Hurjaa draamaa EM-kävelyssä: Jarkko Kinnunen taisteli väkisin maaliin, vietiin lääkintätelttaan – IS seurasi kisaa

Julkaistu: , Päivitetty:

Yleisurheilun EM
EM-kisojen raastavat kävelykilpailut käytiin helteisessä Berliinissä.
Suomen Jarkko Kinnunen sijoittui 26:nneksi miesten 50 kilometrin kävelyssä yleisurheilun EM-kilpailuissa. Kinnusen aika oli 4.24.58. Ukrainalaisvoittaja Marian Zakalnitskii käytti 50 kilometriin 3.46.32. Slovakian Matej Toth oli toinen ja Valko-Venäjän Dzmitri Dziubin kolmas.

Aleksi Ojala keskeytti kilpailun puolimatkassa ja hänet vietiin tiputukseen sairaalaan. Myös Veli-Matti ”Aku” Partasen kilpailu päättyi ennen aikojaan paarikyytiin. Partanen keskeytti ennen 40:ää kilometriä.

Suomalaiskolmikko oli kilpailun alkupuolella hyvin kärkivauhdissa, mutta kolmikolle tuli ongelmia nesteen imeytymisessä. Myös kova kuumuus kiusasi kilpailijoita.

IS seurasi dramaattisen kisan kulkua:

Kinnunen taisteli maaliin!

Miesten kisassa kaksi suomalaista, Aku Partanen ja Aleksi Ojala joutuivat keskeyttämään ääriolosuhteissa käydyn raastavan matkan, mutta kokenein suomalaiskävelijä Jarkko Kinnunen taisteli väkisin maaliin.

Moninkertaisen arvokisakävijä Kinnusen aika oli 4.24.59, mikä on yli puoli tuntia enemmän kuin on hänen kymmenen parhaan kävelynsä keskiarvo.

Kinnunen kiidätettiin heti lääkintätelttaan tämän ylitettyä maaliviivan.

Suomen joukkueen lääkärin mukaan Kinnunen ei ole haastateltavissa vielä vähään aikaan.

Huima hopeataisto

Zakaltnytski otti vakuuttavan voiton. Hän vei EM-kultaa yli minuutin erolla.

Hopeasta käytiin tiukka taisto. Toth pudotti viimeisellä kilometrillä kintereiltään Dzubinin, joka otti pronssia. Haukenes oli neljäs.

Partanen joutui keskeyttämään

Kisan alussa kärkiryhmässä edennyt Aku Partanen on joutunut keskeyttämään. Partasen joutui vaikeuksiin 30 kilometrin kävelyn jälkeen ja joutui oksentamaan. Helteisessä säässä käyty kisa otti koville.

Valmentaja Valentin Kononen epäili Ylen haastattelussa, että Partasen romahdus liittyi lämpöhalvauksen tyyppiseen ongelmaan.

– Kisa oli selviytymistä, Kononen sanoi.

Valmentaja tapasi Ojalan

Ojalan kisa päättyi drmaattisesti, kun hän tuupertui radan pintaan ja joutui tiputukseen. Ilta-Sanomat tapasi kisapaikalla Aleksi Ojalan valmentajan Jani Lehtisen, joka piipahti lääkintäteltassa tapaamassa suojattiaan.

Lehtinen kertoi Ojala oli jo tajuissaan. Lue asiasta lisää tästä.

44 kilometrin kohdalla mitalisijoissa ovat kiinni Zakaltnytski, Dzubin ja Haukenes. Toth on neljäntenä noin 20 sekunnin päässä Dzubinista ja Haukenesista.

Raitanen jatkoon esteissä

Kävelyn ollessa yhä käynnissä tulee iloinen suoritus Berliinin olympiastadionilta. Topi Raitanen voitti oman alkueränsä 3 000 estejuoksussa. Raitanen teki oman ennätyksensä ajalla 8.28, 48.

