SUL:n puheenjohtajapelin yllätysnimi vaatii modernimpaa otetta – ”Yleisurheilu on jämähtänyt paikalleen” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

SUL:n puheenjohtajapelin yllätysnimi vaatii modernimpaa otetta – ”Yleisurheilu on jämähtänyt paikalleen”

Entinen europarlamentaarikko Riikka Pakarinen on monien suosikki Vesa Harmaakorven seuraajaksi Suomen Urheiluliiton puheenjohtajaksi.

Muun muassa Arto Bryggare (vas. ylh.), Eero Broman, Pekka Lundmark, Riikka Pakarinen ja Sari Essyah ovat ehdolla SUL:n uudeksi puheenjohtajaksi.

28.7.2018 16:20

Innovaatioprofessori Vesa Harmaakorvella tulee syksyllä kuusi vuotta täyteen Suomen Urheiluliiton puheenjohtajana, mikä tarkoittaa viestikapulan siirtymistä seuraajalle. Spekulaatiot liiton uuden johtohahmon nimestä pysyivät pitkään kabinettien kätköissä, mutta Kalevan kisojen yhteydessä uuden puheenjohtajan valintaa pohdittiin eri seurueissa.

Kahdesti puheenjohtajakisassa tappion kärsinyt Arto Bryggare, 60, valitteli viime viikonloppuna kohtaloaan Keskisuomalaisen haastattelussa, mutta ei uhonnut lähtevänsä kolmanteen koitokseen.

Naisten asema SUL:n johtopaikoilla on ollut perinteisesti ohutta, mutta viime aikoina heitä on löytynyt sentään hallitukseen. Yleisurheilun harrastajien sukupuolijakauma painottuu entistä enemmän naisiin ja erityisesti tyttöihin, joten naisen nousu liiton keulakuvaksi olisi tervetullut symboli ruohonjuuritason puurtajille.

Pakarinen Varkaudesta

Kenttäväen puoltoääniä on saanut yllätysnimi Riikka Pakarinen, 36, joka on entinen europarlamentaarikko ja nykyinen pääministerin EU-asioiden neuvonantaja. Yleisurheilukentiltä hänet muistetaan tyttönimellä Riikka Manner. Varkauden Kenttä-Veikkoja edustaneen Pakarisen paraatilaji oli kestävyysjuoksu, jossa ylittyivät myös esteet.

Pakarinen osallistui nuorten maaotteluihin ja kilpaili usein Kalevan kisoissa – viimeisen kerran kesällä 2007, minkä jälkeen perhe, politiikka ja työelämä ovat vieneet leijonanosan nuoren naisen ajasta. Urheilua hän on silti seurannut tarkalla silmällä.

– Oman lajini lisäksi olen päässyt lasteni harrastusten kautta seuraamaan jalkapallon ja jääkiekon toimintakulttuuria, Pakarinen kertoo.

Samalla hänen silmänsä ovat auenneet yleisurheilun suhteen.

– Yleisurheilu on jämähtänyt paikoilleen. Jos katsoo, mitä jalkapallossa tai jääkiekossa on tehty tai kuinka suunnistus on kehittänyt kilpailujärjestelmäänsä, niin kyllä yleisurheiluväki on nukkunut, Pakarinen arvioi.

Hänen mielestään on korkea siirtyä 2000-luvulle.

– Pitäisi katsoa rohkeasti boksin ulkopuolelle eikä jäädä kantamaan vanhaa taakkaa.

Työkuviot arveluttavat

Entä haluaisiko Pakarinen lähteä muutoksen veturiksi ja asettua puheenjohtajaehdokkaaksi?

– Kyselyjä on kyllä tullut, mutta en ole sen syvällisemmin asiaa vielä pohtinut.

Pakarinen muistuttaa elämäntilanteestaan.

– SUL:n puheenjohtajan tehtävä on vaativa, mutta niin on myös nykyinen työkuvioni.

Asiat saattavat toki muuttua nopeasti. Mikäli keskusta häviää ensi vuoden eduskuntavaalit, Pakarisella voi olla huomattavasti enemmän aikaa rata- ja kenttäurheilulle.

– Asia on tärkeä, joten en halua sanoa ei, Pakarinen vahvistaa kiinnostuksensa tehtävään.

Puheenjohtajakandidaatteina on mainittu ainakin kolme muuta naista: Sari Essayah, Anni Kirvesniemi-Bosco ja Mikaela Ingberg. Puolueensa puheenjohtajana Essayah on kiireinen, ja lisäksi Kansainvälisen olympiakomitean jäsenyys vie runsaasti vapaa-aikaa. Jälkimmäinen tehtävä tuo mukanaan myös eturistiriitoja.

