Juoksijalupaus Viivi Lehikoinen kertoo 15-vuotiaana saamistaan ulkonäkökommenteista: ”Tuntuu törkeälle, olin selkeästi alaikäinen” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Juoksijalupaus Viivi Lehikoinen kertoo 15-vuotiaana saamistaan ulkonäkökommenteista: ”Tuntuu törkeälle, olin selkeästi alaikäinen”

Juoksijalupaus Viivi Lehikoinen ottaa rohkeasti kantaa puheenaiheeksi nousseeseen häirintään yleisurheilussa.

Viivi Lehikoinen juoksee Berliinin EM-kisoissa 400 metrin aidat.­

4.8.2018 11:06

Tutkimukset sen paljastavat: epäasiallista kohtelua ja seksuaalista häirintää esiintyy miltei kaikkialla.

Nuoret yleisurheilijatkaan eivät ole turvassa. Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) heinäkuisten 19-vuotiaiden MM-kisojen yhteydessä Tampereella teettämä kysely kertoo karua kieltään.

– Alustavat havainnot viittaavat, että väärinkäytön ja häirinnän esiintyvyys urheilussa on linjassa laajemman yhteisön kanssa, IAAF:n terveys- ja tiedeosaston lääketieteellinen johtaja Paolo Emilio Adami kertoo tiedotteessa.

IAAF:n neuvosto hyväksyi viime viikolla Buenos Airesissa kannanoton, jolla halutaan suojella urheilijoita väärinkäytöksiltä. Samalla IAAF aikoo noudattaa hyvää hallintotapaa ja patistaa kaikkia lajin piirissä toimivia käyttäytymään asianmukaisesti.

Lehikoinen vastasi kyselyyn

Tampereella kilpaillut ja aikuisten EM-kisoihin Berliiniin valittu aitajuoksija Viivi Lehikoinen, 18, pitää IAAF:n toimintaa oikeana. Lehikoinen oli yksi yli 500 urheilijasta, joka otti osaa kyselyyn.

– Seksuaalinen häirintä on ollut aika paljon esillä mediassa. Hyvä, että kyselyitä tehdään ennen kuin mitään vakavampaa tulee esiin, Lehikoinen miettii.

Viivi Lehikoinen sijoittui Tampereella heinäkuussa järjestetyissä nuorten MM-kisoissa yhdeksänneksi 400 metrin aidoissa.­

Tieto siitä, että nuoret urheilijatkin kärsivät häirinnästä yhtä lailla muiden ihmisryhmien tapaan, ei suoranaisesti yllätä 18-vuotiasta Lehikoista.

– Yleisurheilussa naisilla on pienet vaatteet, mikä saattaa osaltaan lisätäkin häirintää. Tämä ei kuitenkaan oikeuta ketään sanomaan törkeyksiä, edes urheilijoille, jotka tuovat ehkä muita enemmän omaa itseään ja vartaloaan esille.

– Toisaalta olen henkilökohtaisesti yllättynyt, sillä itse en ole joutunut kohtaamaan epäasiallista käytöstä.

Kohdannut asiattomuuksia

Asiattomuudet eivät ole Lehikoiselle toki tyystin vieraita.

– Netissä saan jotain epäasiallisia viestejä tuntemattomilta, mutten koskaan mitään hirveää. Viestejä ei kuitenkaan ole pakko lukea. Olisi ihan eri asia, jos häirintä tapahtuisi kasvotusten ja vielä tuntisi häiritsijän henkilökohtaisesti.

Viivi Lehikoinen ei kaipaa kehoonsa tai ulkonäköönsä liittyviä kommentteja.­

Häiritsevät viestit liittyvät useimmiten itse urheiluun. Esimerkiksi heikosti sujunut alkukausi toi heti ikävämpää palautetta. Lehikoinen myöntää, että liika negatiivinen palaute voi vaikuttaa myös tekemiseen.

– Enemmän saan kuitenkin ulkomuotoon, esimerkiksi peppuun liittyviä heittoja. Ne ovat tavallaan positiivisia, mutten kyllä koe niitä sellaisina, sillä urheilu on ammattini. Mikä oikeus tuntemattomilla on kommentoida kehooni liittyviä asioita? Lehikoinen kysyy.

Ikävä muisto

Lehikoisen ikävin muisto on muutaman vuoden takaa. Tuolloin vasta 15-vuotias Lehikoinen sai lukea, miten ihmiset kommentoivat sosiaalisessa mediassa hänestä julkaistua valokuvaa.

– Minua kutsuttiin seksikkääksi nuoreksi urheilijaksi tai jotain vastaavaa. Varsinkin näin jälkikäteen ajateltuna se tuntuu aika törkeälle, sillä olin tuolloin vielä selkeästi alaikäinen.

Osa kommentoijista korosti Lehikoisen ikää, ja lopulta seksikkyyttä korostanut henkilö poisti kommenttinsa.

Viivi Lehikoisen tyylinäyte viime kesältä.­

– Yleisurheilussa nousee esille paljon nuoria, jotka pärjäävät aikuisten sarjoissa. Kommentoijat eivät monesti edes ymmärrä tätä, Lehikoinen hämmästelee.

Vakavat seuraukset

Kannanotossaan IAAF korostaa, että häirinnällä ja väärinkäytöllä voi olla tuhoisia vaikutuksia ihmisen henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin.

– Tämä koskee erityisesti nuoria urheilijoita, joiden itsevarmuus on vasta muodostumassa. Häirintä voi vaikuttaa aika paljonkin.

Lehikoisella ei ole tietoa, että hänen lähimpiäkään urheilijakumppaneita olisi häiritty vakavammin.

– Olen kuitenkin kuullut, että joillekin on lähetetty asiattomia kuvia ja videoita. Varmasti vakavampaakin häirintää esiintyy.

Into osallistua kyselyyn kertoi IAAF:n mukaan nuorten urheilijoiden avoimuudesta. Kyselyn tuloksista kerrotaan tarkemmin joulukuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?