Alisa Vainio olisi päässyt EM-kisoihin, mutta SUL ei ilmoittanut häntä listalle – juoksija kuittasi tilanteen lyhyesti - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Alisa Vainio olisi päässyt EM-kisoihin, mutta SUL ei ilmoittanut häntä listalle – juoksija kuittasi tilanteen lyhyesti

Alisa Vainion, 20, tilastoaika olisi riittänyt EM-kympille, jos Suomen urheiluliitto olisi ilmoittanut hänet odotuslistalle.

Alisa Vaino sanoo olevansa iloinen, että on päässyt palaamaan juoksuradoille.­

2.8.2018 19:45

Berliinin EM-kisat eivät ole vielä edes alkaneet, mutta Suomen yleisurheilijoiden ja etenkin kotimaisen lajiliiton ympärillä on riittänyt puhetta.

Yksi keskustelunaihe on ollut kestävyysjuoksulupauksen Alisa Vainion tilanne. Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona, että Vainio, 20, olisi päässyt EM-radoille, jos Urheiluliitto olisi ilmoittanut hänet niin sanotulle odotuslistalle.

Koska Vainion nimeä ei löytynyt listalta, EM-matka jäi väliin. IS:n torstaina tavoittama Vainio suhtautui tapahtuneeseen tyynesti.

– Minulla ei ole oikein mielipidettä tähän. SUL toimi niin kuin parhaaksi näki. Kunnioitan päätöstä, oli mikä oli. Olen tyytyväinen, että pääsin niinkin lähelle rajaa ja haluan keskittyä tulevaisuuteen, Vainio kertoi tekstiviestitse.

Ilmoittautuminen EM-kisoihin päättyi maanantai-iltapäivänä. Euroopan maiden lajiliittojen piti ilmoittaa kyseiseen aikarajaan mennessä EM-rajan saavuttaneet urheilijansa ja urheilijat, jotka olisivat odotuslistalla.

Jos lajeittain hahmotellut osallistujamäärät eivät täyttyneet tulosrajan tehneistä, EM-lajeihin valittiin ilmoitettuja urheilijoita rankingsijoitusten perusteella.

Vainio on saanut kilpailla tällä kaudella pitkästä aikaa terveenä.­

Vainio yritti alittaa heinäkuussa naisten 10 000 metrin EM-tulosrajaa 33.20. Jyväskylän Kalevan kisoissa digitaalit pysähtyivät 33.32,77:ään ja Lapinlahdella 33.27,04:ään.

Jälkimmäinen aika olisi riittänyt Berliinin olympiastadionin lähtöviivalle.

– Alisa Vainio olisi päässyt EM-kympille, jos SUL olisi ilmoittanut hänet listalleen, Berliinissä Euroopan yleisurheiluliiton EA:n työryhmän konsulttina ollut Mirko Jalava sanoi IS:lle.

– Säännöt menevät niin, että käsittelyssä ovat ainoastaan maiden listoilleen ilmoittamat urheilijat, kansainvälisesti arvostettua Tilastopaja-palvelua pyörittävä Jalava korosti.

Jalava kertoi, että naisten kympillä oli vain kaksi ylimääräistä ilmoitettua, joista toinen oli juossut ajan 33.24 ja toinen 33.58. Jälkimmäistä urheilijaa ei otettu mukaan ison eron vuoksi. Työryhmä olisi kuitenkin valinnut kisoihin lähempänä EM-rajaa olleen urheilijan eli kyseisessä tapauksessa Vainion.

”Johonkin raja piti vetää”

Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen kertoi keskiviikkona IS:lle, että liitto perusti valintansa urheilijakohtaiseen arviointiin.

– Olen keskustellut aikoinaan ruotsalaisten kollegojeni kanssa, miten he toimivat näissä asioissa. Käytimme omaa harkintaa, mihin vetää raja ilmoittautumisten osalta.

– Meillä oli 19 urheilijaa, jotka olivat mietinnässä listalle. Johonkin raja piti vetää. Laitoimme listalle lopulta kuusi urheilijaa, jotka katsoimme olevan lähimpänä EM-kisojen tulosrajaa.

Alisa Vainio on Suomen kestävyysjuoksun suuri lupaus.­

Vainiota on pidetty pitkään Suomen kestävyysjuoksun huippulupauksena. Alun perin nuori urheilija nousi yleisurheiluväen puheenaiheeksi vuoden 2015 maratonjuoksullaan. Vainio viiletti uransa ensimmäisessä täyspitkässä maratonkilpailussa ajan 2.33.24, joka alitti jopa Rio de Janeiron olympialaisten tulosrajan. Vainio ei voinut kuitenkaan kilpailla Riossa vuonna 2016 nuoren ikänsä vuoksi.

Sittemmin Vainio ajautui vammakierteeseen. Hän kärsi rasitusmurtumista ja hengitystievaikeuksista. Viime syksynä Vainion paluukisa Jyväskylän SM-maratonilla päättyi keskeytykseen pohjekramppien takia.

Kuluvalla kaudella juoksijan tilanteesta saatiin kaivattuja uutisia. Vainion valmentaja Jarmo Viskari kertoi kesäkuun alussa IS:lle, että lahjakkuuden vammakierre on ohi.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?