Raitasesta tuli maanantaina alkaneiden Berliinin EM-kisojen ensimmäinen suomalaisurheilija, joka otti kisoissa jatkopaikan.

10 kilometriä jäljellä

Zakaltnytski johtaa, kun 40 kilometriä on kävelty. Valko-Venäjän Dmitri Dzubin on jäljessä 32 sekuntia ja Haukenes 33 sekuntia kärkeä. Toth on neljäntenä. Hän on pronssisijalla olevasta norjalaisesta 13 sekunnin päässä.

Olympiavoittaja menetti asemiaan

Kävelykisaa 31 kilometriin asti johtanut Matej Toth on pudonnut kolmanneksi. Kisaa johtavan Zakaltnytskin lisäksi myös Norjan Håvard Haukenes on ohittanut Tothin.

Partanen jää lisää

Zakaltnytski on vankasti kiinni johtopaikassa. 34 kilometrissä ukrainalainen johtaa Tothia jo 19 sekunnilla.

Partanen on pudonnut yhdenneksitoista. Ero kärkeen on jo 2.27.

Partanenkin pulassa!

Kisan kärkijoukossa pitkään ollut Aku Partanenkin on vaikeuksissa. Ylen tv-lähetyksessä sanottiin, että Partanen joutui pysähtymään oksentamaan.

Siinä vaiheessa kisaa oli taivallettu noin 32 kilometriä. Partanen oli kisassa tuolloin seitsemäntenä. Eroa kärkeen 1.09 ja pronssisijaan 44 sekuntia.

Kärkitaisto tiivistyi

Maryan Zakaltnytski on huimassa vauhdissa. 31 kilometrin kohdalla ukrainalainen ajoi aiemmin yli 20 sekunnilla kisaa johtaneen Tothin kiinni.

Zakaltnytski otti juottopaikalla saman tien kisan johtopaikan. Partanen on nyt seitsemäntenä.

Ojala joutui tiputukseen

Aleksi Ojalan kisa päättyi dramaattisesti. Aiemmin kisassa Ojala joutui oksentamaan. Runsaan kahden tunnin taistelun jälkeen Ojala kisa päättyi keskeytykseen.

Ojala jouduttiin viemään reitiltä paareilla tiputukseen kisapaikan lääkintätelttaan.

Ukrainalainen huippuvauhdissa

Ukrainan Maryan Zakaltnytski teki kisassa nopean nousun 26 ja 28 kilometrin välillä. Hän saavutti ensin ryhmän, jossa Aku Partanen on mukana. Ukrainalainen ohitti ryhmän ja nousi kisan kakkossijalle.

Kinnunen vaikeroi

Kisaa reitin varrella seuraava IS:n Atte Husu raportoi Jarkko Kinnusen vaikeuksista noin 25 kilometrin kohdalta.

– Kaikki tulee ulos, Kinnunen huutaa ja toistaa huudon hetkeä myöhemmin.

26 kilometrissä Tothin ero Partaseen ja muuhun kärkiryhmään on 15 sekuntia.

Tothin takana olevassa ryhmässä on enää neljä kävelijää. Italian Marco de Luca putosi vauhdista ja Unkarin Maite Hellebrandt joutui keskeyttämään. Hän loukkasi nilkkaansa astuttuaan kisan aikana juomapullon päälle.

Kaksi suomalaista vaikeuksissa

Olympiavoittaja Matej Toth otti 22 kilometrin kohdalla runsaan 5 sekunnin eron muuhun kärkijoukkoon, jossa Partanen on mukana.

Aleksi Ojala ja Jarkko Kinnunen ovat reitillä vaikeuksissa. Molemmat joutuivat pysähtymään hetkeksi oksentamaan, mutta he lähti jatkamaan matkantekoa.

24 kilometrin kohdalla Toth oli venyttänyt etumatkansa kärjessä 8 sekuntiin.

