Yleisurheilun EM-kisojen ”varmin kultamitalisti” ei ole tervetullut Berliiniin – merkittävä vaikutus Suomen mitalihaaveille - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Yleisurheilun EM-kisojen ”varmin kultamitalisti” ei ole tervetullut Berliiniin – merkittävä vaikutus Suomen mitalihaaveille

Pedro Pablo Pichardo ei saa edustaa Portugalia EM-kisoissa. Se vain parantaa Simo Lipsasen mitalisaumoja.

Pedro Pablo Pichardo Dohan Timanttiliigan kisassa.

7.8.2018 7:18

Sen piti olla varmaa jo etukäteen: miesten kolmiloikan kauden kärkinimi, Kuubasta Portugalin lipun alle vaihtanut Pedro Pablo Pichardo ei saa edustaa uutta kotimaataan tällä viikolla Berliinin EM-kilpailuissa.

Kun urheilija vaihtaa kansalaisuudesta toiseen ja on jo ehtinyt edustaa arvokisoissa jättämäänsä maata, hän ei ole Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n sääntöjen mukaan arvokisoissa edustuskelpoinen kolmen seuraavan vuoden aikana.

Pichardon kohdalla panna on voimassa 27. elokuuta asti, jolloin on kulunut kolme vuotta Pekingin MM-finaalista. Tuolloin Pichardo teki Kuuballe viimeisen palveluksensa, hopeisen sellaisen.

EM-kisat järjestävä Euroopan yleisurheiluliitto EA on osa IAAF:ää, joka tekee päätökset muun muassa kansalaisuuksiin liittyvissä kysymyksissä.

Vaikka kansalaisuuden vaihtoa koskeva sääntö on selvä ja miesten karsinta hypätään jo perjantaina, vielä sunnuntaina oli epäselvää, saako Pichardo sittenkin kilpailla. Hänen nimensä nimittäin oli karsintaan ilmoitettujen urheilijoiden joukossa.

Maanantaina 25-vuotias tähtiloikkaaja sai kuitenkin kasvoilleen märän rätin.

– Hän ei saa kilpailla näissä EM-kilpailuissa, EA:n norjalainen puheenjohtaja Svein Arne Hansen vastasi IS:n puhelinsoittoon mutta kieltäytyi avaamasta päätöstä sen enempää.

Pekingin MM-kisoissa Pedro Pablo Pichardo edusti vielä Kuubaa.

Myös Pichardon manageri Federico Rosa ei suostunut kommentoimaan asiaa.

Kun IS pyysi varhain maanantaina iltapäivällä IAAF:n tiedotuspäällikköä Yannis Nikolaouta avaamaan Pichardon tapauksen käsittelyä ja ennen kaikkea sen myöhäistä ajankohtaa, tämä ilmoitti vastaavansa asiaan lähituntien aikana. Vastausta ei ollut tullut puoleen yöhön mennessä.

Berliinin aikaan kello 21 Portugalin joukkueen tiedottaja kertoi IS:lle, että EA oli poistanut Pichardon nimen ilmoittautuneiden listalta.

– Hän on pettynyt mutta ymmärtää päätöksen. Yritimme kaikkemme, jotta hän saisi kilpailla, Portugalin joukkueen tiedottaja Antonio Costa kertoi IS:lle.

Pichardon sivussa pysyminen pitää miesten kolmiloikan EM-taiston huippujännittävänä, sillä tilastoissa 17,95 hypänneen ykköstykin takana on rutkasti tilaa: toiseksi parhaan tulos on 17,24 ja kymmenen kärki mahtuu 40 sentin sisälle. Kymmenentenä mitalitaistossa on Suomen Simo Lipsanen.

Simo Lipsanen Kalevan kisoissa.

Lipsasen manageri Jukka Härkönen ei kuitenkaan hyppinyt riemuissaan Pichardo-päätöksestä.

– On todella sääli, ettei hän saa kilpailla Berliinissä. Sen mahdollisuuden olisin hänelle suonut, Härkönen sanoo ja painottaa, ettei IAAF:n kansalaisuuksia koskeva päätöksenteko kestä tarkempaa tarkastelua.

Hän peräänkuuluttaa jämäkämpää linjaa.

–  Nyt asioita hyväksytään hiljaisesti, että esimerkiksi 15–16-vuotiaiden urheilijoiden passeja vaihdetaan. Näin on ollut jo pitkän aikaa, eikä todellisuuden eteen tehdä mitään.

Härkösen uransa aikana manageroimat urheilijat ovat saavuttaneet yhteensä yli sata arvokisamitalia. Härkösen mukaan Turkki ja Bahrain ovat kansalaisuuden siirroissa oma lukunsa.

– Niillä, joilla on rahaa, pystyvät tekemään näitä siirtoja, Härkönen sanoo.

Jukka Härkönen

Hän korostaa myös, että jatkuvasti käynnissä olevassa kansalaisuuspelissä on myös inhimillinen puolensa.

– Se on iso asia perheelle jossain Keniassa, Eritreassa, Ugandassa tai Etiopiassa, jos 15–16-vuotias poika tai tyttö voi turvata perheensä toimeentulon.

Härkönen sanoo tuntevansa Pichardon tapauksen hyvin mutta pitää yksityiskohdat omana tietonaan.

– Se, että Pichardo on päässyt pois Kuubasta harjoittamaan ammattiaan kuin muutkin kanssakilpailijansa, on hänelle todella hieno juttu, Härkönen sanoo.

Vaikka Pichardo ei saa vielä edustaa Portugalia arvokisoissa, hän on jatkuvasti vapaa osallistumaan muihin kisoihin. Arvokisadebyytti uuden maansa väreissä tapahtuu varmasti Dohan MM-kisoissa 2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?