Korkeushyppylupaus kohautti mainostempullaan Kalevan kisoissa – EM-kisoissa kikka on kielletty: ”Eihän siinä ole mitään järkeä” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Korkeushyppylupaus kohautti mainostempullaan Kalevan kisoissa – EM-kisoissa kikka on kielletty: ”Eihän siinä ole mitään järkeä”

Ella Junnilan kipeässä jalassa oli ihomaalilla maalattu yhteistyökumppanin mainos.

Julkaistu: 23.7.2018 14:57

Kansainvälisissä arvokisoissa on erittäin tiukat säännöt sponsoreiden mainostamiselle. Ihomaalaukset eivät ole sallittuja. Urheiluliiton pomo haluaisi kuitenkin lieventää mainossääntöjä.

Lupaavan korkeushyppääjän Ella Junnilan, 19, oikeassa jalassa nähtiin harvinainen ihomaalilla maalattu painonpudotusohjelman mainos Jyväskylän Kalevan kisoissa sunnuntaina. Sama mainos oli maalattu myös Junnilan äidin Ringa Ropon sääreen.

Sponsorin mainostaminen iholla herätti kilpailun jälkeen paljon keskustelua, mutta kohumainos oli Suomen urheiluliiton sääntöjen mukainen.

Asian vahvistaa SUL:n kilpailupäällikkö Mika Muukka.

– Kansallisten sääntöjen mukaan urheilijat saavat mainostaa mitä haluavat ja miten haluavat. Lukuun ottamatta tietenkin alkoholia tai muuta sellaista, jonka mainostaminen on Suomen laissa kiellettyä, Muukka kertoo.

Ihoon painetut mainokset avaavat uusia sponsorisopimusmahdollisuuksia urheilijoille, joiden kisa-asut ovat pienikokoisia. Siksi SUL tuskin kieltää niiden käyttöä jatkossakaan.

– Tämä asia pitää tietenkin käsitellä, mutta en usko, että ihomainoksista on mitään haittaa. Esimerkiksi heittolajeissa urheilija olisi voinut panna saman mainoksen t-paitaan.

LUE LISÄÄ: Draamaa korkeuskisassa: jalkansa loukannut Ella Junnila kiidätettiin magneettikuvaukseen

Kalevan kisoissa SM-hopealle ponnistanut Junnila on varmistanut paikkansa Berliinin EM-kisoihin. Kansainväliselle arvokisanäyttämölle Junnila joutuu astelemaan ilman ihoon maalattua mainosta, koska Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n säännöt estävät niiden käytön.

– En ole nähnyt virallisia dokumentteja tulevien EM-kisojen osalta, mutta IAAF:n tämänhetkiset säännöt estävät ihomainosten käytön. Erittäin todennäköisesti ne säännöt ovat voimassa myös EM-kisoissa, Muukka kertoo.

Ella Junnilla sijoittui hopealle Kalevan kisojen korkeushyppykisassa tuloksella 186. Voiton vei Elerin Haas, joka ponnisti riman yli korkeudesta 188.

Urheilijoiden omien sponsoreiden mainostaminen on muutenkin kansainvälisissä arvokisoissa ja Timanttiliigassa erittäin tiukasti rajoitettua.

Muukan mukaan yleisin käytäntö on, että urheilija saa mainostaa asusteissaan varustesponsorin lisäksi vain yhtä muuta sponsoria.

– Kansallisten lajiliittojen ja Euroopan yleisurheiluliiton aloitteesta rajoitukset ovat lieventymässä, mutta prosessi on vasta kesken.

– Eihän siinä ole mitään järkeä, että rokotetaan omia urheilijoita. Mitä enemmän suomalaiset urheilijat saisivat myytyä mainoksia laajan näkyvyyden arvokisoihin, sitä enemmän he saisivat rahaa.

– Yleisurheilussa mainostaminen on paljon rajoitetumpaa kuin esimerkiksi jääkiekossa. Tietysti jonkinlaiset säännöt pitää olla, etteivät kisa-asut ole aivan tilkkutäkkejä, Mukka pohtii.

Ringa Ropon jalkaankin oli maalattu painonpudotusohjelman mauinos.

Jos urheilija yrittää rikkoa arvokisoissa IAAF:n sääntöjä, seurauksena voi olla jopa kilpailusta hylkääminen.

– Ensin kilpailunjohtaja tai toimitsija huomauttaa ja pyytää urheilijaa peittämään mainoksen. Jos se ei tehoa, niin kilpailijalle annetaan ensimmäinen varoitus. Toisesta voi lentää jo ulos koko kilpailusta.

Urheilijoiden kisa-asut ja varusteet tarkastetaan jo ennen kilpailuja kokoontumishuoneessa. Muukka muistelee, että kansainvälisissä arvokisoissa jotkut urheilijat ovat yrittäneet käyttää ihomainoksia, mutta he ovat joutuneet lopulta peittämään tatuoinnin.

Silloin tällöin kilpailijat yrittävät kiertää sääntöjä.

– Joskus he ovat viekkaita ja vaihtavat vaikkapa toisen paidan päälle kesken kilpailun, Muukka kertoo.

Berliinin EM-kisat käydään 7–12. elokuuta. Junnilan ennätys on heinäkuun alussa Joensuussa hypätty 192. Kalevan kisoissa hän loukkasi nilkkaansa, mutta alustavien tietojen mukaan vamma ei ole vakava.

LUE LISÄÄ: Yleisurheilun EM-joukkuetta täydennettiin – odotetut pika-aiturinaiset mukana, Richardsson joutuu jäämään sivuun

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?