Asiantuntijalta murskakritiikkiä Urheiluliiton EM-valintasekoilulle: ”Tällaista tyrimistä en muista aiemmin tapahtuneen” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Asiantuntijalta murskakritiikkiä Urheiluliiton EM-valintasekoilulle: ”Tällaista tyrimistä en muista aiemmin tapahtuneen”

Maria Huntingtonin ja Alisa Vainion valintakohut hämmästyttävät IS:n yleisurheiluasiantuntijaa Lauri Holloa.

Maria Huntingtonin ja Alisa Vainion tilanteista on riittänyt puhetta viime päivinä.

3.8.2018 8:19

Suomen urheiluliiton huolimattomuus oli jättää seitsenottelija Maria Huntingtonin vaille EM-kisapaikkaa. 21-vuotias lahjakkuus joutui jännittämään yön yli valintaansa, sillä SUL oli unohtanut nimetä hänet ns. odotuslistalle, josta poimitaan viimeiset urheilijat kisoihin.

Liitto oli erehdyksessä syöttänyt Huntingtonin korkeushyppyyn ja merkinnyt hänelle tulokseksi 180. Häntä ei oltu merkitty lainkaan seitsenotteluun. Lopulta liitto sai Huntingtonin mukaan kisoihin ylimääräisenä kilpailijana.

Ilta-Sanomien yleisurheiluasiantuntija Lauri Holloa tilanne ei naurata.

– Suomessa on nähty vuosien varrella kaikenlaisia valintahässäköitä, mutta tällaista tyrimistä en muista aiemmin tapahtuneen. Näppäinvirheitä voi sattua piirikilpailuissa, mutta EM-paikan ollessa kyseessä ei saisi missään nimessä käydä, Hollo sanoo.

– Luojan kiitos, että kisapaikka järjestyi.

Alisa Vainio voitti Suomen mestaruuden 10 000 metrin juoksussa Kalevan kisoissa Jyväskylässä.

Hollo ihmettelee myös juoksijalahjakkuus Alisa Vainion tilannetta. SUL ei merkinnyt Vainiota ollenkaan 10 000 metrin kilpailun odotuslistalle, vaikka hän jäi EM-rajasta ainoastaan seitsemän sekuntia. Keskiviikkona julkistetuista kisaryhmistä kävi ilmi, että Vainio olisi päässyt kisoihin, jos hänen nimensä olisi vain laitettu odotuslistalle.

– En ymmärrä, miksei Vainion nimeä ollut listalla. Väkisin nousee kysymys, että miksi Urheiluliitto arvottaa urheilijoita eri tavalla? Jonkinlaista mielivaltaa käytetään, enkä tiedä siihen syytä. Onko sitten pärstäkerroin tai valmentajan pärstäkerroin? Vai pelätäänkö, että joukkue kasvaa liian isoksi?

Kyse ei nyt ole siitä, että Suomeen jahdattaisiin menestystä ja pikavoittoja täyttämällä osallistujalistat. Hollo muistuttaa, että arvokisakokemus on nuorille urheilijoille korvaamattoman tärkeää.

– On erittäin tärkeää, että Urheiluliitto huolehtii siitä, että nuoret urheilijat saavat näitä paikkoja, kun he ne ansaitsevat. Samaa kokemusta ei voi saada nuorten arvokisoista – Berliinissä katsomossa on 50 000 ihmistä, nuorten kisoissa tuhat.

Maria Huntington meinasi jäädä rannalle EM-kisoista Urheiluliiton virheen takia.

Arvokisakoneesta ulos jääminen voi myös olla taloudellisesti kova isku. Arvokisastatus madaltaa kynnystä sponsorien houkutteluun. Hollon mielestä Urheiluliitto jättää tilaisuuksia käyttämättä auttaa nuoria urheilijoita.

– Arvokisapaikalla on suuri merkitys urheilijan uralle. Sponsorien ovi aukeaa helpommin, kun on käynyt arvokisoissa. Se olisi käsittääkseni myös liiton etu. Ja voisi kuvitella, että heidän tehtävänsä on edistää urheilijoiden asemaa. Aika vähän sellaisia toimia on nähty, Hollo suomii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?