EM-tuomio: Oliver Helander sai itsensä näyttämään umpihölmöltä tv:ssä – jopa Seppo Rätykin sai sanottua enemmän - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

EM-tuomio: Oliver Helander sai itsensä näyttämään umpihölmöltä tv:ssä – jopa Seppo Rätykin sai sanottua enemmän

Ilta-Sanomien raati purkaa persoonalliseen tapaansa keskiviikon tapahtumat ja puheenaiheet EM-tuomiossa.

Seppo Räty (oik.) oli urallaan supliikkimies Oliver Helanderiin verrattuna.­

9.8.2018 6:23

Raadissa ovat IS:n yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo, kisoista paikan Berliinissä raportoiva toimittaja Atte Husu sekä Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Pekka Holopainen.

Näin he näkivät keskiviikon kisapäivän.

Pekka Holopainen

Puheenaihe: Turkin ja hieman yllättäen myös Israelin kaikki kärkiurheilijat ovat tuontitavaraa. Harvey, Copello tai Barnes ovat harvinaisia alkuperäisnimiä Anatolian seudulla. Ei kannata siis osoitella vain Qataria ja Bahrainia. Kansallisuusvaihdoksia on nyt vaikeutettu, ja viimeisellä hetkellä. Ensimmäinen uhri oli 18 metrin 3-loikkaaja Pedro Pablo Pichardo.

Varaslähtö: Ruotsi otti kaikkien aikojen varaslähdön sallimalla dopingtutkinnassa olevan Meraf Bahtan kilpailemisen. Toivoin kisojen alla Expressenissä, että Bahta ottaa mitalin, todetaan dopingurheilijaksi ja menettää mitalinsa. Siinä olisi pikku läksy sinisilmäisille länsinaapureille, jotka ottivat kympin pronssinaisen höpöpuheet todesta.

Tähti: Saksan 10-ottelija Arthur Abele, 32, ei pystynyt ottelemaan kertaakaan täyttä sarjaa 2009–13. Zürichin EM-kisoissa 2014 tuli 5. sija, mutta 2015 ja 2017 otteleminen oli taas terveyssyistä mahdotonta. Kun varttunut urheilija näistä lähtökohdista ottaa ensimmäisen arvokisamitalinsa, kultaisena, ei illan ykköstähteä tarvitse miettiä.

 

Päivän tyyli: Oliver Helanderin ohimarssi Berliinin olympiastadionin lehdistöalueella osoitti, ettei yleisurheilumaajoukkueen takavuosien höpönassuttelijoiden, kuten Mika Halvarin, Timo Tompurin, Tommi Hartosen tai Kimmo Kinnusen henkinen perintö luojan kiitos ole vielä kuopassa kuin kaulaansa myöten.

Päivän ilmiö: EM-kisojen toistaiseksi vahvin suomalaissuoritus nähtiin miesten kiekonheiton 5. kierroksella, kun länsinaapuria edustava Daniel Ståhl juhlisti yliastumista karjaisemalla: ”Perkele!” Juhani Tammisen kiekkokoulun alumni on nyt hävinnyt MM- ja EM-kullan yhteensä 25 sentillä.

Lauri Hollo

Puheenaihe: Ei 21-vuotiasta Alisa Vainiota olisi todellakaan kannattanut ilmoittaa kisojen 10 000 metrille, onneksi valmennusjohtaja Jorma Kemppainen tiesi tämän. Vainio juoksi ihan samanlaisessa hellekelissä Lappeenrannassa 33.27 ja olisi sillä ollut EM 15:s. Moniko suomalainen on sijoittunut paremmin?

Varaslähtö: Oliver Helanderin tyyli vastata TV-haastattelussa yhdellä sanalla tai jättää vastaamatta on äärimmäisen ärsyttävä. Lehdistölle hän ei puhunut mitään. Ei kai pakko ole, jos ei halua, mutta erittäin typerältä se näyttää. Seppo Rätykin sai sentään sanotuksi, että Saksa on paska maa. Sponsorit varmaan tykkäävät…

Tähti: Kristiina Mäkelä on huippuvireessä niin fyysisesti kuin henkisestikin. Hänen karsintaryhmänsä myöhästyi puoli tuntia teknisten vikojen takia. Monella meni herne nenään, Mäkelällä ei. Ensimmäisellä 14,24 ja loikkafinaalin mitalisuosikiksi. Fantastinen kunnonajoitus – ja itseluottamus.

Päivän tyyli: Vaimoni väitti, että yksi naisten kuulantyöntäjistä näytti näyttelijä Kari Hietalahdelta. Kiinnostuin ensi kertaa naisten kuulasta. Kukaan ei muistuttanut Hietalahtea millin vertaa, joten kävin peittelemässä vaimon sänkyyn. Mikko Leppilampeakaan ei näkynyt.

Arthur Abele juhli kymmenottelun EM-kultaa kotiyleisönsä edessä.­

Päivän ilmiö: Jos kaatuu 1 500 metrillä ja pääsee silti liki rullaillen finaaliin, on kyse isosta ilmiöstä. Lasse Virén kaatui aikanaan 10 000 metrillä ja voitti, mutta Norjan Filip Ingebrigtsen teki temput tonnivitosella. Ei näitä veljeksiä oikein voi edes ymmärtää.

Atte Husu

Puheenaihe: Missä vesi? Saksalainen laatu on oma käsitteensä. Se on toimivaa ja kestävää. Siksi hetken aikaa keskiviikkona tuntui suorastaan epätodelliselta, kun järjestäjät ilmoittivat juomaveden loppuneen stadionalueelta. Hellelukemat kun oli vaatimattomat 35. Järjestäjät saivatkin mm. mediakeskuksessa raikuvat aplodit kärrätessään porteista sisään jättimäisen lavan vesipulloja.

Varaslähtö: Kun Oliver Helander käveli toimittajajoukon ohi Paavo Nurmen kisoissa, nuoren miehen taustajoukot pahoittelivat tapahtunutta seuraavina päivinä. Ei siinä mitään kaikille sattuu pahoja päiviä. Keskiviikon mykkäkoulu oli kuitenkin päivän pohjanoteeraus. Tervetuloa aikuisten kekkereihin.

Ketä naiskuulantyöntäjää Kari Hietalahti muistuttaa?­

Tähti: Vielä noin tunti ennen keskiviikon iltafinaalien loppua Saksa oli kiinni kolmessa kultamitalissa. Ensin Fabian Heinle menetti kultamitalin viidennellä kierroksella ja hetkeä myöhemmin saman koki Christina Schwanitz viimeisellä kierroksella. Illan huipentanut 10-ottelu ei kuitenkaan pettänyt. Meine damen und herren, Arthur Abele!

Päivän tyyli: Saksalaiset osaavat rakastaa omiaan ja näyttää myös sen. Robert Harting, kiekonheiton olympiavoittaja ja kolminkertainen maailmanmestari sai unohtumattomat läksiäiset. Vaikka 33-vuotias paidanrepijä jäi kuudenneksi, Hartingia muistettiin tyylikkäällä jäähyväisvideolla stadionin jättimäisillä valotauluilla.

Päivän ilmiö: Jos länsinaapurit ovat härmäläisten keskuudessa olleet hannuhanhen maineessa, samaa ei voi sanoa kiekkotähti Daniel Ståhlista. Vuosi sitten hän hävisi MM-kullan kahdella ja nyt 23 sentillä. Molemmilla kerroilla edellä oli Liettuan Andrius Gudzius. Onkohan suomensukuisuudella jotain virkaa näissä tuloksissa?

Oliver Helander ei ollut juttutuulella – tälläkään kertaa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?