Naisjuoksija halusi olla Las Vegasin paras prostituoitu: ”Tämä on parempaa kuin olympialaiset” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Naisjuoksija halusi olla Las Vegasin paras prostituoitu: ”Tämä on parempaa kuin olympialaiset”

Suzy Favor Hamilton päätyi menestyksekkään juoksu-uransa jälkeen prostituoiduksi. Nyt 50 vuotta täyttänyt yhdysvaltalainen haluaa kertoa mielenterveysasioista.

Suzy Favor Hamilton juoksi kolmissa kesäolympialaisissa. Nyt hän kiertää puhumassa mielenterveysasioista.

8.8.2018 17:17

Suzy Favor Hamiltonin salainen elämä paljastui vuonna 2012. Tuolloin The Smoking Gun -nettisivusto paljasti, että entinen huippujuoksija työskenteli prostituoituna Las Vegasissa.

Favor Hamilton kertoi tarinastaan vuonna 2015 ilmestyneessä kirjassaan. Favor Hamilton edusti Yhdysvaltoja kolme kertaa olympialaisissa, mutta onnellisimmillaan hän kertoi olleensa prostituoituna.

Keskiviikkona 50-vuotispäiviään viettänyt Favor Hamilton päätyi prostituoiduksi, koska hän kärsi mielialahäiriöstä. Sairaus todettiin vasta kuukausi sen jälkeen, kun Smoking Gun oli julkaissut paljastusjuttunsa.

Favor Hamilton kuvaili elämäänsä Vegasissa kirjassa mm. näin:

”Tapaaminen, josta juuri lähdin, oli yhdessä Las Vegasin hienoimmista hotellisviiteistä. Vartaloni hehkui mielihyvästä. Tämä on paljon parempaa kuin kilpailun voittaminen, ajattelin. Tämä on parempaa kuin olympialaisissa kilpaileminen.”

Favor Hamilton sai lapsen vuonna 2005 ja kärsi synnytyksen jälkeen masennuksesta. Ex-juoksija oli lähellä itsemurhaa 2007, mutta pääsi hoitoon ja sai lääkityksen psyykkisiin ongelmiinsa.

Lääkityksen sivuoireena oli ylikorostunut seksuaalinen aktiivisuus. Se johti siihen, että Favor Hamilton värväytyi Las Vegasissa toimivan seuralaispalvelun listoille salanimellä Kelly Lundy.

Suzy Favor Hamilton kilpaili kolmissa olympialaisissa. Kuva on Sydneystä vuodelta 2000.

Favor Hamilton voitti urallaan neljä Yhdysvaltojen mestaruutta 1 500 metrillä. Menestyksen vastapainona hän epäonnistui kaikissa olympialaisissa, joihin osallistui: Barcelonassa 1992, Atlantassa 1996 ja Sydneyssä 2000.

”Nyt kun olin omistautunut seksille, tarpeeni olla lyömätön makuuhuoneessa oli korvannut tarpeeni olla paras radalla. Mutta tämä oli vielä parempaa, koska vihasin voittamiselle välttämätöntä kilpailemista. Kaikki seuralaisena olemisessa oli nautinnollista. En halunnut palata entiseen elämääni. En koskaan.”

”Se ruokki maniaani”

Favor Hamilton on sanonut useissa haastatteluissa, että olisi yhä prostituoitu, jos hänen salaista elämäänsä ei olisi paljastettu.

– En halunnut jättää sitä maailmaa. Se ruokki maniaani.

Favor Hamilton tienasi suuria summia Vegasissa. Hän veloitti 600 dollaria (532 euroa) tunnista ja vuorokaudesta 6 000 dollaria (5 330 euroa).

– Raha oli huumaavaa, mutta se ei saanut minua liikkeelle, vaan jännitys, riskit, tabut, huomio, valta, seksi. Otin koko ajan askeleita eteenpäin, enkä koskaan saanut tarpeeksi, Hamilton kertoo BBC:n haastattelussa 2016.

Samassa haastattelussa Favor Hamilton kertoi, ettei häpeä sitä mitä teki, mutta katuu kyllä. Häpeä estää hänen mielestään toipumisen.

– Eniten satuttaa se, mitä rakastamani ihmiset ovat joutuneet käymään läpi.

Suzy Favor Hamilton esiintyi terveysalan konferenssissa New Yorkissa tammikuussa.

Itse hän kokee nyt olevansa tasapainoisempi ja onnellisempi.

– Olen itsenäisempi. Olen parempi vaimo, äiti ja ystävä kaiken tuloksena.

Veli teki itsemurhan

San Diego Times kertoi viime vuonna, että Favor Hamiltonin velikin kärsi kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Hän päätyi itsemurhaan vuonna 1999.

Favor Hamilton on viime vuosina esiintynyt puhujana mielenterveysasioita käsittelevissä tilaisuuksissa. Ex-juoksija on kiertänyt maata kertomassa omasta tervehtymisestään, sillä hän haluaa lisätä tietoisuutta mielenterveysongelmista.

– Ihmiset eivät ymmärrä tätä sairautta ja siihen liittyvää seksuaalisuutta. Koen, että olen pioneeri, joka voi puhua siitä.

– Seksi ja mielenterveysasiat tulevat kuitenkin aina leimaamaan minua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?