Kirvesniemi-Bosco on toiminut liiton varapuheenjohtajana ja hän on päässyt eri rooleissa seuraamaan yleisurheilua näköalapaikalta vuosikymmenien ajan. Keihäänheiton moninkertainen arvokisamitalisti Ingberg toimii nykyään Vaasanseudun urheiluakatemian toiminnanjohtajana ja on kerännyt kansainvälistä kokemusta esimerkiksi Ruotsin puolelta.

Lundmarkin aika ei riitä

Liike-elämän puolelta kovimpana nimenä on nostettu esiin Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark. 54-vuotias Lundmark oli nuorena varttimaileri (400 metrin ennätys 51,97). Ennusmerkit ovat olemassa, sillä SUL:n pitkäaikaisen johtohahmon Ilkka Kanervan ratakierroksen ennätys pyörii samoissa lukemissa (käsiaika 52,2).

Lundmark toimii HIFK:n Friidrottin puheenjohtajana, joten kiinnostusta lajin pariin löytyy. Kiireinen siviilityö ei kuitenkaan mahdollista SUL:n puheenjohtajaksi ryhtymistä.

– En ole käytettävissä, sillä SUL:n puheenjohtajuus veisi liikaa aikaa ja huomiota päätyöstäni Fortumilla, Lundmark perustelee sähköpostiviestissään.

Hän haluaa kuitenkin olla mukana viemässä lajia eteenpäin.

– Sydämeni sykkii kuitenkin edelleen vahvasti yleisurheilulle ja olen mielelläni mukana miettimässä miten tämä hienon lajin suunta saataisiin Suomessa käännettyä uudelleen nousuun, Lundmark sanoo.

Entinen korkeushyppääjä Eero Broman on Lundmarkin tavoin vuosikertaa 1963. Hän on saanut perheyhtiö Motonetin kukoistamaan ja on pystynyt tukemaan yleisurheilua eri muodoissa. Joensuun Katajan kasvatti ei kuitenkaan halua ottaa näkyvää vastuuta SUL:n johdossa, vaan tyytyy asemaansa Yleisurheilun tuki -säätiön mesenaattina.

Yleisurheilun pörssinoteeraus pohjalla

Liiton kunnianpuheenjohtaja Ilkka Kanerva sanoo seuranneensa puheenjohtajakaavailuja kiinnostuksella ja osallistuvansa itsekin kartoitukseen.

– Aktiivisesti katson asian perään, mutta rauhoitetaan tilanne nyt kilpailukauden ajaksi ja katsotaan tarkemmin syksyllä, Kanerva sanoo.

Hänellä on käsitys kyvykkäistä henkilöistä.

– Toivon mukaan uusi puheenjohtaja toisi vahvistusta ja uskottavuutta liiton toimintaan.

Kanerva muistuttaa liiton tarvitsevan kokemusta nuijan varteen.

– Koska toimitusjohtaja (Harri Aalto) on juuri aloittanut tehtävässään, puheenjohtajan työsarka on poikkeuksellisen tärkeä.

Kanervan omalla puheenjohtajakaudella SUL oli hyvin miehinen linnake, eikä liitolla ole koskaan ollut naispuolista puheenjohtajaa.

– Mitään opillista tai asenteellista estettä naisen valitsemiselle ei ole olemassa, ja minäkin tervehtisin suurella tyydytyksellä naisen valintaa liiton johtoon, Kanerva muotoilee.

Nimeä ja sukupuolta tärkeämpi pohdinnan aihe on puheenjohtajan työnkuva. Harmaakorpi joutui aloittamaan pestinsä apeissa tunnelmissa, kun niskassa oli vuoden 2012 EM-kisojen 3,5 miljoonan euron tappiot. Vaikka Euroopan yleisurheiluliitto ja OKM pelastivat SUL:n pahimmalta katastrofilta, toiminnan kehittäminen on ollut talousahdingon keskellä vaikeaa.

Liitto on joutunut elämään kädestä suuhun, mikä on heijastunut urheilijoiden ja valmentajien arkeen suoranaisena kurjuutena. Uuden puheenjohtajan tulisi pystyä kirkastamaan liiton tahriutunutta imagoa ja takaamaan huippu-urheilijoille laadukkaamman arkisen harjoitusympäristön.

Tästä muistuttaa myös kunniapuheenjohtaja.

– Yleisurheilun pörssinoteeraus ei ole huippulukemissa, Kanerva tuskailee rakkaan lajin nykytilaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?