Yleisurheilu

Tilastot paljastavat: Kristiina Mäkelän EM-mitali vaatii paljon – mutta numeroiden takaa löytyy kutkuttavia faktoja

Julkaistu:

Yleisurheilun em
Kristiina Mäkelä on perjantaina paljon vartijana Berliinin olympiastadionilla. Mitali vaatii SE-tulosta.
Saako Suomi ainuttakaan mitalia käynnissä olevista EM-kilpailuista?

Vastaus on mitä todennäköisimmin ei, mikäli Kristiina Mäkelä jää palkintopallilta perjantai-iltana kello 21.10 alkavassa finaalissa.

Mäkelä, 26, lähtee kilpailuun mainioista lähtökohdista: hänellä on allaan uran paras kilpailu kahden viikon takaa Kalevan kisoista ja samaa sarjaa jatkanut EM-karsinta. Sen hän selvitti yhdellä hypyllä.

Kun katsoo kuitenkin kahdentoista finalistin listaa, on käytännössä selvää, että mitali vaatii 14,31 loikkineelta Mäkelältä paitsi oman myös Heli Krugerin (o.s. Koivula) Suomen ennätyksen 14,39 rikkomista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sekään ei välttämättä vielä riitä. Finalistien vertailussa Mäkelä on kauden tilastotuloksissa jaetulla yhdeksännellä sijalla.

Edellä olevista päälle 14,5 metrin on loikkinut kaksi naista: Kreikan Paraskevi Papahristou, 14,60, ja Espanjan Ana Peleteiro, 14,55.

Välille 14,40–14,49 ovat päässeet puolestaan Romanian Elena Andreea Panturoiu, Ranskan Jeanine Assani Issouf, Saksan Kristin Gierisch, Israelin Hanna Minenko ja Bulgarian Gabriela Petrova.

Lupaavia faktoja tilastojen takana

Edellä mainittujen, SE-lukemia pidemmälle hypänneiden osalta on mielenkiintoinen seikka, että vain 29-vuotias Papahristou ja vuotta nuorempi Minenko ovat voittaneet mitalin ulkoradoilla aikuisten arvokisoissa. Minenko oli EM-hopealla ja Papahristou -pronssilla Amsterdamissa 2016.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Voittamisen kokemus ei siis jyllää tänään Berliinin olympiastadionin loikkapaikalla. Se ei ainakaan vähennä Mäkelän mahdollisuuksia.

Huomionarvoista onkin, että vasta Kalevan kisoissa huippuvireeseen äitynyt Mäkelä on korkealla, kun vertailukohtaa haetaan kunnonajoituksen kannalta tärkeimmästä viimeisestä kilpailusta ennen arvokisaa ja lisäksi sen karsinnasta.

Näiden kahden kisan keskiarvossa suomalaisen edestä rankingissa poistuvat Panturoiu, Issouf, Gierisch ja Petrova. On toki huomioitava, että EM-karsinnassa ei ollut pakko panna parastaan, sillä finaaliin riitti karsintarajan 14,05 selvittäminen. Petrova hyppäsi juuri vaaditulle rajalle, vaikka ponnisti noin 25 senttiä lankun takaa.

Omaksi tavoitteekseen Mäkelä julisti karsinnan jälkeen mitalin ja arvioi, että siihen vaaditaan tulos 14,50. Se olisi kovempi tulos kuin millä pronssi on irronnut kolmissa edellisissä kisoissa: 2016 Amsterdamissa se oli 14,47, kaksi vuotta aiemmin Zürichissä 14,46 ja Helsingissä 14,36. Vuonna 2010 Barcelonassa palkintosijaan vaadittiin 14,55.

Vaikka Mäkelä selvitti Berliinin karsinnan leikitellen tuloksella 14,24, hänen mukaansa suoritukseen jäi paljon hiottavaa.

– Ei ollut täydellinen hyppy, sillä juoksu oli vähän huonoa.

– Mutta jos huonolla hypyllä menee noin hyvin, niin onnistuneella lentää paljon pidemmälle, Mäkelä analysoi karsinnan jälkeen.

Itä-Helsingissä asuvan Mäkelän osakkeita nostaa myös kokemus. Tämäniltainen arvokisafinaali on hänen uransa kolmas: vuonna 2016 hän oli ensin 9:s EM-kisoissa ja kuukautta myöhemmin 12:s Rion olympialaisissa.

Finalistien kauden parhaat tulokset

1. Paraskevi Papahristou, Kreikka 14,60
2. Ana Peleteiro, Espanja 14,55
3. Elena Andreea Panturoiu, Romania 14,47
4. Jeanine Assani Issouf, Ranska 14,43
5. Kristin Gierisch, Saksa 14,42
6. Hanna Minenko, Israel 14,41
7. Gabriela Peterova, Bulgaria 14,40
8. Neele Eckhardt, Saksa 14,33
9. Kristiina Mäkelä, Suomi 14,31
9. Rouguy Diallo, Ranska 14,31
11. Susana Costa, Portugali 14,17
12. Naomi Ogbeta, Iso-Britannia 14,15.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt