Dopingrikkeestä epäilty Ruotsin mitalitoivo pääsemässä EM-kisoihin – näin erikoisesti iso pomo puolustaa supertähden rikettä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Dopingrikkeestä epäilty Ruotsin mitalitoivo pääsemässä EM-kisoihin – näin erikoisesti iso pomo puolustaa supertähden rikettä

Ruotsalaisjuoksija Meraf Bahtaa epäillään dopingrikkomuksesta.

Meraf Bahta on valittu Ruotsin EM-joukkueeseen, mutta vielä ei ole täysin selvää, saako hän kilpailla ensi viikolla Berliinissä alkavissa kisoissa.­

4.8.2018 13:30

Ruotsin yleisurheilun kirkkaimpiin tähtiin lukeutuva kestävyysjuoksija Meraf Bahta on joutunut valmistautumaan ensi viikolla alkaviin EM-kisoihin suuren kohun ja epätietoisuuden keskellä.

Viime viikolla tuli ilmi, että Bahtaa epäillään dopingrikkomuksesta; hänen on kerrottu jättäneen kolme kertaa 12 kuukauden aikana raportoimatta olinpaikkansa antidopingsääntöjen mukaisesti ja näin jättäneen väliin kolme mahdollista dopingtestiä.

Sääntöjen mukaan urheilijoiden on ilmoitettava päivittäiset olinpaikkansa, jotta dopingtestaajat löytävät heidät tarpeen mukaan. Kolmesta puutteellisesta raportoinnista voi seurata kahden vuoden kilpailukielto.

Ruotsin yleisurheiluliitto on ilmoittanut, ettei se aio sulkea Bahtaa EM-kisoista, sillä tapauksen tutkiminen on kesken. Liiton puheenjohtaja Björn O. Nilsson on nyt puolustanut Dagens Nyheterin haastattelussa (juttu maksumuurin takana) Bahtaa ja selittänyt, miksi tähtiurheilija epäonnistui raportoimaan olinpaikkansa.

Lehden mukaan Bahtan kolmannen varoituksen syynä oli se, että urheilija ilmoitti olinpaikkatietonsa järjestelmään kaksi viikkoa myöhässä.

Nilssonin mukaan Bahta tarvitsee olinpaikkaraportointiin apua puutteellisen englannin kielen taitonsa vuoksi.

– Ongelmana on se, että Meraf ei ole koskaan onnistunut hallitsemaan tätä systeemiä itse. Ja jos joku muu tekee raportoinnin puolestasi, sen henkilön on tiedettävä treeniaikataulut. Systeemi ei ole käyttäjäystävällinen. Tämä ei kuitenkaan ole puolustus tapahtuneelle, ainoastaan mahdollinen selittävä tekijä, Nilsson kommentoi lehdelle.

Ruotsalaismedian mukaan Bahta saanee kilpailla Berliinissä epäselvyyksistä huolimatta. Aiemmin Ruotsin Antidopingin osastopäällikkö Tommy Forsgren arvioi Aftonbladetin haastattelussa, ettei olinpaikkaraportoinnin puutteista epäiltyä urheilijaa suljeta automaattisesti kilpakentiltä.

Eritrealaislähtöinen Bahta, 29, voitti 5000 metrin EM-kultaa Zürichissä 2014 ja saman matkan EM-hopeaa Amsterdamissa 2016.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?