Saksalaismestari kertoo Ruuskasen keihäsfinaalin sekoittaneesta välikohtauksesta – ”Hän kävi viittomassa, että pysähdy, pysähdy!” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Saksalaismestari kertoo Ruuskasen keihäsfinaalin sekoittaneesta välikohtauksesta – ”Hän kävi viittomassa, että pysähdy, pysähdy!”

Euroopan mestari Thomas Röhler seurasi hämmentyneenä keihäsfinaalin viimeisellä kierroksella puhuttanutta episodia.

Antti Ruuskanen yritti selittää toimitsijalle keihäsfinaalin viimeisen kierroksen sekaannusta.

10.8.2018 19:42

Torstai-illan miesten keihäsfinaalin aikana moni Berliinin olympiastadionin lehtereillä istunut katsoja hieraisi silmiään epäuskoisena viimeisellä kierroksella.

Kentällä olleiden infotaulujen mukaan heittovuorossa oli Antti Ruuskanen, mutta suomalaisen valmistautuessa sivummalla, vauhdinottoradan päähän asteli Saksan Johannes Vetter.

Vetter oli kilpailussa sijalla viisi, eli juuri Ruuskasen edellä. Sääntöjen mukaan viimeisen kierroksen heittojärjestys on käänteinen. Tätä Vetter ei ilmeisesti muistanut, vaan heitti Ruuskasen vuorolla vaikka muut urheilijat yrittivät häntä estellä.

Kuluvan kauden maailmantilaston ykkönen (92,70) Johannes Vetter sijoittui lopulta EM-keihäsfinaalissa viidenneksi.

Ruuskanen kertoi kisan jälkeen, että Vetterin törttöily vaikutti hänen suoritukseensa. Ruuskasen viimeinen heitto epäonnistui.

– Kyllä se vaikutti. Eivätkä järjestäjät uskoneet tai ymmärtäneet, kun yritin selittää, että taitaa olla väärä mies heittämässä, Ruuskanen sanoi.

Keihäskisan voitti kotiyleisön riemuksi Saksan Thomas Röhler, joka näki hämmentävän tapahtumasarjan lähietäisyydeltä.

Röhler kertoi, kuinka kisan neljänneksi sijoittunut puolalainen Marcin Krukowski yritti herätellä Vetteriä.

– Näin, kun Krukowski kävi radalla viittomassa Vetterille, että pysähdy, pysähdy! Vielä ei ole sinun vuorosi. Johannes oli kuitenkin niin keskittynyt viimeiseen heittoonsa, ettei hän kiinnittänyt huomiota mihinkään näkemäänsä tai kuulemaansa, Röhler sanoi Ilta-Sanomille.

– Sääli, että se vaikutti Antin suoritukseen, Röhler totesi.

Hallitseva olympiavoittaja ja Euroopan mestari Röhler ylisti kuitenkin Ruuskasen suoritusta.

– Kun ottaa huomioon hänen olkapääleikkauksensa (vuonna 2016) ja taistelunsa takaisin heittokuntoon, arvostan hänen suoritustaan valtavasti, Röhler hehkutti.

Röhler kertoi juhlineensa EM-kultaa oluella Saksan yleisurheiluliiton järjestämässä tilaisuudessa. Juhlia rajoitti se, että mestaruus poiki myös perjantaille lukuisia mediavelvoitteita sekä hänelle että hopeaa saaneelle maanmiehelle Andreas Hofmannille.

– Ehdimme nukkua huimat puolitoista tuntia, mutta ihmiset ovat kertoneet, ettei se kuulemma näy liiemmin, Röhler sanoi ja nauroi päälle.

Keihäsfinaalin tulokset

1. Thomas Röhler, Saksa 89,47 metriä

2. Andreas Hofmann, Saksa 87,60

3. Magnus Kirt, Viro 85,96

4. Marcin Krukowski, Puola 84,555. Johannes Vetter, Saksa 83,276. Antti Ruuskanen, Suomi 81,707. Andrian Mardare, Moldova 81,548. Jakub Vadlejch, Tshekki 80,649. Cyprian Mrzyglod, Puola 80,2010. Edis Matusevicius, Liettua 77,6411. Rolands Strobinders, Latvia 76,59 12. Petr Frydrych, Tshekki 72,79

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?