50 kilometrin kävelystä tuli Jarkko Kinnuselle uskomaton kärsimysten tie – latoi suoraa tekstiä poistuttuaan lääkintäteltasta - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

50 kilometrin kävelystä tuli Jarkko Kinnuselle uskomaton kärsimysten tie – latoi suoraa tekstiä poistuttuaan lääkintäteltasta

Konkarin uran 20. kuninkuusmatka oli tuskien taival.

Jarkko Kinnunen oli kovilla 50 kilometrin kävelyssä.­

7.8.2018 16:47

Kilpakävelyn kuninkuusmatka eli 50 kilometriä avasi Berliinin EM-kilpailujen finaalit.

Suomalaisittain kisassa eläteltiin jopa mitalitoiveita, jotka oli pääasiassa ladottu tilastoissa toisena olleen Aku Partasen, 26, harteille. Lopputulos oli kuitenkin karu.

Ensin Partasta vuotta nuorempi Aleksi Ojala kannettiin paareilla pois radalta 30 kilometrin kohdalla, ja noin kymmenen kilometriä myöhemmin myös Partanen joutui turvautumaan samanlaiseen kuljetukseen.

Maltillisesti matkaan lähtenyt Jarkko Kinnunen, 34, oli lopulta kisassa ainoa maaliin selvinnyt suomalainen. Kolmen tunnin ja 50 minuutin alitusta metsästänyt Kinnunen ylitti maalilinjan ajassa 4.24.59 ja oli 26:s.

Jarkko Kinnunen oli vaikeuksissa kisan jälkeen.­

Aika on Kinnusen uran heikoin, yli 14 minuuttia hitaampi kuin hänen ensimmäinen noteerauksensa kuninkuusmatkalta. 20 startistaan Kinnunen on keskeyttänyt vain kaksi, mutta tiistaina Berliinin EM-savotasta oli lähellä tulla kolmas.

– Keskeytys kävi mielessä monta kertaa. Oli kauhea, aivan järkyttävä jano. Suuta kuivasi koko ajan. Sitten kun join tavallaan mielihalulleni, tavarat lensivät pihalle ja oli taas jano. Siitä seurasi se, että takareidet alkoivat krampata vuorotellen. Se johtui yksinkertaisesti nestehukasta, Kinnunen sanoi Ilta-Sanomille päästyään ulos lääkintäteltasta, jonne hänet oli autettu maaliintulon jälkeen.

– Nieleskelen tätä hetken aikaa, kaivan pään montusta ja istun alas miettimään, voisiko tämän mahani leikata tai pääni vaihtaa. Tosi tylsä maha mulla on ainakin, Kinnunen sanoi ja pyöritteli päätään.

Jarkko Kinnunen vietiin kisan jälkeen lääkintätelttaan.­

Hän kertoi yllättyneensä tankkausongelmista, sillä kilpailu alkoi suunnitellusti. Jalasjärven Jalaksen kävelijä jättäytyi pääjoukon taakse kyttäysasemiin ja keskittyi toteuttamaan omaa vauhdinjakoaan.

Vatsaongelmat alkoivat kuitenkin puolimatkassa, minkä jälkeen kisasta tuli pelkkä selviytymistaistelu. Kinnunen kertoi juoneensa väkisin nestettä joka kierroksella, mutta mikään ei pysynyt sisällä.

– Jo kolmenkympin jälkeen tuli sellainen fiilis, että tullaanko tässä ylipäätään maaliin. Radan varrelle oli kuitenkin tullut tosi paljon suomalaisia, joiden kannustus auttoi aina yhdeltä paikalta toiselle. Se oli valtava tuki. Ihan hemmetin iso kiitos kaikille heille, Kinnunen sanoi.

Jarkko Kinnunen taisteli maaliin asti.­

Raskaasta takaiskusta huolimatta Kinnunen vakuuttaa jatkavansa kilpakävelyn parissa.

– En rupea synkistelemään liiaksi, että harkitsisin edes lopettamista. Tässä kisassa oli kuitenkin iskun paikka. Lähdin mielessäni 3.50:n alitus, ja se olisi ollut tänään kova aika se.

Tiistaina Kinnusen tavoitteeseen ylsi vain neljä urheilijaa.

Mestaruuden vei vasta 23-vuotias Ukrainan Maryan Zakalnytskyy, joka ylitti maalilinjan ajassa 3.46.32. Hopeaa sai Slovakian Matej Toth, 3.47.27, ja pronssia ennätyksensä 3.47.59 kävellyt Valko-Venäjän Dzmitry Dziubin. Norjan Håvard Haukenes jäi neljänneksi ajalla 3.48.35.

50 kilometrin kisan tulokset

1) Marian Zakalnitskii Ukraina 3.46.32, 2) Matej Toth Slovakia 3.47.27, 3) Dzmitri Dziubin Valko-Venäjä 3.47.59, 4) Håvard Haukenes Norja 3.48.35, 5) Carl Dohmann Saksa 3.50.27, 6) Rafal Augustyn Puola 3.51.37, 7) Rafal Sikora Puola 3.52.56, 8) Nathaniel Seiler Saksa 3.54.08, 9) Jose Ignacio Diaz Espanja 3.55.28, 10) Marco De Luca Italia 3.55.47, ...26) Jarkko Kinnunen Suomi 4.24.59. Suomen Veli-Matti "Aku" Partanen ja Aleksi Ojala keskeyttivät.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?