Kommentti: Suomen EM-yleisurheilijat antibioottikuurilla – miksei sairastuneita eristetty muusta joukkueesta? - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kommentti: Suomen EM-yleisurheilijat antibioottikuurilla – miksei sairastuneita eristetty muusta joukkueesta?

Wilma Murto (vas.) ja Annimari Korte.

Julkaistu: 9.8.2018 9:05

Wilma Murto ja Annimari Korte ovat kilpailleet antibioottikuurin keskellä, kirjoittaa Juha Kanerva Berliinistä.

Suomen joukkueen meno on yskinyt Berliinin EM-areenalla. Köhiminen on ollut ihan konkreettistakin, sillä seiväshyppääjä Wilma Murto ja aitajuoksija Annimari Korte ilmoittivat kilpailleensa antibioottikuurin voimin.

Ei ihan paras lähtökohta maanosan valiourheilijoiden haastamiseen.

Johtuneeko Suomen urheiluliiton heikosta taloustilanteesta vai mistä, mutta sairastuneita urheilijoita ei ole eristetty omaan huoneeseensa, kuten monesti aikaisemmin. He ovat köhineet kämppäkaverin ihmetellessä vieressä.

– Herätän Reetan koko ajan, kun nousen sängystä niistämään, poskiontelon tulehdukseen viikonloppuna sairastunut Korte kertoi levottomasta yöelämästä hänen ja aiturikollega Reetta Hurskeen huoneessa.

Normaalia vaisumpi Saksa

Saksalaiset eivät ole juhlineet kotikisoissaan ihan odotetulla tavalla, vaikka eilen tulikin kultaa 10-ottelussa ja pari himmeämpää mitalia.

Reetta Hurske

Tänään torstaina germaanit kumartavatkin yleisurheilijoiden sijaan König Ottoa eli 80-vuotispäiväänsä viettävää Otto Rehhagelia. Hän on Saksan tunnetuimpia jalkapallopersoonia, ja yhtymäkohtia Berliiniin riittää. Kun nykyinen Bundesliiga starttasi ensimmäiseen kauteensa elokuussa 1963, Rehhagel oli juuri liittynyt Herthan vahvuuteen.

Nuori puolustaja pelasi ensimmäisen liigaottelunsa Olympiastadionilla 24. elokuuta 1963. Berliinin muuri oli juuri rakennettu ja presidentti John F. Kennedy oli vieraillut samana kesänä kylmän sodan pääkaupungissa lausumassa kuuluisat sanat Ich bin ein Berliner. Rehhagelin ura jatkui valmentajana ja huipentui kesällä 2004 Kreikan peräsimessä voitettuun Euroopan mestaruuteen.

Hyvät tv-luvut

Bundesliigan alkua odotetaan Saksassa nytkin, mikä näkyy myös Olympiastadionin lehtereillä. Kisat eivät ole houkutelleet kansalaisia samalla vimmalla kuin aikaisemmilla vuosikymmenillä. Sen sijaan television ääressä on istuttu ahkerasti.

Otto Rehhagel

Berliinin kisat ovat osa Saksassa ja Skotlannissa järjestettävää Super EM -tapahtumaa, jossa on mukana useita lajeja. Saksalaiset urheilun ystävät ovat ihastuneet uuteen formaattiin. ”Jos olisimme tienneet, kuinka paljon nämä kisat saavat huomiota, olisimme valmistautuneet näihin totisemmin”, naisten telinevoimistelumaajoukkueen päävalmentaja Ulla Koch sanoi Berliner Morgenpostissa.

ZDF-kanavan urheilupomo Thomas Fuhrmann kertoi samassa lehdessä Glasgow’n lähetysten keränneen huomattavasti odotettua enemmän katsojia. Yleisurheilun odotetaan keräävän vielä suurempia katsojalukuja. Tämä on hyvä uutinen lajille, joka on miettinyt tapahtumiinsa jos jonkinlaisia uudistuksia. Nyt näyttää siltä, että vanha tuotekin kelpaa, mikäli se paketoidaan kiinnostavalla tavalla.

Tv-lähetysten kesto on jonkin verran lyhentynyt, ja radion puolella maailmalla on siirrytty tiiviiseen ilmaisuun. Suomi taitaa olla ainoa maa, jossa tuntikausia kestävä kilpailutapahtuma selostetaan alusta loppuun.

Äidinmaito

Suomella on mukana lukuisa joukko aikuisten arvokisojen ensikertalaisia. Kukaan heistä ei ole yhtä noviisi kuin kisojen nuorin osanottaja, kolmiloikassa karsintaan jäänyt bulgarialainen Aleksandra Natsheva, joka on vasta 16-vuotias. Hieman erilainen tarina on Israelin paidassa 10 000 metriä juosseella Lonah Chemtai Salpeterilla.

Lonah Chemtai Salpeter

Kalenjin-heimoon kuuluva kenialainen muutti kymmenen vuotta sitten Tel Aviviin, jossa hän työskenteli Kenian suurlähettilään lastenhoitajana. Pyhällä maalla hän tutustui valmentaja Dan Salpeteriin ja alkoi treenata. Pari rakastui ja meni naimisiin 2014. Samalla juoksija sai Israelin kansalaisuuden.

Lapsikin putkahti maailmaan, mutta kilpaileminen jatkui. Imettäminen haittasi tosin harjoittelua. Salpeter joutui keskeyttämään Rion olympiamaratonilla, koska olkapäät kipeytyivät. Hänen mukaansa tuskallisen kivun aiheuttivat maitoa pursunneet rinnat. Eilen Salpeter juoksi mestaruuteen ja juhli daavidintähtilippu harteillaan.

EM-kisojen torstain ohjelma

10.30 N kiekko, karsintaryhmä A (Helena Leveelahti)

11.00 N 100 m aidat, 7-ottelu (Maria Huntington)

11.30 N pituus, karsinnat

11.50 N korkeus, 7-ottelu (Huntington)

11.55 M 110 m aidat, alkuerät (Elmo Lakka)

12.00 N kiekko, karsintaryhmä B (Salla Sipponen, Sanna Kämäräinen)

12.30 M 800 m, alkuerät

13.30 N keihäs, karsintaryhmä A (Jenni Kangas)

15.00 N keihäs, karsintaryhmä B

20.15 N seiväs, finaali

20.20 N kuula, 7-ottelu (Huntington)

20.25 N 100 m aidat, välierät (Nooralotta Neziri, Reetta Hurske)

20.45 M korkeus, karsinta

20.50 N 400 m, välierät

21.15 M 400 m aidat, finaali

21.22 M keihäs, finaali (Antti Ruuskanen)

21.30 N 200 m, 7-ottelu (Huntington)

22.00 M 200 m, finaali

22.20 M 3 000 m esteet, finaali (Topi Raitanen)

22.50 N 100 m aidat, finaali (Neziri? Hurske?)