Suomalaisurheilija oli jäädä EM-kisoista liiton mokan takia – ”Uskomatonta, en pysty käsittämään asiaa” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Suomalaisurheilija oli jäädä EM-kisoista liiton mokan takia – ”Uskomatonta, en pysty käsittämään asiaa”

Maria Huntington kuvattuna Kalevan kisoissa.

Julkaistu: 2.8.2018 10:15, Päivitetty 2.8.2018 12:19

Tampereen Pyrinnön seitsenottelija Maria Huntington vietti unettoman yön Suomen Urheiluliiton töppäyksen takia, mutta torstaina hän sai helpottavan tiedon.

(Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksen jäsen, suomalainen Antti Pihlakoski kertoi lyhytviestipalvelu Twitterissä torstaina puolen päivän aikaan, että Huntington saa sittenkin osallistua.)

Tamperelainen Maria Huntington otteli Jyväskylän Kalevan kisoissa tyylikkäästi seitsenottelun voittoon pistemäärällä 5858. Tulos jäi niukasti Berliinin EM-kisojen tulosrajasta, joka oli 5900 pistettä. Huntington oli hyvässä kunnossa, sillä ilman korkeushypyn epäonnistumista hän olisi selvittänyt kisarajan kirkkaasti.

Vaikka raja jäi saavuttamatta Huntington olisi päässyt mukaan Berliinin hulppealla Olympiastadionilla käytävään kilpailuun. Hänen pistemääränsä olisi nimittäin oikeuttanut paikkaan kisassa. Huntingtonin harmiksi Suomen Urheiluliitto ei ollut ilmoittanut häntä niin sanotulle odotuslistalle, josta asiantuntijaryhmä poimi viimeiset kisoihin hyväksytyt urheilijat.

Pitkä päivä Berliinissä

Tämän vahvistaa Euroopan yleisurheiluliiton (EA) asiantuntijaryhmässä istuva Mirko Jalava.

– Huntington olisi ilman muuta hyväksytty mukaan, koska kisoihin otettiin ottelija, jonka tulos oli heikompi kuin Marialla, Jalava kertoo.

Maria Huntington on jäämässä liiton virheen takia ulos EM-kilpailuista.

Neljän hengen asiantuntijaryhmä vietti maanantaipäivän aamusta iltaan Berliinin Olympiastadionilla ja pohti lajien täydennysmenettelyä. Ryhmään kuului kaksi kisojen teknistä delegaattia, EA:n edustaja ja yleisurheilun tilastoguru Jalava.

Ryhmä kävi läpi jokaisen lajin ja täydensi osallistujalistaa muutamalla nimellä per laji. Lähelle kisarajaa päässyt urheilija voitiin valita mukaan, mikäli hänen edustamansa maan kiintiö ei ollut täynnä ja mikäli kyseisen maan lajiliitto oli ilmoittanut urheilijan nimen listalle. Jälkimmäisessä kohdassa Suomen Urheiluliitto oli tehnyt virheen. SUL oli laittanut Huntingtonin nimen listalle, mutta väärään lajiin eli korkeushyppyyn.

– Tietenkin huomasin virheen ja sanoin siitä kollegoilleni, mutta mitään ei ollut tehtävissä, koska ilmoittautumisaika oli mennyt umpeen, Jalava sanoo.

”En pysty käsittämään”

Tässä yhteydessä on syytä korostaa, että hän ei istu ryhmässä SUL:n tai Suomen edustajana, vaan riippumattomana asiantuntijana, eikä hän voi lobata minkään maan etua.

Huntington sai asiasta tiedon eilen, ja edessä oli pitkä ilta ja synkkä yö.

– Yön aikana olen miettinyt, että miten tällainen virhe voi tapahtua liittotasolla, Huntington kertoo Ilta-Sanomille.

21-vuotias urheilija oli vielä aamulla pyörällä päästään.

– Onhan tämä uskomatonta, en pysty käsittämään asiaa, ottelija murehtii.

Kemppainen: ”Inhimillinen virhe”

Huntingtonin mukaan SUL:n valmennusjohtaja soitti hänelle aamulla ja kertoi asiasta.

– Kemppaisen mukaan kyseessä oli inhimillinen virhe.

Jorma Kemppainen valokuvattuna viime keväänä.

Valmennusjohtaja oli pahoitellut asiaa ja sanonut näppäilyvirheen aiheuttaneen sekaannuksen. Tamperelainen ei niele selitystä.

– Kyllä kai tällaiset asiat tuplavarmistetaan, jotta ollaan varmoja, että faktat ovat kohdallaan, Huntington ihmettelee SUL:n toimintatapoja.

Lue lisää: Paljastus: Alisa Vainio olisi voinut juosta EM-kisoissa – Urheiluliiton päätös sinetöi kohtalon

Kemppainen sanoi lähettäneensä kisajärjestäjille viestin, jossa hän toivoo suomalaisottelijan saavan vielä paikan EM-areenalle.

– Hän kertoi yrittävänsä kaikkensa, jotta pääsisin mukaan.

IS ei tavoittanut Kemppaista itseään kommentoimaan asiaa.

Huntington sanoo olevansa hyvässä kunnossa ja lähtevänsä kiljuen mukaan, mikäli kisapaikka irtoaisi takaportin kautta.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksen jäsen, suomalainen Antti Pihlakoski kertoi lyhytviestipalveluTwitterissä torstaina puolen päivän aikaan, että Huntington saa sittenkin osallistua.

Ilta-Sanomat seuraa asiaa.

Kello 12:15 juttua muokattu. Otsikkoa muutettu ja juttuun lisätty episodin tuorein käänne.