Perjantain iltasessio alkoi dramaattisilla uutisilla, kun tieto saksalaisten Louisa Grauvogelin ja Mareike Arndtin joutumisesta auto-onnettomuuteen tavoitti tiedotusvälineet. Molemmat välttyivät vakavilta vammoilta, mutta lääkäri kielsi heiltä osallistumisen päätöslajiin 800 metrille.

Varaslähtö: Maria Lasitskene, historian pettynein Euroopan mestari? Venäläinen on tottunut menestymään, mistä kertovat kultamitalit sekä MM- että EM-tasolla. Tuoreimman tittelin jälkeen kivikasvoinen Lasitskene löi juhlinnan sijaan urheilijakatosta ja heitteli sen jälkeen reppuaan. Olipahan näky.

Maria Lasitskeneä ei EM-kulta hymyilyttänyt.­

Tähti: Christin Hussong. 24-vuotias saksalaisnainen voitti kotiyleisönsä edessä EM-kultaa häkellyttävällä marginaalilla: 6 metrillä ja 5 sentillä. Tuli kisoihin ennätyksellä 66,41, heitti karsinnassa ensimmäisellään 67,29 ja finaalissa 67,90 – ensimmäisellään tietysti.

Päivän tyyli: Aina ei tarvitse olla kotoisin kisojen isäntämaasta voidakseen kerätä illan kovimmat desibelit. Ranskan Pascal Martinot-Lagarde vuodatti onnenkyyneleitä minuuttikaupalla voitettuaan 110 metrin aitakultaa, minkä jälkeen huudatti yleisöä lausumalla ”Kohottakaa ääntänne, koska olette upeita”. Tyylikästä.

Päivän ilmiö: Uhmakkaat norjalaiset. Ensin tv-kuvissa lihaksiaan pullisteli Karsten Warholm 400 metrillä ja myöhemmin saman toisti Henrik Ingebrigtsen 1 500 metrillä. Lopputulos: Warholm jäi jumboksi ja Ingebrigtsen neljänneksi. Lopulta Norjalle kultamitalin toi se tonnivitosen nöyrempi Ingebrigtsen, vasta 17-vuotias Jakob.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?