Ojala taipui

20 kilometrin kohdalla kärkiryhmä on kaventunut seitsemään kävelijään. Aleksi Ojala on pudonnut joukosta kymmenenneksi.

Jarkko Kinnunen taivaltaa kärkiryhmän takana, kahdeksannella sijalla.

Kärkijoukosta tiettävästi kolmella urheilijalla on varoitus. Ojala on yksi heistä.

Toth lisäsi vauhtia

15 kilometrin kohdalla olympiavoittaja Matej Toth nousi kärkeen, lisäsi vauhtia ja sai kärkiryhmään eloa. Parinkymmenen kilometrin kohdalla kärkiryhmässä on edelleen kahdeksan kävelijää.

10 km: Suomalaiset kärkikymmenikössä

Suomen trio oli hyvissä asemissa kisan alkuvaiheessa. 10 kilometrin kohdalla Partanen ja Ojala olivat kahdeksan miehen kärkijoukossa ja Kinnunenkin kymmenen kärjessä.

Lähtö

Berliinissä oli lämmintä vähän yli 20 astetta lähdön hetkellä, mutta yli kolmetuntisen rääkin aikana aikana lämpötila noussee yli 30 asteeseen.

Esimerkiksi Partanen on pyrkinyt valmistautumaan rääkkiin tekemällä harjoituksensa kuumina ajankohtina. Lisäksi hän on ennen lähtöä viilentänyt itseään varta vasten kehitetyllä kylmäliivillä, josta Partanen kertoi IS:lle Berliinissä sunnuntaina.

Lappeenrannan Urheilumiesten Partanen, 26, käveli maaliskuun lopussa Slovakian Dudincessa ennätyksensä 3.44.43.

Tiistain ohjelma EM-kisoissa:

9.35 M 50 km kävely* Aku Partanen, Jarkko Kinnunen ja Aleksi Ojala

9.35 N 50 km kävely* Tiia Kuikka

10.30 M 100 m, 10-ottelu Elmo Savola

10.40 M kiekko, karsintaryhmä A

11.00 N 400 m aidat, alkuerät Viivi Lehikoinen

11.10 N kuula, karsinnat Senja Mäkitörmä

11.30 M pituus, 10-ottelu

11.35 M 400 m, alkuerät

12.05 N 800 m, alkuerät Sara Kuivisto

12.10 M kiekko, karsintaryhmä B

12.40 M 3000 m esteet, alkuerät Topi Raitanen

12.50 M kuula, 10-ottelu

Sara Kuivisto juoksee 800 metrin alkuerissä tiistaina. (KUVA: Tommi Anttonen / Lehtikuva)

19.30 M korkeus, 10-ottelu

19.45 M moukari, finaali

20.05 N seiväs, karsinnat Wilma Murto ja Minna Nikkanen

20.05 N 100 m, välierät

20.30 M 100 m, välierät

20.55 M 400 m aidat, välierät

21.20 M 10000 m, finaali Arttu Vattulainen

21.33 M kuula, finaali

22.00 M 400 m, 10-ottelu

22.30 N 100 m, finaali

22.50 M 100 m, finaali

Juttu päivitetty klo 16.29. Lisätty mm. tulokset.

50 kilometrin kisan tulokset

50 km kävely: 1) Marian Zakalnitskii Ukraina 3.46.32, 2) Matej Toth Slovakia 3.47.27, 3) Dzmitri Dziubin Valko-Venäjä 3.47.59, 4) Håvard Haukenes Norja 3.48.35, 5) Carl Dohmann Saksa 3.50.27, 6) Rafal Augustyn Puola 3.51.37, 7) Rafal Sikora Puola 3.52.56, 8) Nathaniel Seiler Saksa 3.54.08, 9) Jose Ignacio Diaz Espanja 3.55.28, 10) Marco De Luca Italia 3.55.47, ...26) Jarkko Kinnunen Suomi 4.24.59. Suomen Veli-Matti "Aku" Partanen ja Aleksi Ojala keskeyttivät.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt