Yleisurheilu

EM-tuomio: Keihäslahjakkuus Oliver Helander on kuin duunari ilman lapiota – Nooralotta Neziri hävisi Mietoakin niukemmin

Julkaistu: , Päivitetty:

Yleisurheilun EM
Ilta-Sanomien raati purkaa persoonalliseen tapaansa torstain tapahtumat ja puheenaiheet EM-tuomiossa.
Raadissa ovat IS:n yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo, kisoista paikan Berliinissä raportoiva toimittaja Juha Kanerva sekä Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Pekka Holopainen.

Näin he näkivät torstain kisapäivän.

Pekka Holopainen

Puheenaihe: Nooralotta Neziri siirsi suomalaisten kunniakkaiden arvokisatappioiden historian Juha Miedon legendaarisesta sadasosatappioiden kategoriasta uudelle, sekunnin tuhannesosien tasolle. Uran ensimmäinen arvokisafinaali jäi noin viiden senttimetrin päähän!

Varaslähtö: Antti Ruuskanen on varma arvokisajyrä, ja keihäsfinaalin 6. sijaa voi pitää todellisena varaslähtönä Tokion olympiakisoihin tähtäävälle projektille. Saman sijan hän nakkasi jo arvokisadebyytissään 2009 ja samalla stadionilla, ja lähes samanmittaisella heitolla: nyt 81,70, silloin 81,87.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähti: Tiukka kilpailu Karsten Warholmin ja Thomas Röhlerin välillä. Kumpikin hallitsi loppukilpailuaan suvereenisti ottaessaan toisen aikuisten arvokisakultansa. Erikoista kyllä norjalaisesta tuli ennen EM-kultaa maailmanmestari, Röhleristä peräti olympiavoittaja.


Päivän tyyli: Berliinin olympiastadionille on EM-viikoksi koottu koko lailla vanhan mantereen esteettisimmät ihmisvartalot. Nyt silmiin pisti erityisesti brittijuoksija Anyika Onuoran uskomaton sixpack. Perheestä löytyy monipuolista osaamista, sillä veli on entinen ammattifutaaja ja sisko menestyskirjailija.

Päivän ilmiö: Saksa on eurooppalaisen urheilun ikiaikainen konehuone, mutta jos joku ihmettelee, miksei maassa järjestetä enää Timanttiliigan osakilpailua, vastaus näkyy EM-lehtereiltä. Kisojen isäntämaalaisittain mehukkaimpana iltana stadionista täyttyi noin kaksi kolmasosaa.

Juha Kanerva

Puheenaihe: Kouluvuoden alkaminen. Lapsukaiset ja vähän vanhemmatkin lähtivät Suomen tapaan koulutielle Saksassa. Sen kunniaksi keihäsmies Andreas Hofmann kertoi Berliner Morgenpostin haastattelussa löytäneensä heittovireen viime vuonna universiaadeissa Taiwanissa. Mahtavat opiskelijabileet toivat rentouden, ja keihäs lensi yli 90 metriä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varaslähtö: Turkkilainen sauna. Mesut Özilin ilmoitus maajoukkueuran päättymisestä on puhuttanut Saksaa viime viikot. Berliinissä on nähty runsaasti Turkin lipun alla kilpailevia urheilijoita, jotka ovat huomattavasti vähemmän turkkilaisia kuin saksalainen Özil. Peräti kolmasosa Turkin joukkueesta on syntynyt jossain muualla, 200 metrin voittaja Guliyev Azerbaidzhanissa.

Tähti: Vaikka Saksa dominoi keihästä ja piti pintansa 400 metrin aidoissa, nostan illan omaksi sankarikseni Thomas Barrin. Irlanti ei ole juuri juhlinut yleisurheilussa viime vuosina, mutta torstaina mediakatsomon vihreä siipi räjähti, kun Barr taisteli itsensä komeasti pronssille 400 metrin aidoissa. Hattu päästä!

Päivän tyyli: Korkeanpaikankammo. Kreikan seiväshyppääjä Ekaterini Stefanidi kärsii arkipäivässä kyseisestä vaivasta, mutta urheilemista se ei näytä haittaavan. Seiväsnaiset ovat muutenkin hauskaa väkeä. Ruotsin Angelica Bengtsonilla oli hieman vaikeuksia karsintavaiheessa: ”Minulla oli ongelmia suunnistaa korkealla, koska rima oli liian matalalla.”


Päivän ilmiö: Norjalaishurjimus. Tamperelaiset saivat talvella arvokkaan vieraan, kun Karsten Warholm halusi tulla Pirkkahalliin juoksemaan. Norjalainen nuorukainen tuli, näki ja voitti. Viime kesänä hän voitti MM-kisoissa pitkät aidat ja otti sileällä ratakierroksella hopeaa. Eilen tuli aidoista mestaruus ja jatkoa seuraa, kun nelosen finaali käydään tänä iltana.

Lauri Hollo

Puheenaihe: Mietaa hävisi sentään aikanaan sadasosan, mutta Nooralotta Neziri jäi uskomattomat neljä tuhannesosaa pika-aitojen finaalipaikasta. Se on matkassa mitattuna noin viisi senttiä. Monesti on kritisoitu tuhannesosavertailua, mutta viisi senttiä on viisi senttiä. Yksi tuhannesosa olisikin sitten tässä vauhdissa jo alle sentin…

Varaslähtö: Keskiviikkoinen Oliver Helanderin mediakritiikkimme sai lukijoilta kovan tyrmäyksen. Moni urheilija koki torstainakin pettymyksen, mutta mediaesiintymiset olivat raikkaita ja aitoja. Juuri tästä on kyse urheilussa; on oltava paitsi hyvä urheilija myös kiinnostava mediahahmo. Muuten on kuin kunnan duunari ilman lapiota, mihin nojata.Tähti: Turkin Ramil Guliyev tinttasi 200 metriä huimasti 19,76. Kaveri on tunnettu siitä, että alku ei oikein lähde, mutta loppu tulee hienosti. Nyt lähti jo alkukin ja muut jäivät seisomaan. Maailmantilaston nelosaika todella rotevalla esityksellä. Päivän stara ehdottomasti.

Päivän tyyli: Pettymys ja vi*utus, Kiekonheittäjä Salla Sipponen ei kirosanoja säästellyt ruotiessaan karsintasuoritustaan medialle. Sanna Kämäräinen sen sijaan on korostanut koko kesän positiivisuutta ja henkisen valmennuksen merkitystä siihen. Nyt positiivisuus unohtui, kun tunteet ottivat vallan karsinnan jälkeen.


Päivän ilmiö: Ottelija Maria Huntington ilmoitettiin ensin kisoihin korkeuteen. Onneksi tilanne saatiin korjattua, sillä Huntington on upeasti yli 6 000 pisteen vauhdissa, loistavaa suorittamista nuorelta naiselta. Päivän korkeustulos 179 olisi oikeuttanut toiseksi viimeiseen sijaan korkeuskarsinnassa.

Klo 9.54: lisätty Helanderin kuva, otsikkoa muokattu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt