Muistatko ME-mies Daley Thompsonin? Suomalaiskilpailija hämmentyi idolinsa kummallisesta pyynnöstä olympialaisissa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Muistatko ME-mies Daley Thompsonin? Suomalaiskilpailija hämmentyi idolinsa kummallisesta pyynnöstä olympialaisissa

Tänään 60 vuotta täyttävä Daley Thompson oli urheilijana boheemi, mutta ihmisenä varautunut luonne.

Kymmenottelun entinen ME-mies Daley Thompson täyttää maanantaina 60 vuotta. Mustavalkoinen kuva on Rooman vuoden 1987 MM-kisoista.

30.7.2018 11:11

Britannian Daley Thompson on kaikkien aikojen parhaita moniottelijoita: monien mielestä paras. Maanantaina 60-vuotisjuhliaan viettävän Thompsonin lapsuus ja nuoruus eivät olleet helppoja.

Hänen isänsä oli nigerialaistaustainen ja äiti skotlantilainen. Isä jätti perheen Daleyn ollessa kuusivuotias. Viisi vuotta myöhemmin poika sai tiedon, että hänen isänsä oli ammuttu. Daley kävi Sussexissa koulua, joka oli tarkoitettu ajan terminologian mukaan ”ongelmanuorille”.

Urheilusta pakopaikka

Urheilusta tuli pojalle pakopaikka. Ensin kiinnosti jalkapallo, mutta kyvyt viittasivat pikemmin yleisurheiluun. Moniotteluista Thompson innostui valmentaja Bob Mortimerin alaisuudessa. Ensimmäisen 10-ottelunsa nuorukainen veti läpi vuonna 1975, ja seuraavana kesänä hän oli jo mukana Montrealin olympiakisoissa.

Sen jälkeen ura oli pelkkää voittokulkua. Nuorten Euroopan mestaruus 1977, Kansainyhteisön mestaruus 1978 ja olympiavoitto Moskovassa 1980 näyttävän esityksen päätteeksi. Boikotin vuoksi kisoista puuttuivat USA:n ja Saksan liittotasavallan ottelijat, joten Thompsonin kuninkuutta ei hyväksytty varauksetta.

Sen leiman hän paikkasi vuosien 1982–84 arvokisoissa voittamalla niin EM-, MM- kuin olympiatittelin. Maailmanennätyksen hän rikkoi neljä kertaa. Thompson muisteli viime kesänä Helsingin vuoden 1983 MM-kisojen ottelua.

– Ne olivat lajin ensimmäiset MM-kisat ja tulivat tarpeeseen, koska boikotit olivat pilanneet olympiakisat, Thompson sanoi viime kesänä The Sunday Timesin haastattelussa.

Suomalaisyleisö saa kiitosta

Mestariottelija asui Otaniemen kisakylässä maileri Steve Cramin kanssa ja sanoi kärsineensä nivusvammasta.

– En ollut sataprosenttisessa kunnossa, mutta ajattelin, että minulla ei ole mitään hävittävää.

Britti jakoi kiitosta suomalaisyleisölle.

– Helsingissä oli aika kylmä ilma, mutta yleisöä oli paljon ja he ymmärsivät yleisurheilun päälle.

Tempaus ei ole 10-ottelun laji

Thompsonista tuli raahelaisen Petri Keskitalon esikuva tämän miettiessä lajivalintaansa.

– Seurasin Moskovan kisojen ottelukisaa, ja hänen ansiostaan innostuin 10-ottelusta, Keskitalo kertoo.

Petri Keskitalo kilpaili omalla urallaan Daley Thompsonia vastaan.

Kaksikko tapasi ensimmäisen kerran Stuttgartin EM-kisoissa 1986.

– Joku esitteli meidät toisillemme, mutta Daley oli kyllä jossain määrin varautunut ja vaikeasti lähestyttävä.

Kisan aikana yhteydenpito tiivistyi, kun ottelijat rupattelivat keskenään. Suomalainen uskaltautui kysymään idolinsa testiennätyksiä.

– Tiedustelin hänen tempaustulostaan. Vastaus kuului: ”Monesko laji se on 10-ottelussa?”.

Suoraan vastapalloon

Keskitalo hämmentyi vastapallosta.

– Olin nuorena miehenä täynnä itseäni ja luulin, että hän ei uskalla sanoa tulosta, koska se voisi olla huonompi kuin minulla. Vasta myöhemmin ymmärsin, että hän sanoi suuren viisauden.

Keskisalo teki salilla tempausnostoja isoilla painoilla ja loukkasi itsensä.

– Olisi pitänyt uskoa Daley ja tyytyä vähempään. Pelkkä voima ei ratkaise ottelussa.

Stuttgartin Neckarstadionin isolla valotaululla näkyivät vuorotellen kotiyleisön suosikin Jürgen Hingsenin ja Thompsonin kasvot.

– Daley osasi lukea peliä, ja kun kamera kuvasi häntä seuraavan kerran, Daley alkoi hihitellä ja osoitti sormellaan Hingseniä, Keskitalo muistaa.

Ja niinhän siinä kävi, että Hingsen ei onnistunut repimään eroa leipälajissaan.

Soulissa yhteinen lepohuone

Soulin olympiakisoissa Keskitalo pääsi tutustumaan lähemmin englantilaiseen, koska he jakoivat saman lepohuoneen.

– Daley loukkasi seiväshypyssä takareittään, minkä jälkeen hän selvästi rentoutui ja jutteli avoimemmin.

Lajien välissä kilpailijat ehtivät vetää henkeä.

– Muistan kuinka hän makasi sängyssä ja piteli seiväshypyn jälkeen jääpussia reidellään. Ja tokaisi: Pete, hae mulle hampurilainen!

Keskitalo oli itse ravinnut itseään ”oikeaoppisesti” kanalla, riisillä ja banaaneilla, joten mestarin hampparipyyntö yllätti. Hän teki kuitenkin töitä käskettyä ja haki hänelle hampurilaisen.

– En voinut olla kysymättä häneltä, miten hän voi syödä noin kesken kisan?

Ja jälleen vastaus yllätti oppia hakevan suomalaisen.

– Eikö tämä laji ole tarpeeksi vaikea muutenkin. Ei kai meidän tarvitse kiusata itseämme vielä lisää valikoimalla ruokia.

Antoi kultamitalit treenikavereille

Tuossa vaiheessa Thompson oli jo ulkona voittotaistelusta, joten ehkä hän oli itselleen armollisempi kuin siihen asti urallaan. Thompson oli voittamaton vuosina 1979–87, kunnes jäi yhdeksänneksi Rooman MM-kisoissa syksyllä 1987. Soulin olympiakisoissa Frank Dickin valmentama britti oli neljäs.

Keskitalon mukaan Thompsonin salaisuutena oli ääretön voitontahto.

– Hän pystyi ulosmittaamaan potentiaalinsa kovassa paikassa.

Päätettyään ottelijanuransa Thompson kokeili siipiään jalkapalloilijana. Lisäksi hän on toiminut Wimbledonin ja Lutonin fysiikkavalmentajana. Vuonna 2015 Thompson siirtyi kuntosalibisnekseen ja avasi oman salin.

Entä missä ovat Thompsonin kultamitalit? Ne hän on antanut pois.

– Annoin ne harjoituskavereilleni Pan Zenioulle ja Snowy Brooksille. He treenasivat yhtä kovaa kuin minä, mutta satuin olemaan heitä lahjakkaampi, Thompson kertoi The Sunday Timesin toimittajalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?