Tiistain EM-tuomio: Moukariringissä pyöri elävä monumentti antidopingtyön naurettavuudesta

Julkaistu:

Yleisurheilun EM
EM-tuomiossa Ilta-Sanomien raati purkaa persoonalliseen tapaansa päättyneen kisapäivän tapahtumat ja puheenaiheet.
Ilta-Sanomien raadissa ovat IS:n yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo, kisoista paikan Berliinissä raportoiva toimittaja Juha Kanerva sekä Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Pekka Holopainen.

Näin he näkivät toisen kisapäivän.

Pekka Holopainen

Puheenaihe: 50 kilometrin kävely saa kolme kertaa neljässä vuodessa suomalaisten urheilunystävien ihailevan huomion. Monesti on riittänyt, että laatta lentää ja miestä tuupertuu lasittunein katsein toimitsijoiden käsivarsille, mutta tällä kertaa tulos oli kaikille suuri pettymys, kun vain Berliinissä jo 2009 arvokisataivaltanut Jarkko Kinnunen hoippui maaliin.

Varaslähtö: Kun ollaan saksankielisessä Sveitsin naapurimaassa, luulisi ajanoton ja tv-toteutuksen toimivan täydellisesti. Ensimmäinen finaalipäivä oli tässä mielessä negatiivinen yllätys. Tv-ruudun kello toimi silloin kun toimi, kävelyn tilanneseuranta oli surkeaa ja Arttu Vattulaisen loppuaika kympillä meni arvailuksi.

Tähti: Wojciech Nowicki taisi napata moukarivaltikan viime vuosien kuninkaalta Pawel Fajdekilta. Puolalaiskaksikkoa yhdistää kiinnostava asia, kumpaakin valmentaa nainen. Tällainen on yleisurheilumaailmassa aika harvinaista ja arvomaailmaltaan Puolan kaltaisessa maassa erityisesti.

Päivän tyyli: Amerikassa puhutaan aseiden 3D-tulostuksesta, mutta näemmä tulostimella voi tehdä jo ihmisenkin. Ruotsin 10-ottelija Fredrik Samuelsson muistuttaa otsanauhaansa myöten nuorta Björn Borgia.

Päivän ilmiö: Nykyään ilmeisesti kuntoiluveteraaniksi laskettava Ivan Tihon pyörähteli moukaripaikalla kuudenneksi. Antidopingtyön uskottavuuden nimissä valkovenäläinen on kuin elävä monumentti järjestelmän naurettavuudesta ja tilanteen toivottomuudesta.

Juha Kanerva

Puheenaihe: Saksalaislehdet ovat hehkuttaneet kisojen alla kuulantyöntäjä David Storlia, joka jäi finaalissa puolalaisten jalkoihin. Naisten puolella palstat ovat täyttyneet Gina Lückenkemperistä kertovista jutuista. Bayer Leverkusenin juoksija täytti odotukset rynnimällä satasen hopealle ennen Alankomaiden Dafne Schippersiä.

Varaslähtö: Saksalaiset ovat mainostaneet myyneensä olympiastadionin täyteen, mutta tiistain aamupäiväkilpailujen aikana läntisen Berliinin jättiläisstadion ammotti tyhjyyttään, eivätkä lehterit täyttyneet illallakaan. Katsomot olivat korkeintaan puolillaan. Jatkossa väkeä näkynee enemmän kannustamassa omiaan.

Tähti: Topi Raitanen juoksi elämänsä kisan, ja sen hänelle tosiaan soi. Suunnistustaustainen nuori mies on harvinaisen peloton ja ennakkoluuloton urheilija, joka on uskaltanut hakea oppia maailmalta. Eikä Raitanen epäröi lausua näkemyksiään urheiluun liittyvistä ilmiöistä. Iso käsi finaalipaikasta ja komeasta uudesta ennätyksestä.

Päivän tyyli: Puolalaiset kansantanssit. Polakit nappasivat kaksoisvoiton niin miesten moukarinheitossa kuin kuulassakin. Puolalaiset pitävät itseään suurvaltana, ja jos valtiot laitettaisiin järjestykseen eri painoisten välineiden heittämisellä, niin kuningas August Väkevän perilliset olisivat oikeasti suurvalta.

Päivän ilmiö: Olutmaana tunnetussa Saksan kesän puheenaihe on ollut vesi. Berliiniläiset kuluttivat heinäkuussa 22 miljardia litraa vettä, ja sama meno näyttää jatkuvan elokuussa. Vesipisteet olivat ahkerassa käytössä niin kaupungilla kuin Olympiastadionilla. Olutkin virtaa, mutta vähemmän kuin joskus ennen.

Lauri Hollo

Puheenaihe: 50 kilometrin kävely yli 30 asteessa on kuin tantraseksi saunanlauteilla. Ukkoja putoili jo ennen puolimatkaa asfalttiin, ja tiputusletkut loppuivat varmaan kesken. Jarkko Kinnunen hoiperteli maaliin ainoana suomalaisena, sitten filmi katkesi. Dohassa 2019 ja Tokiossa 2020 ei ole yhtään kivempaa.

Varaslähtö: Ivan Tihon, 42 vuotta, kolme dopingkäryä kovista aineista, silti mukana kisoissa – ja numerolapussa lukee I Run Clean. Minä kun olen luullut, että kahdestakin kärystä tulee elinikäinen kilpailukielto. Esimerkkitapaus siitä, miksi antidopingtyö tuntuu joskus isolta vitsiltä.

Tähti: Dina Asher-Smith paukutti naisten satasella nollatuuliin maailman kärkiajan ja Britannian ennätyksen 10,85. Huikea startti ja kiihdytys, eikä loppujuoksussakaan mitään vikaa. Jos ihmeitä ei tapahdu, voittaa myös 200 metriä ja alittaa 22 sekuntia. Kuka muistaa enää Dafne Schippersiä?

Päivän tyyli: Lankutus. Ranskan kaikki kolme 10-ottelijaa hukkasivat lankun ja astuivat hyppynsä yli pituudessa. Melkoinen joukkuetaktiikka. Kevin Meyer olisi ollut jopa ME-kunnossa. Pieni vihje täältä peräpohjolasta: olisiko toisella hypyllä ollut parempi varmistella tulos?

Päivän ilmiö: Topi Raitasesta voi jo nyt käyttää termiä ilmiö. Huikea suoritus esteiden alkuerässä! Tässä on kaikki eväät totaaliseen jättipaukkuun finaalissa, alkuerässä paljon kovemmat ja kokeneemmat karjut näyttivät statisteilta HKV:n mieheen nähden. Terveisiä Jukka Keskisalolle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt